Ocak ayında üretici, hal, pazar ve market fiyatları arasındaki farklar rekor seviyelere ulaştı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), birçok tarım ürününde üretici ile market fiyatı arasındaki makasın giderek açıldığını açıkladı. En yüksek fiyat farkı ise havuçta görüldü.
Türkiye Ziraat Odaları BirliğiGenel BaşkanıŞemsi Bayraktar, ocak ayında üretici, market ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, üreticinin düşük fiyata sattığı ürünlerin markette katlanarak tüketiciye ulaştığını belirtti.
ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ FARK HAVUÇTA ZİRVE YAPTI
Bayraktar’ın paylaştığı verilere göre, ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde278,1ile havuçta gerçekleşti. Havuçtaki fiyat farkını yüzde275,8ile maydanoz, yüzde229,8ile pırasa ve yüzde225,7ile marul izledi.
Ocak ayında üreticide 10 lira 50 kuruş olan havuç markette 39 lira 70 kuruşa, 5 lira 57 kuruş olan maydanoz 20 lira 92 kuruşa, 13 lira 53 kuruş olan pırasa 44 lira 64 kuruşa, 10 lira 87 kuruş olan marul ise 35 lira 39 kuruşa satıldı.
MARKETTE EN FAZLA ARTIŞ KABAKTA
TZOB verilerine göre ocak ayında markette incelenen 41 ürünün 33’ünde fiyat artışı yaşandı. 7 üründe fiyat düşerken, 1 üründe değişim görülmedi. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde67,2ile kabak oldu. Kabağı yüzde54,1ile sivribiber, yüzde48,5ile patlıcan ve yüzde41,7ile salatalık takip etti.
Markette fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde14,6ile kuru fasulye olarak kayıtlara geçti. Kuru fasulyeyi pırasa, portakal ve patates izledi.
ÜRETİCİDE KABAK FİYATI YÜZDE 179 ARTTI
Ocak ayında üretici fiyatlarında da dikkat çekici artışlar yaşandı. Üreticide 33 ürünün 19’unda fiyat artışı, 6’sında düşüş görülürken, 8 üründe fiyat değişmedi. Üreticide fiyatı en fazla düşen ürün yüzde11ile pırasa oldu. En yüksek artış ise yüzde179,2ile kabakta kaydedildi. Kabaktaki artışı sivribiber, salatalık ve patlıcan izledi.
FİYAT ARTIŞLARININ NEDENLERİ
Bayraktar, fiyat artışlarının temel nedenleri arasında seralarda güzlük sezonun sona ermesi, baharlık ürünlerin henüz hasat olgunluğuna ulaşmaması ve soğuk hava koşulları nedeniyle verimde yaşanan düşüşü gösterdi. Ayrıca Antalya, Mersin ve Muğla’da meydana gelen aşırı yağış, fırtına, hortum ve dolu gibi afetlerin üretimi olumsuz etkilediği belirtildi.
Talep düşüşünün karnabahar ve pırasa fiyatlarını aşağı çektiği, yumurta fiyatlarının ise arz fazlası ve ihracat kısıtlamaları nedeniyle gerilediği ifade edildi.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR
TZOB’un açıkladığı verilere göre, ocak ayında tarımsal girdi fiyatlarında da artış sürdü. Aralık ayına göre amonyum nitrat gübresi yüzde6,2, üre gübresi yüzde0,8, mazot yüzde7,7, besi yemi yüzde5,6, süt yemi ise yüzde4,2oranında zamlandı.
Son bir yıllık dönemde gübre fiyatları yüzde26 ile 40, yem fiyatları yüzde30’un üzerinde, mazot fiyatı yüzde21,8, tarım ilacı fiyatları yüzde35,9ve elektrik fiyatları yüzde12,8arttı.






Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın