Türkiye genelinde taksi taşımacılığında köklü bir değişiklik hayata geçiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni teknik kılavuzla birlikte, tüm taksilerde “Taksi Mali Cihazı” kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu sistemle birlikte her yolculuk sonunda otomatik olarak fiş kesilecek.

Yeni düzenlemenin amacı, hem vergi takibini güçlendirmek hem de yolcuların ödeme süreçlerinde daha şeffaf bir sistem oluşturmak.

HER YOLCULUKTA OTOMATİK FİŞ
Yeni sistem kapsamında taksimetre ile entegre çalışan cihazlar devreye girecek. Yolculuk sona erdiğinde cihaz otomatik olarak fiş düzenleyecek.

Kesilen fişlerde yüzde 20 Katma Değer Vergisi yer alacak ve bu bilgiler eş zamanlı olarak dijital ortamda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilecek. Böylece kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

ZORUNLU TARİH AÇIKLANDI
Düzenlemeye göre, Türkiye genelindeki tüm taksilerin en geç 1 Eylül 2026 tarihine kadar bu sisteme geçmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar cihaz temin etmeyen taksi işletmecileri için yaptırımlar uygulanabilecek.

Yeni faaliyete başlayan ya da taksimetresini değiştiren sürücüler ise 30 gün içinde sisteme dahil olmak zorunda olacak.

KARTLA ÖDEME ŞARTI GELİYOR
Yeni sistemle birlikte taksilerde kartla ödeme altyapısı da zorunlu hale geliyor. Taksiciler, cihazı aktif ettikten sonra en geç 15 gün içinde bir banka veya ödeme kuruluşuyla anlaşarak sistemi kullanıma açacak.

Bu adım, özellikle nakit taşımayan yolcular için önemli bir kolaylık sağlayacak.

TEKNİK DONANIM DETAYLARI
Taksi Mali Cihazı’nın belirli teknik özelliklere sahip olması da zorunlu tutuldu. Buna göre cihazlarda:

  • GPS entegrasyonu
  • Güvenlik sertifikaları
  • Elektronik mühür
  • Veri kayıt sistemleri

gibi donanımlar bulunacak.

HEM DENETİM HEM GÜVEN ARTACAK
Uzmanlara göre yeni sistem, taksi sektöründe hem denetimi artıracak hem de yolcu memnuniyetini yükseltecek. Özellikle “fiş verilmiyor” gibi şikayetlerin ortadan kalkması bekleniyor.

Yeni düzenleme ile birlikte taksi taşımacılığında daha şeffaf, güvenli ve kayıtlı bir döneme geçileceği değerlendiriliyor.