Türkiye 5 ay sonra yeniden sandığa gidiyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Türkiye 5 ay sonra yeniden sandığa gidiyor
01 Kas 2015 / Paz 06:57
/ 286 Kez Okundu
| |

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün Türkiye genelinde 54 milyon 49 bin 940 seçmen, 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak. İnegöl’de ise İnegöl’de ise 170 bin 480 seçmen 522 sandıkta oy kullanacak. 16 siyasi partinin adaylarının yanı sıra Türkiye genelinde 21 bağımsız aday da milletvekilliği için yarışacak. Doğu illerinde oy verme işlemi sabah saat 07.00de başladı, Batı illerinde ise 08.00de başlayacak.

Seçmen, 7 Haziran 201 5'te yapılan oylamada hiçbir partiye tek başına iktidar olma şansı tanımamıştı. Seçim sonrası yapılan koalisyon görüşmeleri de sonuçsuz kalınca, Türkiye 5 ay sonra yeniden sandığa yöneldi. Bu kapsamda Türkiye 5 ay sonra bugün bir kez daha sandık başına gidecek. Bugün yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde 16 siyasi parti ile 21 bağımsız ad ay Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girebilmek için yarışacak. 54 milyon 49 bin 940 seçmen ise 17 5 bin 6 sandıkta oyunu kullanacak.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN

Seçimde, oy kullanacak vatandaşların şunlara dikkat etmesi gerekiyor:

-Oy vermeye giderken yanınıza, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi gibi, kimliği tereddütsüz ort aya koyan belgeyi alm ayı unutm ayın.

-Sandık görevlisinin verdiği birleşik oy pusulası, zarf ve mührü alarak oyunuzu kullanmak üzere kabine geçin.

-Mührü, oy kullanacağınız partinin logosunun ya da bağımsız ad ayın isminin altında bulunan "tercih" dairesinin dışına taşırmadan basın.

-Sonra birleşik oy pusulasını, mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde katl ayarak zarfa koyup sandığa atın ve sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atarak oy kullanma işlemini tamaml ayın.

-Oylarınızın geçersiz olmaması için oy pusulalarını sandık kurullarınca verilen çift mühürlü zarfa koyun, birden fazla siyasi partiye ya da bağımsız ad aya ayrılan bölüme mühür basm ayın, oy pusulasına imza atm ayın, herhangi bir işaret koym ayın, mührü tercih ettiğiniz siyasi partinin ya da bağımsız ad ayın alanının dışına çıkarm ayın ve pusulanızı yırtm ayın.

OY KULLANMA SAATLERİ

Seçmenler ülke genelinde kurulacak 17 5 bin 6 sandıkta oy kullanacak. Bu sandıkların 3 58'i cezaevlerinde kurulacak. 30 bin tutuklu da cezaevlerinde oy kullanacak. Türkiye'nin doğusunda yer alan Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, B ayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te oy verme işlemi saat 07.00'de başl ayacak, saat 16.00'da sona erecek. Batı'da seçmenler, saat 08.00-17.00 arasında oy kullanabilecek.

16 PARTİ YARIŞACAK

Seçimde, 16 siyasi parti yarışacak. Millet Partisi, Vatan Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Büyük Birlik Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Komünist Parti 8 5; Hak ve Özgürlükler Partisi 78; Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili ad ayı yarışacak.

ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI YASAK

Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılam ayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca

yemek verilebilecek.

SİLAH TAŞIMAK YASAK

Emniyet ve as ayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyam ayacak. Radyolar, televizyonlar ve her türlü y ayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılam ayacak. Her türlü y ayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler y ayınlanabilecek. Bütün y ayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak. YSK gerek görürse saat 21.00'den önce de y ayınlar serbest bırakılabilecek.

SANDIK ALANININ MERKEZİ SANDIK YARIÇAPI İSE 100 METRE OLACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca sandık başında son seçimde en yüksek oyu alan 5 partinin müşahidi olacak. Bağımsız ad ayların müşahitleri ile bağımsız müşahitler ise seçim işlemlerini sandığa yakın bir noktadan izleyecek. YSK'nın 7 Haziran seçimleri öncesi konuya ilişkin aldığı karar şöyle: "Her ne kadar 298 s ayılı kanunun 2 5. maddesinde sandık başı işlemlerini takip etmek üzere siyasi partiler ve bağımsız ad ayların 1'er müşahit gönderebilecekleri belirtilmiş ise de zarfların açılması, oyların s ayım ve dökümüne ilişkin işlemleri düzenleyen 100. maddenin son fıkrasında ise siyasi parti müşahitlerinin s ayısının 5'ten fazla olması halinde, hazır bulunanlar arasından başkan tarafından kurul önünde ad çekme suretiyle sandık başında kalacak 5 siyasi parti müşahidini her biri ayrı siyasi partiden olmak üzere tespit edecek, diğer müşahitlerle bağımsız ad ay müşahitleri için s ayım işlemini yakından takip edebilecekleri bir yer ayrılması, eş anlatımla, s ayım masası başında ad çekme suretiyle belirlenen 5 ayrı siyasi partinin müşahidinin olmasına, diğer müşahitler ile bağımsız ad ay müşahitleri s ayım masasında olmamakla birlikte yakından izleyebilecekleri bir yer ayrılması gerektiğine..."

KURUL ANT İÇECEK

Kapalı oy verme kabinleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağl ayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkân bırakm ayacak şekilde hazırlandı. Sandıkların, kapalı oy verme kabinlerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere 100 metre yarıçaplı alan sandık alanı olacak. Sandık alanına sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin ad ayları ve gözlemcileri, bağımsız ad aylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Sandık kurulu başkan ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecek ve sandığın boş olduğunu kontrol edecek.

SİLAH TAŞIYANA YASAK

Sandık alanında düzeni, sandık kurulu başkanı sağl ayacak. Başkan, düzeni bozm aya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunam ayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.