2026 NATO Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan Ankara’da, zirve takviminin netleşmesiyle birlikte kamu çalışanlarının mesai düzeni de gündeme geldi. 6-12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek liderler toplantısı sırasında, başkentin belirli ilçelerinde görev yapan bazı kamu personelinin idari izinli sayılmasına yönelik karar alındı. Karar, özellikle ulaşım, güvenlik ve şehir içi hareketliliğin yoğunlaşacağı günlerde kamu hizmetlerinin nasıl sürdürüleceğini merak eden memurlar açısından önem taşıyor.

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak zirve, NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını Ankara’da buluşturacak. Üst düzey güvenlik önlemleri ve diplomatik trafiğin artacağı bu süreçte, kamu kurumlarının işleyişine ilişkin düzenleme Cumhurbaşkanı kararıyla şekillendirildi.

HANGİ İLÇELERDE İDARİ İZİN UYGULANACAK?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) 36. liderler zirvesi çerçevesinde uygulanacak idari izin, Ankara’nın tamamını değil, belirli ilçe sınırlarını kapsıyor. Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel için özel bir mesai düzenlemesine gidilecek.

Bu ilçelerdeki kamu çalışanları, zirve tarihleri olan 6-12 Temmuz günleri arasında idari izinli sayılacak. Kararın kapsamına, merkezi idare birimleri ile yerel ölçekte faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel giriyor. Böylece hem zirve trafiğinin yoğunlaşacağı bölgelerde hareketliliğin azaltılması hem de güvenlik ve protokol düzenlemelerinin daha rahat yürütülebilmesi hedefleniyor.

İdari izin uygulaması, özellikle Çankaya ve Gölbaşı gibi diplomatik misyonların, resmi konutların ve zirveye ev sahipliği yapacak alanların yoğunlaştığı ilçelerde, günlük hayattaki yoğunluğu sınırlamayı amaçlıyor. Altındağ, Keçiören, Mamak, Sincan, Etimesgut, Yenimahalle ve Pursaklar’da ise ulaşım ağlarının ve ana güzergâhların güvenlik önlemleriyle birlikte daha kontrollü kullanılabilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

TÜM KAMU ÇALIŞANLARI İZİNLİ SAYILACAK MI?

Alınan karar, Ankara’daki tüm memurların otomatik olarak izinli olacağı anlamına gelmiyor. İdari izin, yalnızca belirtilen ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan ve kritik görevlerde bulunmayan personeli kapsıyor. Zirve organizasyonunda doğrudan görevlendirilen kamu çalışanları ile temel kamu hizmetlerinin kesintisiz sürmesi için kilit pozisyonlarda bulunan personel bu kapsama dahil edilmiyor.

NATO Zirvesi sürecinde güvenlik, acil sağlık hizmetleri, enerji arzı, ulaşımın temel işleyişi ve benzeri kritik alanlarda çalışan kamu görevlilerinin görevlerine devam etmesi öngörülüyor. Bu personel, zirve hazırlıkları, liderlerin kent içi hareketi ve toplantı güvenliği gibi süreçlerin aksamaması için mesailerini sürdürecek.

Dolayısıyla Ankara’da görev yapan memurlar açısından idari izin durumu, hem çalıştıkları kurumun bulunduğu ilçe hem de yürüttükleri görevin niteliğine göre değişiklik gösterecek. Kurum yöneticilerinin, zirve takvimi yaklaşırken personeline izin kapsamı ve çalışma düzenine ilişkin bilgilendirme yapması bekleniyor.

ZİRVENİN ANKARA’DAKİ GÜNLÜK HAYATA ETKİSİ

6-12 Temmuz tarihleri, Ankara için diplomasi trafiğinin en yoğun olduğu dönemlerden biri olacak. NATO üyesi ülkelerin üst düzey temsilcilerinin kente gelmesi, güvenlik çemberlerinin genişlemesine ve bazı güzergâhlarda geçici düzenlemeler yapılmasına yol açacak. Bu nedenle idari izin kararı, özellikle kamu binalarının yoğunlaştığı bölgelere olan günlük personel ve araç giriş-çıkışını sınırlayarak, güvenlik ve lojistik planlamayı kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Zirve nedeniyle başkent genelinde güvenlik tedbirlerinin artırılması, şehir içi ulaşımda geçici kısıtlamaların uygulanması ve bazı yolların protokol geçişlerine tahsis edilmesi planlanıyor. Bu çerçevede, kamu çalışanlarının belirli günlerde idari izinli sayılması, hem kurum binalarındaki yoğunluğu azaltacak hem de şehir içindeki hareketliliği daha öngörülebilir hale getirecek bir adım olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, NATO Zirvesi’nde görev alacak kamu personeli için çalışma takvimi ve görevlendirme planları ilgili kurumlar tarafından ayrı düzenleniyor. Bu çalışanlar için mesai saatleri, görev yerleri ve sorumluluk alanları zirve ihtiyaçlarına göre şekillendiriliyor.

ANKARA’DA KAMU ÇALIŞANLARI NE YAPMALI?

Belirtilen tarihlerde Ankara’da görev yapan memurların, idari izin kapsamına girip girmediklerini netleştirmek için öncelikle kurum içi duyuruları takip etmeleri gerekiyor. Kurumların insan kaynakları ve yönetim birimleri, Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda kendi hizmet alanlarına uygun bir planlama yaparak personele yazılı veya dijital kanallardan bilgi iletiyor.

Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle’de çalışan kamu görevlileri için genel çerçeve idari izin yönünde olsa da, kritik hizmetlerde görev yapan personel için istisnalar bulunuyor. Bu nedenle, her memurun kendi biriminden gelecek resmi açıklamayı esas alması önem taşıyor.