Türkiye’nin modernleşme sürecinde önemli bir kilometre taşı olan 1935 genel seçimlerinde Meclis’e giren ilk kadın milletvekillerinden biri deŞekibe Akkavuk İnsel’dir. Bursa Milletvekili olarak TBMM’nin V. Dönemi’nde görev yapan İnsel, hem Cumhuriyet’in kadınlara tanıdığı siyasi hakların simgelerinden biri olmuş hem de İnegöl’ün İsaören köyü ile güçlü bağları sayesinde bölgenin tarihine değer katan isimlerden biri olarak anılmıştır.
İSTANBUL’DA DOĞDU, KÖKLERİ İNEGÖL’ÜN İSAÖREN KÖYÜNE UZANIYOR
1886 yılında İstanbul’da doğan Şekibe Hanım, köklü bir aileye mensuptur. Babası, Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından Baruthane Nazırı Necip Mehmet Paşa’nın torunu olan DoktorŞekip (Hüseyin) Bey, annesi ise İstanbul Alman Lisesi mezunuFatma Şefika Hanım’dır.
Gençlik yıllarını İstanbul’da geçiren İnsel,Kız Sanayi Mektebi’nin orta kısmıileAlmanca Mektebibitirerek çağının eğitimli kadınları arasında yer aldı.
ALMANYA DENEYİMİ VE AİLE HAYATI
1905 yılında Mehmet Kemalettin Bey ile evlenen Şekibe Hanım’ın bu evliliktenYusuf Cemiladında bir oğlu dünyaya geldi. Oğlunun eğitimi için bir süre Almanya’da yaşayan İnsel, yabancı kültür ve eğitim sistemleri konusunda deneyim kazandı.
1932 yılında eşini kaybetmesinin ardından ailesine aitİnegöl’ün İsaören köyündeki çiftliğin yönetiminiüstlendi. Çiftçilik ve işletmecilik konusundaki tecrübesi, ilerleyen yıllarda Meclis’te görev yaptığıZiraat Encümeniçalışmalarında da etkili oldu.
1935'TE TARİHE GEÇTİ: BURSA’NIN KADIN MİLLETVEKİLİ
Türkiye’de kadınların oy kullandığı ilk genel seçim olan 1935 seçimlerinde Bursa Milletvekili adayı olan Şekibe Akkavuk İnsel, 1051 oy alarak TBMM’ye girmeye hak kazandı. Bu dönemde Meclis’te yer alan18 kadın milletvekilinden biriolarak tarihe geçti.
8 Şubat 1935:Mazbatasını aldı
1 Mart 1935:TBMM’de yemin ederek çalışmalarına başladı
7 Mart 1935:Mazbatası Genel Kurul’da onaylandı
Görev süresi boyunca Türkiye’nin tarım politikalarını şekillendirenZiraat Encümeninde aktif rol aldı.
SİYASETİ BIRAKTI, İNEGÖL’E DÖNDÜ
Milletvekilliği görevinin ardından siyasete devam etmeyen İnsel, yaşamının geri kalanınıİnegöl’de çiftçilik yaparakgeçirdi. Bölgedeki halk tarafından hem üretici kimliği hem de Cumhuriyet’in ilk kadın temsilcilerinden biri olarak saygıyla anıldı.
Şekibe Akkavuk İnsel, 29 Mart 1970’te hayatını kaybetti. Geride hem Bursa’nın hem İnegöl’ün siyasi tarihinde iz bırakan güçlü bir kadın figürü olarak anılmaya devam ediyor.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan bir dönemde yetişen ve kadınların siyasal hayata katılımının önünü açan isimlerden biri olan Şekibe Akkavuk İnsel, hem TBMM’deki görevleri hem de İnegöl ile olan güçlü bağlarıyla Türk siyasi tarihinde özel bir yere sahip.





Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın