Akşam lisesi hakkında tüm merak edilenleri açıkladı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
23 Tem, 2020 / Per 18:50
/ 7.088 Kez Okundu
| |

Uygar Eğitim Kurumları yönetim Kurulu Başkanı Hüdaverdi Ertürk, akşam lisesi hakkında merak edilenleri anlattı.

Akşam lisesiyle ilgili detaylı bilgiler veren Ertürk, öğrencilerin akşam lisesi ve sonrası süreçlerini anlattı.
 
Akşam lisesi eğitimine örgün eğitim hakkını kaybetmiş 18 yaş altı öğrenciler ile 18 yaşını doldurmuş ve lise eğitimini tamamlayamamış herkes başlayabilir diyen Ertürk, “Lise eğitiminde üst üste 2 kez sınıfta kalanlar, bir yıl sınıfta kalıp 2 yıl açık lise eğitimine devam edenler, 18 yaşını doldurmuş kişiler örgün eğitim haklarını kaybetmiş sayılırlar. Bu kişiler lise eğitimlerini ya da açık lise öğrencisi olarak tamamlayabilir.
Akşam Lisesi öğrencisi olabilmek için lise eğitimine ara vermede herhangi bir süre kısıtlaması yoktur, ilköğretim mezunu olmanız gerekmektedir.

Akşam Lisesine kayıt olmak için ortaokul diploması ya da tasdikname, sabıka kaydı, askerlik durumunu gösterir belge, ikametgah, nüfus cüzdanı sureti belgeleri gerekmektedir. Öğrenci 18 yaşından küçük ise velisinin nüfus cüzdan sureti de evraklar arasına eklenmelidir. Ayrıca kayıt sırasında yanınızda en az 6 adet vesikalık fotoğraf bulundurmalısınız.

Akşam Liseleri örgün liseler ile aynı statüye sahip olduğu için öğrenciliği süresince kişiler askerlikten muaf sayılır. Ancak 20 yaşını aşmış kişilerin kaydı yaptırabilmesi için askerlik durumunu gösterir belgeyi  ibraz etmeleri gerekmektedir. Buradan anlaşılacağı gibi askerlik çağını geçmiş kişiler akşam liselerini daha önce askerliklerini tecil ettirmedilerse askerlikten muaf olmak için kullanma şansları yoktur.
 
Kayıtlar eylül ayı sonuna kadar devam eder. Bununla beraber yıl içerisinde başka bir eğitim kurumunda öğrenim görenler  gerekli şartlar sağlandığı takdirde nakil işlemleri yaptırabilirler. Mezunlar aldıkları lise diploması ile üniversite sınavına girmeye hak kazanırlar.
 
Akşam Liseleri örgün eğitim veren liseler ile aynı şekilde 4 yıl eğitim verir. Liseye yeni başlayan öğrenci akşam lisesi mezunu olabilmek için 4 yıllık eğitimi tamamlamak zorundadır. Bununla beraber öğrenciler akşam lisesine kayıt oldukları sınıftan sonraki kalan sürede eğitimlerini tamamlarlar.
 
 
Açık Lise öğrencileri akşam lisesine geçiş yapmak istediklerinde o güne kadar aldıkları kredi miktarına göre ilgili sınıftan eğitimlerine devam eder. Açık Lisede tamamlanmış 48 kredi akşam lisesindeki 1 sınıfa tekabül eder. Buna göre 0-47 kredi alan öğrenciler lise 1, 48-95 kredisi olanlar lise 2, 96-143 kredisi olanlar lise 3 ve 144 kredinin üzerinde olanlar lise son sınıftan eğitimlerine başlarlar.
 
Yukarıda sınıf ve kredi karşılıkları genel olarak belirtilmiştir. Ancak 10 krediye kadar bir üst sınıftan öğrenciler (sorumlu geçerek) eğitimlerine devam edebilirler. Bunun tam olarak belirlenmesi için ders listelerinin incelenmesi gerekmektedir. Bu örnekteki gibi durumu olanlar bize ulaştıklarında daha kesin cevap alacaklardır. 0224 220 09 99 nolu telefondan eğitim danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
 
Akşam Lisesi dersleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen derslerden oluşur. Bu dersler tüm liseler için aynıdır.
Akşam Liseleri dersleri hafta içi akşam üzeri 17:00da başlar 21:30 ‘da sona erer. Akşam Liselerinde esasen hafta sonları eğitim öğretim verilmez.
Akşam Lisesi ders sınavları okul bünyesinde ilgili dersin öğretmeni tarafından belirlenen gün ve saatte yapılır.
 
Akşam Lisesinden mezun olmak için her dersin sınavına girerek başarılı olmak gerekmektedir. Mazeretsiz sınava girmeyen öğrenci o dersten sınıfta kalır. Dolayısıyla sınavlara girmek zorunludur.
 
Gelişen Türkiye’de gelecekte lise diploması sahibi olmayanların iş bulma ve iş kurma imkanları çok kısıtlı olacaktır. Şuan liseyi bitirememiş kişilerin önünde açık lise ve akşam lisesi gibi 2 seçenek bulunmaktadır. Açık Lise öğrencilerin eğitimlerini bilgisayar üzerinden derslerini takip ederek merkezi sınavlara girmek zorunda oldukları bir sistemdir. Öğrenci bilmediği konuları başında bir öğretmen olmadan kendi gayretiyle öğrenmek zorunda kalmakta, daha önce hiç görmediği bir sınav sistemi ile de öğrendiklerini göstermek zorundadır. Tüm bu zorluklar nedeniyle açık liseden mezun olmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Öğrenciler sürekli sınıf tekrarı yapmak zorunda kalmaktadır. Bu da öğrencilerin açık liseden soğumalarına ve eğitimlerinden vazgeçmelerine neden olmaktadır. Öte yandan Akşam Lisesi öğrencileri derslerini öğretmen eşliğinde öğrenmektedir. Bu sayede öğrenciler anlamadıkları konuları öğretmenlerine sorabilmekte ve öğrenme şanslarını arttırmaktadır. Bu da devamında başarıyı getirmektedir. Ayrıca üniversite eğitimi almayı düşünen öğrencilerin üniversite sınavını kazanma şansları akşam lisesi mezunlarında daha fazla olabilmektedir. Liseyi bitirmek ve lise diploması sahibi olmak istiyorsanız, devamında yükseköğretime gitme hedefiniz varsa Akşam Lisesi sizin için en doğru seçenek olacaktır.
 
Akşam liseleri ne yazık ki yurdumuzun her ilinde bulunmamaktadır. İstanbul’daki akşam liseleri sayısı ülke geneline göre en fazla sayıdadır.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.