Bursa'nın Mudanya ilçesinde Güzelyalı Kurşunlu yolu üzerinde meydana gelen heyelan, Mudanya ile Gemlik ilçesini birbirine bağlayan karayolunun kapanmasına neden oldu. Sabaha kadar kaymanın yer yer devam ettiği bölgede ekiplerin yoğun çalışması sonucu yoldaki hafriyat kaldırıldı ve alınan tedbirlerle yol yeniden trafiğe açıldı. Heyelan anında yoldan geçen bir otomobildekilerin saniyelerle ölümden döndüğü belirtildi.

Olay dün gece saat 23.00 sıralarında meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye Karayolları ekipleri, emniyet güçleri ile Mudanya Belediyesi’ne bağlı ulaşım, zabıta ve Büyükşehir itfaiye ekipleri sevk edildi. Heyelanla birlikte yola inen toprak ve ağaçlık alan, sabah saatlerinde yapılan çalışmalarla büyük ölçüde temizlendi. Ancak bölgede toprağın yer yer yavaş şekilde kaymaya devam ettiği gözlemlendi.

SABAH KADAR ÇALIŞMA YAPILDI

Gece boyunca süren müdahalede güvenlik önlemleri artırıldı. Yol geçici olarak ulaşıma kapatılırken, sabah gün ışığıyla birlikte temizlik çalışmaları hız kazandı. Ekiplerin koordineli çalışması sayesinde yol kontrollü şekilde yeniden ulaşıma açıldı.

Heyelanlı bölge dron ile havadan da görüntülendi. Yetkililer, muhtemel yeni toprak kaymalarına karşı tedbirlerin sürdüğünü bildirdi.

“ÇOK ŞÜKÜR CAN KAYBI YOK”

Olay yerinde incelemelerde bulunanMudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, toprak kaymasının nedenine ilişkin yaptığı açıklamada, son günlerde etkili olan yoğun yağışlar ve ani hava değişimlerine dikkat çekti.

Başkan Dalgıç, "Kayalık yapının üzerindeki toprak kütlesi, son günlerdeki aşırı yağışlarla toprağın doygunluğa ulaşmasının ardından, havanın çok hızlı ısınmasıyla birlikte kapiler boşluklardaki suyun buharlaşması sonucu aderansını kaybederek aşağıya doğru kaydı. Çok şükür herhangi bir can ya da mal kaybı yok, bu açıdan şanslıyız" dedi.

Gece saatlerinden itibaren tüm ekiplerin sahada olduğunu belirten Dalgıç, "Dün gece Karayolları, emniyet ve Mudanya Belediyesi'ne bağlı ulaşım, zabıta ve Büyükşehir itfaiye ekiplerimizle birlikte buradaydık. Sabah gün ışığıyla birlikte kayan heyelan temizlendi. Şu an ciddi bir risk görünmüyor, ancak yukarı kesimlerde bazı noktalar uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Bununla ilgili bir rapor hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

ARAÇLAR SANİYELERLE KURTULDU

Kamera kayıtlarının incelendiğini aktaran Başkan Dalgıç, heyelan öncesinde iki aracın yoldan geçtiğinin, bir aracın ise kayma sırasında durduğunun tespit edildiğini belirterek, olayın büyük bir faciaya dönüşmeden atlatıldığını söyledi.

Başkan Dalgıç ayrıca, üst kesimde bulunan ruhsatlı ve kurallara uygun yapılmış evler için şu aşamada bir risk bulunmadığını, ancak riskli olduğu değerlendirilen alanlarla ilgili gerekli tespit ve işlemlerin yapılacağını kaydetti.

Öte yandan Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi’nin gelişmeleri sabaha kadar takip ettiği öğrenildi. Yolun Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olduğu belirtilirken, hazırlanacak rapor doğrultusunda gerekli adımların atılacağı ifade edildi.

Olayda herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmadı.

 

Saniyelerle ölümden döndüler! O yol temizlendi
Saniyelerle ölümden döndüler! O yol temizlendi