Diyanet İşleri Başkanlığı, 28 Kasım Cuma günü yurt genelinde okutulacak haftalık hutbenin tam metnini resmi internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı. Her hafta olduğu gibi bu haftaki hutbe de Müslümanların manevi dünyasına rehberlik eden, inanç ve toplumsal sorumluluk bilincini güçlendiren önemli mesajlar içeriyor.
28 Kasım Cuma hutbesinin bu haftaki konusu: “Fedakârlığın Zirvesi: Îsâr.”

Cuma namazı, Müslümanların birlik içinde bir araya geldiği, manevi atmosferi derinleştiren en kıymetli ibadetlerden biri. Hutbeler ise bu ibadetin ayrılmaz bir parçası; topluma yön veren, iyiliği öğütleyen ve bilinç kazandıran önemli birer mesaj kaynağı. Diyanet’in bu hafta hazırladığı hutbe, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde ihmal edilen bir değeri hatırlatıyor: Îsâr, yani başkası için fedakârlık.


HUTBE NEDİR?

Hutbe, cuma ve bayram namazlarında imamın cemaate yönelik yaptığı dini konuşmadır. Arapça “hitabe” kökünden gelir ve Müslümanları bilinçlendirmek, uyarmak ve dini değerleri hatırlatmak gibi görevleri vardır.

Cuma Hutbesi Özellikleri:

Cuma namazından hemen önce okunur.

Farz-ı kifaye niteliğindedir.

Sünnete uygun şekilde Arapça başlar, mesaj kısmı genellikle cemaatin anlayacağı dilde verilir.

Bayram Hutbesi:

Bayram namazlarından sonra okunur.

Cuma hutbesi gibi zorunluluk içermez.


28 KASIM CUMA HUTBESİNİN KONUSU: “FEDAKÂRLIĞIN ZİRVESİ: ÎSÂR”

Diyanet bu haftaki hutbede, toplumun dayanışma ruhunu güçlendiren îsâr kavramına dikkat çekti. Hutbede öne çıkan mesajlar özetle şöyle:

Îsâr, Allah rızası için başkalarını kendine tercih etmek, onların ihtiyaçlarını karşılamak ve fedakârlıkta bulunmaktır.

Engellilere destek olmak, komşunun sıkıntısını gidermek, mazlumlara sahip çıkmak bu ahlakın bir parçasıdır.

İslam’da fedakârlığın en güzel örneklerinin Peygamber Efendimiz ve sahabeleri olduğu vurgulandı.

Hutbede, Müslümanların günlük hayatta trafikten komşuluk ilişkilerine, alışverişten toplu taşımaya kadar birçok alanda îsâr ahlakını unuttuğu örneklerle anlatıldı.

Hutbede şu ayete özel vurgu yapıldı:

“Onlar, yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire seve seve ikram ederler…”

Ayrıca Peygamberimizin şu hadisi hatırlatıldı:

“Kendiniz için istediğinizi mümin kardeşiniz için de istemedikçe gerçek anlamda iman etmiş olamazsınız.”


HUTBENİN SON MESAJI

Hutbe, tüm Müslümanlara şu çağrıyla son buluyor:

➡️ Nerede bir ihtiyaç sahibi varsa oraya koşun.
➡️ İyilik ve takvada yardımlaşın.
➡️ Fedakârlığı hayatınızın bir parçası haline getirin.

Son cümlede ise şu hadis-i şerif yer aldı:

“Kul, kardeşinin yardımında olduğu sürece Allah da onun yardımcısı olur.”