Vali Köşger, Ayter ve Çiftlik jeotermal sahalarında yapılacak çalışmaları anlattı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Vali Köşger, Ayter ve Çiftlik jeotermal sahalarında yapılacak çalışmaları anlattı
15 Mar 2018 / Per 14:44
/ 33 Kez Okundu
| |

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Çiftlik jeotermal sahasının kiralanması ve buradan elde edilecek olan gelirle Ayter jeotermal sahasında inşa edilecek olan beş yıldızlı termal otel projeleri hakkında bilgi verdi

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Çiftlik jeotermal sahasının kiralanması ve buradan elde edilecek olan gelirle Ayter jeotermal sahasında inşa edilecek olan beş yıldızlı termal otel projeleri hakkında bilgi verdi.

Çiftlik sahasına kent ısıtması-soğutması, termal turizm ve sera ısıtmasına imkan verecek jeotermal santral kurmak ve buradan elde edile gelir ile Ayter alanına beş yıldızlı bir termal otel yapmak için 01 Mart tarihinde ihaleyi gerçekleştirdiklerini belirten Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, ihaleyi alan yatırımcı firma ile önümüzdeki günlerde sözleşme imzalayacaklarını söyledi.
Aydın’ın menfaatine olacak bir ihale gerçekleştirdiklerini belirten Köşger, “ Vali Köşger: Şehrimizin menfaatine olacak bir ihale dizayn ettik. 10 milyon dolar ilk sözleşme imzalanmadan önce peşin bedel alacağız. Ardından işletme kurup üretime başladıktan sonra gelir paylaşımı şeklinde sözleşme yaptık. Aydın’ın kaynağını kullanacağız. Bizler gelip geçiciyiz, Aydınlıların menfaatini ön planda tuttuk. Paranın tümünü peşin alacak bir sözleşme yapabilirdik. Açık arttırma ile yüksek bir bedel de alabilirdik. Ancak biz bunu tercih etmedik. Taksitlerle bu parayı alacağız” dedi.

Ayter’e beş yıldızlı termal otel yapacağız”
Elde edilecek olan kaynak ile Ayter sahasında 5 yıldızlı termal otel yapacaklarını açıklayan Köşger, “Jeotermalle ilgili eleştirilerin başında jeotermalin Aydın’a bir faydasının olmadığı şeklindeydi. Termal suyu Aydın’a faydalı hale getireceğiz. Kamuoyunda negatif söylemlerle ilgili her türlü önlemi alıyoruz. Çevreyi kirletmeyecek, son teknoloji ile kurulacak ve yer seçiminde vatandaşın en az rahatsız olacağı yeri seçeceğiz. Vatandaşın negatif algısını değiştirecek yatırımı şehrin merkezinde olan Ayter alanında gerçekleştirip 5 yıldız oteli halkın hizmetine sunacağız. Ayter projesine, bu projeden parayı tahsil eder etmez çalışmalara başlayacağız” diye konuştu.

“Aydın’ın menfaatine bir tesis olacak”
‘Benden sonra gelen idarecilerin üstün ve farklı düşünceleri olabilir’ diye konuşan Vali Köşger, “Tahsilat paylaşımı şeklinde yapacağız. 40 megavat gücünde bir santral kurulacak. Bu güçteki bir santralden yıllık 4 milyon dolar, 10 yıl boyunca Aydın Valiliği’ne gelir olacak. Benden sonra gelecek Valilerimizde bu kaynağı kentin ihtiyaçları için kullanacak. 10 yıl süreyle 40 milyon dolar kaynak alacak. 2041’e kadar gelir akışı devam edecek. Özel sektördeki girişimci de bu işten zarar etmeyecek. Aydın’ın menfaatine bir tesis olacak. Ayter A.Ş, bir anonim şirkettir. İhale yasasına tabi olmamasına rağmen bu ihaleyi ihale yasanına tabiymiş gibi hareket ettik. Üzerindeki tüm şüphe izlerini kaldıracak şekilde şeffaf bir ihale yaptık. Kamu kurumları yapabilecek olsa Aydın Valiliği olarak biz yapardık. Kamu kurumlarının efektif bir işletme kurup işletmesi bugünkü şartlarda söz konusu değil. Özel sektör ürettikleriyle vergi verecek. Kamu olarak yapılabilecek bir yatırım olsa biz kendimiz yapardık. Niye bu seremoniyi yapalım, ihale yapalım, vururduk sondajı tesisi kurardık. İncirliova, isterse Efeler Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi şehir içi hatları kurup, kim getirebiliyorsa şehir içi hattını kuruyorsa su miktarını söyleyip kaynaktan faydalanabilecek. Örnek bir proje olacak. Bizimle işbirliği yapmak isteyen herkese kapımız açık. İncirliova, Efeler, Büyükşehir Belediyesi su isterse sözleşme ile su vermeye açığız” dedi.

“İlk defa bir kamu kurumu Jeotermal santral yaptırıyor”
İhaleyi alan firma yetkilisi İdris Yamantürk’de, Vali Köşger’in da veti üzerine burada olduğunu belirterek, “ Valimiz da vet ettiği için buradayım, yetkililerimiz de burada. Bu işin hayırlı olmasını diliyorum. Bundan önce yaptığımız işler gibi bu işi de yüz akı ile yaparak zamanında size teslim edilecektir. Şimdiye kadar belediyelerin jeotermalden faydalanmaları hamamdan ibaretti. İlk defa Germencik’te enerjiye girdik. Burada da enerjiye giriyoruz. Su sıcaklığıyla ilgili farklı bir proje olacak. Zaten şirketimiz ÇED raporu alarak projelerini yapıyor. Germencik’te 3 bin 600 metre derinliğe inen kuyularımız var. İlk defa bir kamu kurumu bir jeotermal santral yaptırıyor” dedi.

Firman genel müdürü Ali Karaduman ise, şöyle konuştu: “Santral işletme ruhsatı Aydın’dan başlayıp İncirliova’ya devam ediyor. Amacımız tekniği doğru, çağa uygun en modern santralleri yapmak. Bunu 61 yıldır hizmet veren firmamız yapıyor. Bütün mühendislik kurallarını kağıt üzerinde ardından sahaya yansıtıyoruz. 12 ayda projelerimiz ortaya çıkıyor. Çiftlik sahasının sıcaklığı biraz düşük, yüzde 50-80 arasında bir sıcaklık öngörüyoruz. Hemen başlayıp 6 ay uzmanlarla etüt edeceğiz. İnsanların yaşadığı yerlere kesinlikle santral kurmayacağız. Belediyelerin arzu ettiği sıcak su ile seracılığı geliştirecek faaliyetleri Valilik makamı ile oluşturacağız. İhaleye girerken en modern ve kaliteli tesisi yapacaksınız dediler. Biz de buna göre proje yapacağız. Dünyanın en modern tesisini yapacağız"



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.