“Türkiye Çevre Etiket Sistemi” Küresel Eko-Etiket Ağı’ndan tam üyelik aldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
“Türkiye Çevre Etiket Sistemi” Küresel Eko-Etiket Ağı’ndan tam üyelik aldı
27 Eki 2022 / Per 10:31
/ 33 Kez Okundu
| |

2020 yılında Küresel Eko-Etiket Ağı’na ortak üye olarak kabul edilen Türkiye Çevre Etiket Sistemi, gerçekleştirilen denetimlerin ardından tam üyeliğe kabul edildi.

Türkiye Çevre Etiket Sistemi, 2020 yılında üye olduğu Küresel Eko-Etiket Ağı’na 2022 yılında gerçekleştirilen denetimlerin ardından tam üye olarak kabul edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şu ana kadar seramik, tekstil, temizlik kâğıdı, elde yıkama bulaşık deterjanı, kozmetik, cam, çamaşır deterjanı ve bulaşık makinesi deterjanı ile turistik konaklama hizmet grubunda yer alan “Çevre Etiketi” kriterlerini belirledi. Bakanlık bünyesinde farklı ürün ve hizmet grupları için kriter belirleme çalışmaları da aralıksız sürüyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “Türkiye Çevre Etiketi Sistemi”nin çevreye duyarlı olduğu belirlenen ürünleri ve hizmetleri teşvik etmeyi, tüketicileri ve üreticileri bilgilendirmeyi amaçlayan ve gönüllülük esasına dayanan bir sistem olduğu vurgulandı. Ayrıca uygulama çerçevesinde ürün ve hizmet grupları için çevre dostu standartlar tayin edilerek, bu standartları sağlayan ürünlere ‘Çevre Etiketi’ veriliyor.

“‘Türkiye Çevre Etiketi’ logosu ‘Çevre Etiketi’ almaya hak kazanan ürünün ambalajında kullanılabiliyor”
Bakanlık açıklamasında, iç ve dış pazarda çevre dostu ürünleri ayrıcalıklı kılacak uygulama çerçevesinde farklı alanlarda onlarca ürün “Çevre Etiketi” alırken, başvuruda bulunan diğer şirketlerin kriterleri sağlayıp sağlamadığına dair incelemelerin devam ettiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, “Çevre Etiketi” kullanımının 4 yıl süre için verildiği, süre bitiminden 180 gün önce talep edilmesi halinde teknik inceleme komisyonuna yaptırılan değerlendirme sonucunda sürenin uzatılabileceği de vurgulandı.

“Küresel Eko-Etiket Ağı tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda tam üyelik 18 Ekim 2022 tarihinde onaylandı”
Türkiye Çevre Etiket Sistemi, 2020 yılında Küresel Eko-Etiket Ağı’na üye oldu. 2022 yılında Küresel Eko-Etiket Ağı tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda tam üyelik 18 Ekim 2022 tarihinde onaylandı. Bu sayede Türkiye Çevre Etiket Sistemi’nin uluslararası geçerliliği ve tanınırlığı tescillenmiş oldu. Bakanlık açıklamasında, “Çevre Etiketi Sistemi’nin tanınırlığını arttırmak, markalaşmasını sağlamak, eko-etiket sistemini uygulayan diğer ülkelerle bilgi alışverişi sağlamak ve böylelikle günümüzün ihtiyaçlarına göre Çevre Etiketi Sistemi’nin geliştirilmesini temin etmek amacıyla Küresel Eko-Etiket Ağı’na (Global Eco-Labelling Network-GEN) katılım hususu önem arz ediliyor” denildi.
Açıklamada, Küresel Eko-Etiket Ağı’nın uluslararası üst düzey çevre etiket sistemlerini içinde barındıran eko-etiketli ürünleri/hizmetleri destekleme, geliştirme ve teşvik etme amacıyla 1994 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen bir uluslararası kuruluş olduğu belirtildi. Standartların Avrupa Birliği Eko-Etiket Tüzüğü ile uyumlu olarak belirlendiğinin vurgulandığı açıklamada, Çevre Etiketi Sistemi sayesinde enerji verimliliğine, ısı ve su tasarrufuna ve biyoçeşitliliğin korunmasına önem veren firmalar ile çevre duyarlılığı taşıyan vatandaşların ortak değerlerde buluşacağı belirtildi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.