Türkiye-Malezya İş Geliştirme 1. İstişare Toplantısı tamamlandı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Türkiye-Malezya İş Geliştirme 1. İstişare Toplantısı tamamlandı
12 Mar 2018 / Pzt 10:49
/ 53 Kez Okundu
| |

Orman ve Su İşleri Bakanlığının ev sahipliğinde 2 gün boyunca İstanbul’da gerçekleştirilen “Türkiye-Malezya İş Geliştirme 1

Orman ve Su İşleri Bakanlığının ev sahipliğinde 2 gün boyunca İstanbul’da gerçekleştirilen “ Türkiye-Malezya İş Geliştirme 1. İstişare Toplantısıtamamlandı.
Türkiye-Malezya Karma Ekonomik Komisyon Eş Bakanlığı vazifesini yürütmekte olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Malezya Altyapı Bakanı Dato’ Sri Haji Fadillah Bin Yusof’un da iştirak ettiği toplantılara, Türk ve Malezya taraflarının kamu ve bilhassa özel sektörlerinden yaklaşık 110 üst düzey temsilci katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun başkanlık ettiği Türk heyeti ile konuk Bakanın başkanlık ettiği Malezya heyeti arasında ikili görüşmelerin yapıldığı toplantının açılış merasimine Türk özel sektörünü temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dış Ekonomik İlişkiler Koordinasyon Kurulu (DEİK) katıldı. Malezya özel sektörü adına ise Malezya İnşaat Sanayii Geliştirme Kurumu (ICDB) ve Khazanah Nasional Firmaları katıldı.

Çalışma gruplarında görüşülen konularda somut kararlar alındı
Bakan Veysel Eroğlu’nun ve konuk Bakanın da konuşma yaptığı toplantının açılışından sonra inşaat ve altyapı, ulaştırma, müşavirlik ve enerji alanlarında muhtelif çalışma grupları oluşturuldu. Bu çalışma gruplarında her iki ülkede potansiyel arz eden konu ve alanlarda yatırım ve finansman imkanları istişare edildi. Somut proje teklifleri üzerinde çalışılan bu gruplardaki istişarelerin neticesinde deniz, kara ve havayolları alanlarındaki muhtemel iş birliklerinin belirlenmesi ve bu alanlarda “Yap- İşlet-Devret (BOT)” ve “Kamu-Özel Sektör Ortaklığı (PPP)” modelleri kullanılarak hayata geçirilecek yeni projelerin tespit edilmesi hususları görüşüldü.

Ayrıca bu çalışma gruplarında:
“Türk helal gıda ürünlerinin Malezya’da akredite edilmesi, otomotiv ve petro-kimya alanlarında yeni sınai ve teknolojik ortaklıklar tesis edilmesi, inşaat, altyapı, yenilenebilir enerji, sağlık, içme suyu temini, arıtma teknolojileri, sulama, hidroelektrik santraller, ağaç ve ahşap işleri, tarım, iletişim, turizm, finans sektörü ve benzeri alanlarında Türkiye ve Malezya’da karşılıklı yeni projelerin hayata geçirilmesi, Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşmasının dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde revize edilerek kapsamının genişletilmesi, her iki ülkenin kısa ve orta vadeli yatırım planları ile büyük çaplı inşaat, altyapı ve ulaştırma projelerinden birbirlerini haberdar etmeleri, Hindistan, Endonezya, Rusya, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika’daki üçüncü ülkelerde, her iki ülkenin ortak projeler gerçekleştirme imkanlarının daha ayrıntılı olarak istişare edilmesini teminen 2018 yılının ilk yarısında Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda Ankara’da ikinci bir istişare toplantısının icra edilmesi, 2018 yılı zarfında Türkiye ve Malezya arasında ormancılık, su, meteoroloji, ulaştırma, sağlık, gümrük ve ticaret, bilim, sanayi ve teknoloji, enerji ve sair konularda yeni mutabakat zabıtlarının hazır edilerek imzalanması ve Türkiye-Malezya Karma Ekonomik Komisyon 3. Toplantısı’nın 2018 yılının Ağustos Ayında Kuala Lumpur’da yapılması hususları ayrıntılı olarak görüşüldü ve bu hususlarda somut kararlar alındı.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.