4.Sanayi Devrimine hazır mıyız?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
4.Sanayi Devrimine hazır mıyız?
07 Nis 2018 / Cmt 18:28
/ 2.504 Kez Okundu
| |

MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu, MÜSİAD İnegöl Şubesi ev sahipliğinde İnegöl’de “Mobilyada 4. Sanayi Devrimi ana temalı istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda mobilyacıların yeni döneme hazırlık sürecinde yapmaları gereken yatırım ve çalışmalar paylaşıldı.

Dayanıklı Tüketim Malları Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu, İstişare Toplantılarının 13.’üncüsünü MÜSİAD İnegöl Şubesi ev sahipliğinde düzenledi. 

‘Mobilyada 4.Sanayi Devrimi’ temalı toplantı Cumartesi günü yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan toplantının açılışında konuşan MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç, toplantıda sektörel sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığını söyledi. 

Hükümetin yeni fabrika alanlarının yapılması ve devlet tarafından kiralanmasına yönelik açıklamalarının iş dünyasını heyecanlandırdığını aktaran Malkaç, “Ciddi anlamda kar sorunu yaşayan işletmelerimiz, sermaye sorunu yaşadığından kapasitelerini artıracak yeni fabrika alanlarını inşa edememektedir. Özellikle KOBİ’lerin istihdama ve ihracata katkı yapacak yeni ve nitelikli fabrika alanlarına ihtiyaç vardır.”

“Genel Merkezimizin girişimleriyle geliştirilen TOSİ projesi umutlarımızı arttırmıştır. Beklentimiz faizsiz ve uzun vadeli ödeme seçeneklerinin olduğu yeni fabrika alanların iş dünyasına kazandırılmasıdır. Özellikle İnegöl’ümüzde 2 ila 20 bin metrekare arasında 300’e yakın yeni fabrika alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Gerek sermaye sorunu, gerekse arsa maliyetleri nedeniyle iş dünyamız sağlıksız ortamlarda faaliyet göstermekte, şehrin yaşam kalitesine ve gelişimine büyük zarar vermektedir.”

“Bu bakımdan hükümetimizin ciddi anlamda desteğine ve katkısına ihtiyacımızın olduğunu buradan ilan etmek istiyorum. MÜSİAD’ımız ülkemizin en önemli fikir mutfaklarından biridir. İstişarelerde hayır vardır mantığıyla yapılan bu organizasyonlarımızla sektörlerimizin sorunları dinlenmekte ve ilgili taraflara bizzat iletilmektedir. MÜSİAD Genel Merkezimizin de biraz önce dile getirdiğim sorunların takipçisi olacağına inancımda sonsuzdur.”

“İnegöl’ümüz her geçen gün büyüyor, gelişiyor. Artık kabuğuna sığmayan bir şehir haline geldi. İnegöl’ümüz hayallerin konuşulduğu yer olmaktan, hayallerinin peşinde koşan bir şehir artık. Her ne kadar bir ilçe olsa da il olmayı seneler önce hak eden bir yerleşim birimi. Burası inananların şehri, burası hayırda koşanların şehri, burası bıkmadan yorulmadan üretenlerin şehri… İnegöl; üzerine çok araştırma yapılması gereken, örnek ve model bir merkez.”

“Bu sebepledir ki her ne istiyorsak daha çok başarmak için, ülkemizi daha çok kalkındırmak için, ülkemizin üzerinde oynanan oyunları bozmak için, daha fazla üretmek, daha fazla istihdam etmek için, yani ne istiyorsak hepsi taşına, toprağına, havasına, suyuna, bayrağına âşık olduğumuz Türkiye için…” dedi.

MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları Sektör Kurulu Başkanı Ercan Ata, MÜSİAD’ın 13. sektör kurulu toplantısının İnegöl’de yapıldığını belirterek,  “Paydaşlarımızı çağırıp mobilyayı büyütmek ve dünya mobilya ülkesi olmak için istişarelerde bulunalım istedik. Türkiye’de bir kültür değişiyor. Mobilyayı üreten insanlar oluşmaya başladı. Mobilya sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Sektör olarak sadece 15 yıldan fazladır cari açık vermeyen bir dış ticaret hacmine sahip olmanın ötesinde, Ar-Ge ve tasarım odaklı katma değerli üretimimiz, çoğunluğu KOBİ olan 36 bin tesisle Türkiye’nin istihdamının önemli bir yüzdesini sağlamaktadır.”

“1993 yılında 25 ve üzeri işçi çalıştıran sadece 76 firma var iken bugün yaklaşık bin firmamız 30’un üzerinde işçi çalıştırmakta ve tüm sektörün istihdamı kayıtlı 165 bin kişidir. Bu rakama yan sanayi ve ölçülemeyen istihdamı eklediğimizde 500 bin kişiyi bulmaktadır. Sektör olarak Türkiye’nin bir mobilya ülkesi olduğundan bahisle yola çıkıyor ve dünyanın her köşesinde ülke tanıtımında önemli rol oynuyoruz.”

“Sektörü; Sanayi 4.0 üzerinden değerlendirirken sadece mobilya sektörü olarak değil, sektörümüz ile ilişkide olan makine-sektörü, hammadde ve yan sanayi sektörü, tamamlayıcı malzeme ve aksesuar üretimi gibi alanları ile birlikte değerlendireceğiz.”

“MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları, Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu olarak sektörel politika ve stratejilerin oluşturulması, geleceğe yönelik projeksiyonlara ve pazar araştırmalarına katkıda bulunması açısından faydalı olacağı düşüncesi ile hazırladığımız sektör raporumuzu sizlerle paylaşacağız.”

“Ülkemizin dünya mobilya pazarından daha fazla pay alması için Sanayi 4.0’ın itici güçleri teknoloji ve inovasyonu önemsemesi ve yenilikçi ürünler ile çağdaş pazarlama teknikleri ile daha fazla tüketiciye, fark oluşturan bir kaliteyle ulaşılması gerektiğini işleyeceğiz. Hepsini konuşmak için daha fazla vaktinizi almak istemiyor, toplantımızın sektörümüz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu. 

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan ise Bundan sonra yeni bir hikâyenin yazılması gerektiğine dikkati çekerek, “İnegöl bir arada beraber oldu ve bu günlere geldi. Biz birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuzda çok güçlü oluyoruz” dedi. 

Konuşmaların ardından Dayanıklı Tüketim Malları Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Altınbaş, DTM olarak hazırladıkları Mobilya sektörü değerlendirme raporunu katılımcılarla paylaştı. 

Daha sonra ise MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları Sektör Kurulu Başkanı Ercan Ata’nın moderatörlüğünü yaptığı oturuma geçildi. 

Oturumda; Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, DOĞTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Gündür ve Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt sırayla söz alarak konuşma yaptılar.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.