EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA KATSAYISI GÜNCELLENDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2 Mart'tamilli gelirverilerini güncelledi. Bu güncellemenin ardından emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan büyüme oranı vekatsayıdeğişti. Değişiklik,emekli aylığıhesaplama sisteminde kullanılan verilerin yeniden düzenlenmesini içeriyor.

Yeni katsayının uygulanmasıyla, belirli şartları taşıyan emeklilerin maaşları yeniden hesaplanacak. Bu kapsamda yapılacak artış, mevcut mevzuatta yer alan hesaplama yöntemleri esas alınarak gerçekleştirilecek.

2025 SONRASI EMEKLİ OLANLAR YARARLANACAK

Açıklanan bilgilere göre, düzenleme 1 Ocak 2025 tarihinden sonra emeklilik başvurusu yapan ve aylığı bu tarihten sonra bağlanan sigortalıları kapsıyor. Bu tarihten itibaren emekli aylığı bağlanacak kişilerin maaş hesaplamasında güncellenen milli gelir verileri ve katsayılar dikkate alınacak.

Bu kapsamda yer alan emeklilerin maaşları yeni katsayıya göre yeniden hesaplanacak. Hesaplamalar sonucunda ortaya çıkacak farkların ilgililerin maaşlarına yansıtılması planlanıyor. Daha önce emekli olan kişilerin aylıkları ise mevcut sistemde olduğu gibi geçmiş kazanılmış haklar üzerinden ve genel zam oranlarıyla güncellenmeye devam edecek.

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NİSAN AYINDA HESAPLARA GEÇECEK

Güncellenen milli gelir verileri doğrultusunda emekli maaşlarına yansıyacak ek artış oranı yüzde 1,08 olarak belirlendi. Açıklamalara göre bu oran, 1 Ocak 2025 sonrasında emekli olup aylığı bu tarihten sonra bağlananların maaş hesaplamalarında dikkate alınacak.

Belirlenen yüzde 1,08'lik ek artışın, nisan ayı ödeme döneminden itibaren maaşlara yansıtılması öngörülüyor. İlgili dönemde emekli aylığı bağlananların ödemelerinin, bu tarihten itibaren yeni katsayıya göre gerçekleştirilmesi için idari ve teknik çalışmalar yürütülüyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA ETKİSİ SINIRLI KALACAK

Halen 20 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli aylığına ilişkin taban tutar, söz konusu yüzde 1,08'lik artıştan doğrudan etkilenmeyecek. Artışın kök maaş üzerinden hesaplanması nedeniyle, kök maaşı taban aylığın altında kalan emekliler için ödenen tutarda değişiklik oluşmayacak.

Bu kapsamda, en düşükemekli maaşıalan ve ödemesi 20 bin TL taban tutarına tamamlanan kişilerin hesaplamalarında artış, kök aylık kaleminde görülecek. Ancak taban emekli aylığı uygulaması devam ettiği sürece bu kişilerin eline geçen maaş tutarı aynı seviyede kalacak.

TÜİK VERİLERİNİN MAAŞ HESAPLAMASINDAKİ ROLÜ

TÜİK tarafından açıklanan milli gelir ve büyüme verileri, emekli maaşı hesaplama sisteminde yer alan göstergeler arasında bulunuyor. Bu veriler, sigortalıların çalışma dönemlerindeki prime esas kazançlarının güncellenmesinde ve emekli aylığı hesaplama katsayısının belirlenmesinde kullanılıyor.

2 Mart'ta milli gelir verilerinin güncellenmesiyle birlikte, geçmiş yıllara ait büyüme oranları da revize edildi. Bu revizyon sonrasında, emekli aylıklarının hesaplanmasında esas alınan büyüme oranı ve katsayı yeniden belirlendi. Yeni veriler, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra emekli olacak ve aylığı bu tarihten sonra bağlanacak kişiler için uygulanacak.