Abdulhamit’in emanetine sahip çıkamadık

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Abdulhamit’in emanetine sahip çıkamadık
23 Nis 2018 / Pzt 16:01
/ 32.425 Kez Okundu
| |

Bankalar Caddesi üzerinde bulunan Yıldırım (Cuma) Caminin pencere kenarlarında bulunan Osmanlı işlemeli motiflerin, cami içerisinde yapılan bakımı ve onarım sırasında boyandığı ortaya çıktı.

İnegöl’ün en eski camisi ve halk arasında Cuma Cami olarak da bilinen Yıldırım Caminin içerisindeki pencerelerinin kenarında bulunan Osmanlı işlemleri, yapılan bakım ve onarım sırasında hassasiyetle davranılmaması nedeniyle boyandığı ortaya çıktı.

YOK EDİLDİ

Boyanan tarihi eser, daha sonraki nesillere aktarılmadan tamamen yok edilmiş oldu.

İNEGÖL’ÜN EN ESKİ CAMİSİ

Vakıf kayıtlarına göre cami, 1. Bayezid (1398-1402) tarafından yaptırılmıştır. Ancak harap hale gelen cami yıkılarak, II. Abdülhamid döneminde bugünkü haliyle inşa edilmiş ve Kasım 1895’te tekrar ibadete açılmıştır.

RESİMLERDE KALDI

Bu arada 2013 yılında İnegöl Belediyesi tarafından hazırlatılan ‘İnegöl tanıtım ve Kent Rehberinde’ yer verilen caminin resimlerinde, pencere kenarlarında bulunan motiflerin bulunduğu görülüyor.

YILDIRIM YAPTIRDI

Tarihi kitaplarda camiyle alakalı şu bilgiler yer alıyor;

Hatırlanacağı üzere fetih sonrasında İnegöl’de başlatılan ilk imar faaliyetinin bir ürünü olan ve dördüncü Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından 1398’de inşa ettirilmiş olan Cuma Camii, fiziki olarak çok küçük ve ahşap çatılı bir mabet olsa da Anadolu’nun Türkleşmesinde ve de İslamlaşmasında ilk adım sayılır.

ABDÜLHAMİT YENİLEDİ

Çünkü 1299’da fethedilen İnegöl’e ancak 1398 yılında Yıldırım Bayezıd eliyle bir Cuma Camii inşa edilmiştir.

Böyle bir özelliğe sahip olan Yıldırım Camii, Sultan II. Abdülhamid’in emriyle, sol arka köşede yer alan minare dışında, eski cami, tamamen yıkılmış; yerine o devirde yaygın bir mimari olan ‘Ampir-Üslup’a dayalı yeni bir camii yapılmıştır.

TARİHİ MİRAS

Aslı ahşap çatılı ve kiremit örtülü iken yeni mabedin orta kısmı, pencereli ve de sekiz köşeli geniş bir kasnağa oturtulmuştur.

Ahşap malzeme kullanılarak inşa edilen çatı kiremit ile örtülürken-malzemesi yine ahşap olmakla birlikte-geniş bir fenerlik şeklinde oluşturulan kubbe kısmı kurşunla örtülmüştür.

Bu tarzda yenilenmiş olan Yıldırım Cuma Camii tarihi misyonunu bu şekilde sürdürmektedir.

Sultan II. Abdülhamid devrinde 1293-1876 yılında yapılan bu imar faaliyetiyle birlikte İnegöl, yeni bir kimlik kazanmıştır.

 

Zira sözü edilen mabet onarımlarının dışında göçmen iskanı ile genişleyen mahallelerde yollar yapılmış, cadde ve meydanlara, günümüzde canlı birer anıt olarak duran çınarlarda o devirde dikilmiştir.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.