Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi’nden 10 proje

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi’nden 10 proje
13 Mar 2018 / Sal 10:40
/ 568 Kez Okundu
| |

Adana Organize Sanayi Bölgesinde (AOSB) üretim yapan Türkiye’nin en büyük entegre tesislerinden Zahit Alüminyum’un Ar-Ge Merkezi, yaklaşık 8 ayda 10 farklı projeyi hayata geçirerek çalışmalarını hızla sürdürüyor

Adana Organize Sanayi Bölgesinde (AOSB) üretim yapan Türkiye’nin en büyük entegre tesislerinden Zahit Alüminyum’un Ar-Ge Merkezi, yaklaşık 8 ayda 10 farklı projeyi hayata geçirerek çalışmalarını hızla sürdürüyor.
35 yıllık sektör tecrübesiyle 8 Haziran 2017’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile Türkiye’nin 512’nci, Adana’nın 3’üncü Ar-Ge Merkezi olarak tescil edilen Zahit Alüminyum Ar-Ge Merkezi Müdürü Dr. Koray Turbalıoğlu, çalışmalarını sürdürdükleri 10 projeden 4’ünün devlet destekli olduğunu, 6’sının da firmanın kendi öz kaynaklarıyla hayata geçirildiğini ifade etti.
Ar-Ge Merkezinde yürütülen her bir projeden bir TÜBİTAK-Teydeb projesi hazırlamaya çalıştıklarını, diğer proje çalışmalarının da Ar-Ge Merkezinde devam ettiğini, çalışmalar belli aşamaya geldiği zaman TÜBİAK-Teydeb başvurularının yapılacağını belirtti.
Projeler hakkında bilgi veren Dr. Koray Turbalıoğlu, Ekonomi Bakanlığına sunulan “Endüstriyel Ürün Tasarım” projesinin bakanlık tarafından kabul edildiğini ve 3 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında katma değeri yüksek, inovatif ve nitelikli ürün geliştirileceğini ifade etti.

TÜBİTAK’tan onaylanan iki proje
Ar-Ge Merkezinin faaliyete geçmesinden bugüne TÜBİTAK’a 3 proje sunduklarını, bunlardan 2’sinin onaylandığını birinin de onay sürecinde bulunduğunu belirten Dr. Koray Turbalıoğlu, onaylanan projelerinden birinin sektörde bir ilk olacak simülasyon yazılımı ile tasarım projesi olduğunu diğer projenin ise kullanılan hammadde ve sarf malzeme maliyetini düşürmek, üretim veriminde artış sağlamak üzere kurgulanmış bir proje olduğunu belirtti.
Ar-Ge Merkezinde şirketin kendi öz kaynakları ile yürütülen “Yangın ve Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Doğrama Serisi Tasarımı ve İmalatı” projesinde ilk faz çalışmalarının başarıyla tamamlandığını, Türk Standartları Enstitüsü Yapı Laboratuvarındaki yangın dayanım testlerinden başarıyla geçildiğini belirten Turbalıoğlu, bunun Zahit Alüminyum‘un “E Sınıfı Yangın Dayanımına Sahip Doğrama Serisi” adıyla en yenilikçi ürünü olduğunu kaydetti. Proje çalışmalarının şu an ikinci faz aşamasının devam ettiğini, proje araştırma ekibinin “EI Sınıfı” yangın dayanımına sahip doğrama serisi üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

TÜBİTAK onayı bekleyen proje
Her iki projenin de kendi alanında ve Türkiye’de tek olacağına vurgu yapan Turbalıoğlu, TÜBİTAK’a sundukları bir diğer projenin alüminyum tesislerinden üretim sonrası ortaya çıkan ve cüruf diye tabir edilen atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması yönünde olduğunu kaydetti.
Dr. Turbalıoğlu, devlet destekli 4 projelerinin yanında firmanın kendi öz kaynaklarıyla hayata geçirdikleri 6 projelerinin daha bulunduğunu, bu projelerinin alaşım malzeme geliştirme ve makine-ekipman tasarımı hakkına olduğunu söyledi. Turbalıoğlu, özellikle alaşım malzeme geliştirme çalışmalarının savunma, havacılık ve otomobil sektörüne ilişkin olduğunu bildirdi.
Turbalıoğlu, "Ar-Ge Merkezimiz Savunma Sanayine ilişkin projeler için özel önem göstermektedir. Bu anlamda Savunma Sanayinde faaliyet gösteren vakıf firmaları ile görüşmelerimiz sürmektedir. 27 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde Savunma Sanayi Müsteşarlığında bazı görüşmeler yaptık ve Müsteşarlığın organize ettiği ’Yerlileştirme Çalıştayı’na katıldık. Yaptığımız bu görüşmelerden geri dönüşler almaya başladık" dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.