Araba fiyatları düşecek derken... İki ay içinde yeniden zam bekleniyor!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Araba fiyatları düşecek derken... İki ay içinde yeniden zam bekleniyor!
#İnegöl | Haber Merkezi
05 Eyl 2022 / Pzt 10:07
/ 2.538 Kez Okundu
| |

Elektrik ve doğal gaz tarifesine yapılan zamlar diğer sektörlerde de 'yeni zam' olarak etkisini göstermeye başladı. Vatandaşlar araba fiyatlarının düşmesini beklerken sanayicilerden çok önemli bir açıklama geldi.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle tüm dünyada artan sanayi üretim maliyetleri, otomobil fiyatlarını yukarı çekmeye devam ediyor. Türkiye'de ise fiyatlar kurdaki yükseliş ve vergi sistemine bağlı olarak çok daha hızlı yükseliyor. Sadece son iki yılda Türkiye'de otomobil fiyatları yüzde 200'ün üzerinde arttı. 

Bu kapsamda fahiş fiyatların önüne geçmek için birçok önlem açıklandı. İkinci el araç satışına 6 ay 6 bin kilometre sınırı getirildi. Sıfır araçlarda ise geçtiğimiz aylarda gündemi meşgul eden ÖTV söylemlerinin ardından fiyatlarda bir miktar çözülme yaşansa da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ÖTV indiriminin gündemde olmadığını açıklamasıyla gözler matrah düzenlemesine çevrildi.

Ancak piyasa ÖTV düzenlemesinin olmayacağı şokunu atlatmaya çalışırken araba fiyatlarının düşmesini bekleyen vatandaşlar için yeni bir sorun daha ortaya çıktı. EPDK'nın sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, BOTAŞ'ın sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 49,5 zam açıklaması, üreticiyi zora soktu. Son yapılan zamlarla otomotiv üretiminde enerji maliyeti yüzde 15'e kadar çıktı. 

ENERJİ ZAMMI İKİ AY İÇİNDE ARABA FİYATLARINA YANSIYACAK

Şimdi ise kur ve enflasyondan bağımsız olarak sadece son yapılan enerji zammından kaynaklı yeni fiyat artışları yolda. Bu durum artan fiyatlar ve krediye erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ağustos ayında yüzde 17 daralma yaşayan otomotiv pazarında, talebi daha da baskılayacak.

Sektör temsilcileri enerji zamlarının birkaç ay içerisinde fiyatlara yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Çünkü birim maliyeti üzerinden kâr dengesi de göz önünde olduğundan mutlaka fiyatlarda değişkenlik oluyor. Özellikle iç pazar daha çok etkileniyor. İhracatta eşit şartlarda fiyat politikası gözetildiğinden tüm markalarda benzer fiyatlandırma yapılıyor. İhracat genellikle Euro üzerinden olduğundan iç pazara nazaran sanayideki artışın etkileri daha düşük. Ama yurt dışına da zamlı gidiyor" dedi. 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.