25 mağazası olan mobilya devi kapanıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
25 mağazası olan mobilya devi kapanıyor
#İnegöl | Haber Merkezi
02 Oca 2024 / Sal 13:42
2 dk okuma / 11.375 Kez Okundu
| |

Altmış yıl önce mobilya tasarımını demokratikleştiren ve İngiliz tasarımcı Terence Conran tarafından 1964 yılında Londra'da kurulan sade ve modern mobilya tasarımcısı Habitat, kapanmaya hazırlanıyor. Habitat Fransa’da mobilya pazarının %1’ine sahipti.

Bobigny mahkemesi, geçen hafta, ciddî malî sıkıntıları nedeniyle Habitat'ın tasfiyesine karar verdi. Bu, Camaïeu, André, Kookaï, San Marina, Burton, Gap ve Minelli'nin ardından bir şehir merkezi markasının daha kapanacağı anlamına geliyor.

Habitat, sade, düzenli ve modern mobilya ve dekoratif eşya perakendecisi olarak biliniyordu. Fransa'da halen üçü Paris'te olmak üzere 25 mağazası bulunuyordu. Grubun, ayrıca İspanya, İsviçre ve Monako'da da mağazaları mevcuttu.

Habitat, 1960'larda Terence Conran tarafından kuruldu. Conran, aynı zamanda Paris'teki mağazası aralık ayı ortasında temelli kapanan Conran Shop'un da kurucusuydu. Habitat, mobilya süper mağazalarının gelişinden önce, 1970'lerde ve 1980'lerin başında geleneksel mobilya mağazalarına karşı sadece Ligne Roset tarafından işgal edilen bir pazarda kendine yer buldu.

İlk Fransız Habitat mağazası, 1973 yılında Paris'te açıldı ve anında başarıya ulaştı. Genç ve kentli bir nüfus, Bauhaus ve İskandinav tarzlarından ödünç alınan mobilyalara âşık oldu.

Habitat'nın asıl sıkıntıları 1991 yılında Terence Conran'ın kurduğu gruptan ayrılmasıyla başladı. Ikea'nın sahibi Ingvar Kamprad markayı devraldı ve İsveçli dev, daha mütevazı aileleri hedeflerken, markayı pazarın en üst noktasında konumlandırdı.

Ingvar Kamprad, 2009 yılında Habitat'yı, şirketleri yeniden yapılandırma konusunda uzmanlaşmış Amerikan yatırım fonu Hilco'ya sattı. İngiltere'deki yaklaşık 30 mağaza satıldı. Grubun geri kalanı, Fransa, İspanya ve Almanya'daki yaklaşık 40 mağaza, 2011 yılında Hervé Giaoui başkanlığındaki distribütör Cafom'a devredildi. Alıcı kâr edemedi ve bazı mağazaları kapatmak zorunda kaldı.

Fransa Mobilya ve Ev Gereçleri Tüccarları Federasyonu Başkanı Didier Baugmarten, 2016'da, 1970'lerin başında ortaya çıkmalarından bu yana ilk kez, büyük ölçekli dağıtım kanallarının artık büyümediğine, hatta düşüş kaydettiğine dikkat çekmişti.
Baugmarten, bunun da pazarda, özellikle de gelecekte çevrimiçi satışların yükselişiyle yaşanacak derin değişikliklerin işareti olduğuna işaret etmişti.

Hervé Giaoui, 2020 yılında Habitat'yı sembolik olarak, bir euro karşılığında girişimci-yatırımcı Thierry Le Guénic'e (Burton of London, Maison Lejaby, Vivarte, vb.) sattı.

Habitat Fransa'da halen 315 kişi çalışıyor. Satışlar, 2022’de 65 milyon avroya düştü. Ana şirket Habitat Design International'ın 68 çalışanı var ve 2022'de 52 milyon avro satış yaptı.

Habitat halihazırda Fransız mobilya pazarının sadece yüzde 1'ine sahip!
Habitat'ın kapanması, şehir merkezi perakende sektörünün daha da zorlaştığı bir dönemde geliyor. Pandemi, çevrimiçi satışların yükselişi ve yaşam tarzındaki değişiklikler nedeniyle, birçok şehir merkezi perakendecisi kapanmak zorunda kaldı.

Habitat'ın kapanması, Fransa'da bir dönemin sonunu işaret ediyor. Markanın sade, düzenli ve modern mobilyaları, 1970'lerden 1990'lara kadar bir kuşak için ev dekorasyonunun vazgeçilmez bir parçasıydı.
 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.