ELEKTRİKTE YENİ DÖNEM: 2026’DA FATURALAR YÜZDE 120 ARTACAK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tarifelerinde yeni döneme hazırlanıyor.
Son kaynak tedarik tarifesi kapsamındaki yıllık 5.000 kWh’lık tüketim sınırı 3.000 kWh’a düşürülüyor.
Bu karar, 2026 itibarıyla yüksek elektrik tüketen abonelerin faturalarına doğrudan yansıyacak.
Yeni sistemle birlikte devlet desteğinden çıkan haneler, elektriği gerçek maliyetine yakın fiyatlardan ödeyecek.
3.000 KWH SINIRI GELİYOR
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, yeni düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Buna göre yıllık 5 bin kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen mesken aboneleri artık kamunun sağladığı enerji sübvansiyonlarından yararlanamıyor. Yeni düzenleme bu sınırı 3.000 kWh’a indirecek. Dolayısıyla daha önce destekten faydalanan bazı yüksek tüketimli haneler, 2026 itibarıyla elektriği gerçek maliyetinden ödemeye başlayacak.”
YENİ TARİFE 2026’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni modelin 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Değişikliğin etkileri, Şubat 2026 elektrik faturalarına yansıyacak.
Uzmanlara göre bu düzenleme, Türkiye’deki hanelerin yaklaşık %15’ini doğrudan etkileyecek ve faturalar ortalama %60 ila %120 arasında artacak.
YENİ YILDA FATURALAR NASIL DEĞİŞECEK?
Yeni tarifeyle birlikte devlet desteğinin kalkacağı tüketim seviyesinde faturalar ciddi oranda yükselecek.
| Aylık Tüketim (kWh) | 2025 Faturası (TL) | 2026 Tahmini (TL) | Artış Oranı |
|---|---|---|---|
| 250 kWh | 662 TL | 1.483 TL | %124 |
| 350 kWh | 973 TL | 2.137 TL | %120 |
| 400 kWh | 1.128 TL | 2.462 TL | %118 |
Yeni sistemle birlikte, yüksek elektrik tüketen meskenlerde aylık faturalar iki katın üzerine çıkacak.
DESTEK DEVAM EDECEK KURUMLAR
EPDK düzenlemesine göre bazı kurum ve kullanıcı grupları, devlet desteğinden yararlanmaya devam edecek.
Destekten yararlanacak gruplar:
AFAD’a bağlı geçici barınma merkezleri
Köy tüzel kişiliğine ait su tesisleri
Tarımsal sulama abonelikleri
İbadethaneler ve cemevleri
Muhtarlık hizmet binaları
Dernek ve vakıflar
Şehit aileleri, muharip ve malul gaziler
Sağlık nedeniyle cihaza bağlı yaşayan tüketiciler
ELEKTRİKTE YENİ DÖNEMİN ETKİSİ
Uzmanlara göre 2026’da yürürlüğe girecek uygulama, enerji maliyetlerinin hane bütçelerine doğrudan yansıyacağı bir dönemi başlatacak.
Devletin enerji sübvansiyonunu azaltma adımıyla, tasarruf bilincinin artması ve yenilenebilir enerjiye yönelimin hızlanması bekleniyor.
(0) Yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!