Bursa'nınİnegölilçesindeki en eski eğitim kurumlarından biri olanGazipaşa Ortaokulu'nun geçmişi, Osmanlı döneminde faaliyet gösterenCırgıt Hoca Sıbyan Mektebi'ne kadar uzanıyor. İlçenin eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olan okul, yıllar içinde farklı isimlerle hizmet verdikten sonra bugünkü yapısına kavuştu.

İLK EĞİTİM KURUMU CIRGIT HOCA SIBYAN MEKTEBİ

İnegöl'deki ilk okul olarak bilinen Cırgıt Hoca Sıbyan Mektebi'nde kız ve erkek öğrenciler birlikte eğitim gördü.

Okulun başöğretmenliğini, asıl adı Hacı Hasan Efendi olan ve halk arasında "Cırgıt Hoca" olarak tanınan eğitimci yürüttü. Cırgıt Hoca, adını taşıyan okulda yaklaşık 30 yıl öğretmenlik yaptı.

Vefatının ardından okulun başına oğlu Hafız Mehmet Efendi geçti.

CUMHURİYET ÖNCESİNDE YENİ OKULLAR AÇILDI

Maarif Teşkilatı'nın kurulmasının ardından Hicri 1329 (Miladi 1913) yılındaNümune-i Terakkiadıyla yeni bir okul açıldı. Başöğretmenliğini Hafız Mehmet Efendi'nin yaptığı okul, Cumhuriyet'in ilanına kadar eğitim faaliyetlerini sürdürdü.

1914 yılında iseBirhaki TerakkiveNümune-i Marifetisimli iki okul daha faaliyete geçti.

Cumhuriyet'in ilanından sonra çıkarılan kanun kapsamında Cırgıt Hoca Okulları kapatılarak öğretmen ve öğrencileri resmi okullara aktarıldı.

GAZİPAŞA ADINI 1926 YILINDA ALDI

1923 yılında Nümune-i Terakki, Birhaki Terakki ve Nümune-i Marifet okulları birleştirilerekOrhaniye Merkez Mektebiadını aldı.

1926 yılında binası onarılan okul,Gazipaşaadını aldı. Okul binasının daha önce konut olarak kullanıldığı ve 500 altın karşılığında satın alınarak eğitim kurumuna dönüştürüldüğü belirtildi.

Aynı yıl Cırgıt Hoca'nın oğlu Ahmet Faik Ergun başöğretmen olarak görevlendirildi. Ergun, uzun yıllar okulda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.

EĞİTİM FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

Gazipaşa Okulu'nun mevcut binası, İnegöl şehir merkezindeki Yenice Mahallesi Demircizade Sokak'ta bulunuyor. Eski binanın yerine yapılan yeni okul binası 1968 yılında hizmete açıldı.

1973 yılına kadar İlköğretim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen okul yönetimi, bu tarihten itibaren bağımsız hale getirildi.

8 yıllık kesintisiz eğitim sistemine geçilmesinin ardından okulun adıGazipaşa İlköğretim Okuluolarak değiştirildi. 1998 yılında B Blok, 2002 yılında ise kantin ve kütüphane olarak kullanılan ek bina hizmete açıldı.

2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim faaliyetleriniGazipaşa Ortaokuluadıyla sürdüren okul, 937 öğrenci ve 38 öğretmenle eğitim vermeye devam etti.