Ergün Atalay, 1 Mayıs’ta yaptığı açıklamada mevcut asgari ücretle geçinmenin imkansız olduğunu belirtti ve yasal düzenleme çağrısı yaptı.
Türk-İş BAŞKANI Ergün Atalay’DAN ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerinde yaptığı konuşmada, asgari ücret tespit komisyonunun yapısı değişmediği sürece görüşmelere katılmayacaklarını bir kez daha vurguladı.
“BU PARAYLA BİR HAFTA GEÇİNEMEZSİNİZ”
Atalay, mevcut asgari ücretin geçim şartları karşısında yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Şu anda bu parayla geçinmeyi bırakın, bir hafta bile geçiremezsiniz. Alım gücümüz her geçen gün düşüyor, işçiler her geçen gün daha da fakirleşiyor.”
Vergi yükünün büyük bölümünün ücretli çalışanların sırtına yüklendiğini söyleyen Atalay, çalışanların hem maaş alırken hem de harcama yaparken vergi ödediğine dikkat çekti.
KOMİSYONUN YAPISI DEĞİŞMELİ
Atalay, asgari ücret tespit komisyonunun sadece kağıt üzerinde üçlü bir yapıdan ibaret olduğunu belirterek, bu yapının adil olmadığını ve mevcut haliyle masaya oturmayacaklarını söyledi.
“EMEKLİ 14 BİN LİRAYLA 3 GÜN GEÇİNEMEZ”
Konuşmasının devamında emekli maaşlarına da değinen Atalay:
“Emekliler 14 bin lirayla üç gün geçinemez. Bu rakam ayıptır. Ne ülkeye ne emekliye yakışıyor. Emekliler için artık insanca yaşanabilecek bir maaş şart.” dedi.
VERGİ ADALETİ VE STAJ MAĞDURLARI GÜNDEMDE
Atalay, ayrıca şu konuların da çözüm beklediğini söyledi:
-
Staj mağdurlarının sorunları
-
Kamu sözleşmelerindeki belirsizlikler
Adalet, demokrasi ve insan haklarının sonuna kadar korunması gerektiğini vurgulayan Atalay, çalışanların taleplerinin görmezden gelinmemesi gerektiğini dile getirdi.