Uzmandan, “Çocuklarınızın sorumluluklarını üstlenmeyin” uyarısı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Uzmandan, “Çocuklarınızın sorumluluklarını üstlenmeyin” uyarısı
02 Şub 2018 / Cum 11:18
/ 20 Kez Okundu
| |

Eğitimde yeni dönem 5 Şubat, Pazartesi günü başlıyor

Eğitimde yeni dönem 5 Şubat, Pazartesi günü başlıyor. Yaklaşık 18 milyon öğrenci ikinci döneme hazırlanırken, uzmanlar ailelerin sorumluluğu fazla yüklenip çocuklarının eğitiminin merkezine kendilerini aldıklarına dikkat çekti.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişim Programı Öğretim Görevlisi Ezgi Oral, çocukla ilgili bütün ödevlerin, sınavların, derslerin ve hatta onların sosyal hayatının merkezinde bile ailelerin yer alabildiğini belirterek, “Ebeveyn müdahalesinin çocukların akademik başarısına çok az etkisi olduğu araştırmalarla ortaya konuluyor. Çocuğa kendi sorumluluklarını alma fırsatını vermek, hem onun akademik başarısına hem de sosyal başarısına çok büyük katkı sağlar” dedi.
Çocukların kendi derslerinin ve ödevlerinin sorumluluğunu almasının onların gelişimi açısından önemli olduğunu, ailelerin sadece çocuklarının yanında yer aldığını hissettirmesi gerektiğini aktaran Oral, ebeveynlerin rehberlik etmesini isteyerek, “Unutmamamız gereken nokta ise çocuklarımız zaman zaman başarısızlıklar yaşayacak ve yanlışlar yapacaktır. Çocuğun bunları deneyimlemesine de fırsat verin. Çocuğun tamamen sizin desteğinizle kusursuz bir ödev hazırlaması ona bir şey kazandırmaz aksine kendi öğrenmelerini sekteye uğratır. Fakat bizim sadece rehberlik ettiğimiz hatalarının da olabileceği ödevler çocuğa yanlışlarını deneyimleyerek görme fırsatı sunar. İşte bu noktada çocuk yaşayarak öğrenmiş olur. Unutmayalım ki çocuklarınızın hayatta çeşitli riskler almasına izin verdiğiniz sürece onların yetişkin olduğunda başarılı ve kendi ayakları üzerinde durabildiğini görebilirsiniz” diye konuştu.

“İyi rehberler olun”
Çocukların ilgisinin ve yeteneğinin olduğu alanlarda ek desteklerin onların motivasyonunu ve başarısını arttıracağını vurgulayan Oral, şunları söyledi: “Tüm bu destekleri sağlarken çocuğunuzun fikirlerini de almaya onun da çeşitli riskler ve sorumluluklar almasına izin verin. Sizler sadece çocuğunuz için iyi rehberler olun. Sorumlulukları için onlar mücadele etsin. İyi rehberler olduğunuzda çocuğunuzdaki değişimi ve gelişimi mutlaka gözlemleyebileceksiniz.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.