LEFKOŞA (İHA) KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Hala izolasyon ve ambargo altında tutulmamız haksızlık. Medeni dünyaya, özellikle Avrupaya yakışmıyor dedi.
KKTCye günübirlik ziyaret gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlunun KKTC Cumhurbaşkanlığında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının haklı olmasına, barışçı antlaşmadan yana olduğunu defalarca göstermesine rağmen verilen tüm sözlerin unutularak hala izolasyon ve ambargolar altında tutulmasının haksızlık olduğuna işaret ederek, Medeni dünyaya, özellikle Avrupaya yakışmıyor dedi. Kıbrıs Türk halkının tarihsel süreç içinde hep barıştan, uzlaşmadan yana olduğunu, bu tavırlarının devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, Rum tarafının maksimalist yaklaşımlarından vazgeçerek Kıbrıs konusunda bir antlaşma noktasına gelinmesi beklentisini dile getirdi.
Türkiyenin desteğine işaret ederek Bugüne kadar ne zaman bir sorunumuz, endişemiz olsa sizi hep yanımızda bulduk diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusundaki yeni hareketlenme öncesinde yine buradasınız ve bu ziyaretiniz de bizi son derece memnun etmiştir. Milli davayı hep birlikte omuz omuza götürmeye devam edeceğiz şeklinde konuştu.
DÜN BİRDİK, BUGÜN DE BİRİZ, YARIN DA BİR OLACAĞIZ
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan Davutoğlunun ilk yurt dışı ziyaretini KKTCye yaparak gereken mesajı tüm dünyaya verdiğine işaret etti. Eroğlu Bu Ada, 1571den sonra 300 yıl süreyle bir Türk toprağı ve o tarihten bu yana Adadaki Rumlar ve diğer sakinleri ile birlikte Kıbrıs Türkünün yurdu. Kıbrıs Türk halkı olarak hepimizin geldiği yer belli. Hepimizin kökü Anadoluda. Bizler dün birdik, bugün de biriz, yarın da bir olacağız dedi.
Davutoğluna ve kabinesine yeni görevlerinde bir kez daha başarılar dileyen Eroğlu, Türkiyenin başarısı, ilerlemesi, refahı, huzuru bizi mutlu eder, sevindirir. Çünkü sevinçte, tasada biriz diye konuştu.
Eroğlu şöyle konuştu:
Siz de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi ilk resmi yurt dışı ziyaretinizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yaparak gereken mesajı tüm dünyaya vermiş oluyorsunuz. Kim ne derse desin burada Kıbrıs Türk halkının özgür iradesi ile kurulmuş bir devlet vardır. Bu devlet, halkıyla, toprağıyla, demokrasisiyle ve tüm kurumlarıyla var olan, ayakta olan bir devlettir. Anavatan Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanımaktadır. Bu tanıma bizim için yaşamsaldır.
UZLAŞMADAN YANA OLAN TAVRIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının tarihsel süreç içinde hep barıştan, uzlaşmadan yana olduğunu, uzlaşmadan yana olan tavırlarının devam ettiğini vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti:
11 Şubatta açıklanan ve bizzat sizin de değerli destek ve katkılarıyla hazırlanan, Rum lideri Sayın Anastasiadesle birlikte onay verdiğimiz Ortak Deklarasyon bizim esnek ve yapıcı tutumumuzu bir kez daha ortaya koymuştur. 22 Mayısta Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Sayın Bidenın ziyareti sırasında ben, Sayın Biden ve Sayın Anastasiadesin üçlü görüşmesinden sonra bir açıklama yapılabilmesi de bizim iyi niyetli gayretlerimiz sayesinde gerçekleşmiştir. Siz Kıbrıs konusunu çok yakından takip eden ve bilen bir kardeşimizsiniz. 11 Şubat öncesinde de, 22 Mayıs öncesinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeydiniz. Sizlerle, hükümetimizle, muhalefet partilerimizle istişare içinde adımlar attık.
KIBRIS KONUSUNDAKİ YENİ HAREKETLENME
Kıbrıs konusundaki yeni hareketlenme öncesinde Türkiyenin yine adada olduğunu kaydeden Eroğlu, Bu ziyaretiniz de bizi son derece memnun etmiştir. Milli davayı hep birlikte omuz omuza götürmeye devam edeceğiz dedi.
Davutoğlu ile baş başa çok yararlı bir görüşme yaptıklarını, öğleyin hükümet yetkilileri ve muhalefetin de katılımıyla istişarelerini sürdürdüklerini belirten Eroğlu, Sürdürmeye devam edeceğiz dedi.
MEDENİ DÜNYAYA, AVRUPAYA YAKIŞMIYOR
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının maksimalist yaklaşımlarından vazgeçerek Kıbrıs konusunda bir antlaşma noktasına gelinmesi beklentisini de dile getirdi. Eroğlu şöyle konuştu:
Beklentimiz ve dileğimiz, Rum komşularımızın maksimalist yaklaşımlarından bir an önce vazgeçmeleri ve Kıbrıs konusunda bir antlaşma noktasına gelinmesidir. Hep vurguladım, yine vurgulayacağım. Haklı olmamıza, barışçı antlaşmadan yana olduğumuzu defalarca göstermemize rağmen verilen tüm sözler unutularak hala izolasyon ve ambargolar altında tutulmamız haksızlıktır. Medeni dünyaya, özellikle Avrupaya yakışmamaktadır.
ÇÖZÜM BİZE VE BÖLGEYE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK AMA BU SADECE BİZE BAĞLI DEĞİL
Eroğlu şöyle devam etti:
Kıbrıs konusunun çözümü elbette bize ve bölgeye önemli katkı sağlayacaktır ama bu sadece bize bağlı değildir. Dolayısıyla her şeyi, gelişmemizi, kalkınmamızı Kıbrıs konusunun çözümüne bağlamamız doğru değildir. Yapmamız gereken, var olan ekonomik sıkıntıları, özellikle gençlerin istihdam sorununu çözmek ve halkımızı mutlu etmektir. Bunu yaparsak, dünyada da masada da Kıbrıs konusunu konuşurken daha güçlü oluruz.
YAPILAN BİRÇOK İŞ VAR, AMA DAHA YAPILMASI GEREKENLER DE VAR
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, yapılan birçok iş olduğunu ancak daha yapılması gerekenler de bulunduğunu ifade ederek, Türkiyeden deniz altından borularla su getirilmesi projesi hakikaten çok değerlidir, yaşamsaldır dedi. Bu projenin etkin ve verimli uygulanması için Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin katkılarına işaret ederek teşekkür eden Eroğlu, Anavatan Türkiyeden KKTCye elektrik enerjisi gelmesi, sistemlerin bir birine bağlanması bizim için son derece gereklidir dedi.
Eroğlu, turizmde, üniversitelerde belirledikleri hedeflere varılmasının gerekliliğini de ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
Bugüne kadar ne zaman bir sorunumuz, endişemiz olsa sizi hep yanımızda bulduk. Bunun devam edeceğine, Anavatan Türkiyenin gelişmesi için çaba harcarken Kıbrıs Türkünü, Anadolu halkından ayırmayacağınıza olan inancımız tamdır. Kıbrıs Türk halkı ve şahsım adına, bize sağladığınız destek için yeniden teşekkür ederim.
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.


Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın