Atatürk Bulvarı çift yön olacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Atatürk Bulvarı çift yön olacak
 :
/ 3.249 Kez Okundu
| |

CHP Belediye Başkan adayı Şevket Mollaer, İnegöl’ün en büyük sıkıntıları arasında yer alan ulaşım ve trafik konusunda projelerini paylaştı.

CHP Belediye Başkan adayı Şevket Mollaer, parti binasında İlçe Başkanı Turhan Neşe ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte İnegöl’ün ulaşım ve trafik sorununa ilişkin çözüm önerilerini paylaştı. Mollaer ve partililer daha sonra Katlı Otopark binası önünde otopark yönetmeliğine ilişkin değerlendirmeler yaparken; daha sonra Ertuğrulgazi Caddesi esnafını da ziyaret ettiler.

 

ARAÇLAR ULAŞIMI ENGELLİYOR

Mollaer yaptığı açıklamada: “İnegöl’ümüzün yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olan ulaşım ve trafik konusunda projelerimizi İnegöllü hemşerilerimize anlatmak istiyorum. Bu konuda durum tespiti yapmak gerekirse ulaşım, bir yere uygun zamanda ulaşabilmek için önce ulaşılabilir uygunlukta yol lazım, İnegöl’de şuanda böyle ulaşılabilir ortamda yollarımız var mı? Var ancak bu yollar araçların işgali altında olduğu için bizim ulaşımımızı engellemektedir. Peki, ne yapmak gerekmektedir? Bu araçları ait oldukları yere koymak gerekmektedir. Peki, ait oldukları yer nereleridir? Bölge otoparkları ve katlı otoparklardır. Bunu ben mi söylüyorum? Hayır, 38 yıl evvel yayınlanan ve hala yürürlükte olan Otopark Yönetmeliği söylüyor ve belediyelere bu görevi veriyor. Peki, İnegöl belediyesi bu görevi yaptı mı? Hayır. İnşaat ruhsatı almak için belediyeye başvuran hemşerilerimize ver otopark katılım bedelini al inşaat ruhsatını dedi. 38 yıldır otopark katılım bedellerini toplamakta. Peki otoparklar nerede? Yok. Toplanan otopark bedelleri nerede? O da yok. Oysa yönetmelik gereğince İç İşler Bakanlığının otopark bedellerinin yerinde kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi gerekmektedir. Anlaşılan o ki onlar da görevlerini yapmamışlar” dedi.

 

OTOPARK KATILIM PAYLARI NEREDE?

Belediyenin 2012 yılı faaliyet raporunu incelediğinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün inşaat ruhsatı talep edenlerden 1 milyon 126 bin 176 TL otopark katılım bedeli aldığının belirtildiğini aktaran Mollaer: “Yollara park eden araçlardan alınan otopark bedeli hakkında ise herhangi bir açıklama bulunmamaktadır. Otopark Yönetmeliği gereğince belediyenin bu bedeller ve kendi kaynakları ile İnegöl’ümüzün 2013 yılı sonuna kadar bölge katlı otopark inşaatlarını tamamlaması otopark bedeli ödeyen hemşerilerimize otopark yerlerini vermesi gerekiyordu. Verildi mi? Hayır. Peki, durum nedir? Araçların işgali altında kalmış, ulaşımı kilitlenmiş, bu nedenle zaten Organize Sanayi bölgesinin tozu, dumanı, partikülü altında kalmış, coğrafi yapısı itibariyle uygun hava akımları bulunmayan, İnegöl’ümüz bir de ulaşım ve trafik tıkanıklığından ve egzoz gazlarından dolayı hava kirliliği yaşamaktadır” diye konuştu.

 

AKTAŞ AÇIKLASIN

Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘Biz tüccar kafası ile belediyeyi yönetiyoruz’ sözlerine de vurgu yapan Mollaer, şöyle devam etti: “Aslında bunu söylemesine gerek yok. İnegöl’ümüzün neresine baksak bu anlaşılıyor. Başkan 2009 seçim beyannamesinde ‘Eski Yüksekokulun olduğu yere katlı otopark’ yapacağını taahhüt etmiş olup TV konuşmasında da taahhütlerini yüzde 99’unu yerine getirmekle övünmektedir. Bunun üzerine ben Atatürk Bulvarından Otopark yaptığını söylediği yere baktım, orada bir iş hanı AVM konumunda bir yapı gördüm. Arka cephede ise binanın bir kısmında otopark yapılmaktadır. Yapılan bu otopark Atatürk Bulvarı cephesindeki iş hanının otopark yönetmeliği gereğince ihtiyacı olup yapması gereken otopark mıdır? Bu konuda sayın başkandan bir açıklama yaparak hemşerilerimizi aydınlatmasını bekliyoruz”

 

SONUÇ ÇÖZÜMSÜZLÜK

Mollaer şöyle devam etti: “Ayrıca ‘Alyans Düğün Salonunu yıkıp yerine katlı otopark yapacağım’ demişsiniz. Oraya da baktım ama katlı otopark gibi bir yapı göremedim. Başkanın tüccar kafasıyla belediyeyi yönetme düşüncesine saygı duyuyorum. Ancak otopark ve trafik gibi konularda tüccar gibi düşünüp bu işleri yap işlet devret otoparkları ile çözemezsiniz. Ayrıca otopark yönetmeliği bölge ve katlı otoparkların nasıl yapılacağını açıkça belirtmektedir. Belediyeler kar etmek amacı ile kurulmuş kurumlar değildirler. 5393 sayılı belediye kanununda belediyelerin görevleri belirlenmiştir. Belediyeler halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuş kurumlardır. Otopark yönetmeliğinde de belediyenin görevleri yapacakları belirlenmiştir. Belediye olarak bu sorunun çözümü için vatandaşın sorununa çözüm üretiyor musun? Hayır. Peki ne yapıyorsun? Ver otopark parasını al inşaat ruhsatını diyorsun. Sonuç İnegöl’ün şuanda yaşadığı ulaşım trafik ve otopark sorunu ve çözümsüzlük”

 

10 YIL SONRA DÜŞÜNMESİ DE BAŞARI

“Sayın başkan yap işlet devret modeli ile yapılmakta olan katlı otoparktan hemşerilerimizin düşük ücret ödeyerek faydalanacağını söylemektedir. Bu sorunu çözmeyi 10 yıl sonra da olsa düşünerek bir ilerleme kaydetmiş. Onun için bu da bir başarıdır. Ancak belediyenin bir sorunu çözmek kentin ihtiyacını karşılamak için yapacağı hizmetin sonucunda kar etmek gibi bir düşüncesi olamayacağı gibi böyle bir görevi de yoktur. Belediye İnegöl halkına hizmet etmek için vardır. Oysa özel sektör doğası gereği kar etmek amacı ile çalışır. Kar edemeyeceği hiçbir taahhüdün altına girmez böyle olunca araç sahiplerine nasıl ucuz otoparktan faydalanma imkanı sunacaktır. Bu mümkün mü? Sayın başkan bunu söyleyerek sadece otopark yönetmeliğinin belediyeye yüklediği görevleri bilmeyen hemşerilerimizi kandırabilirsiniz. Bilenleri değil. Bu kadar otopark bedeli toplamışsınız. Söz konusu binayı neden kendi kaynaklarınızla tamamını taahhüt ettiğiniz gibi otopark olarak inşa edip hemşerilerimizin otopark hakkını vermiyorsunuz. Biz bir İnegöllü olarak sevgi ile inançla projeyle geliyoruz. Geldiğimizde İnegöllü hemşerilerimin ücretsiz otopark hakkını vereceğiz. İnegöl’ümüzün caddelerini araçların işgalinden kurtaracağız.”

 

BİR YIL İÇİNDE BÖLGE OTOPARKLARI

“Seçimin sonunda İnegöllü hemşerilerimiz bu görevi bize verirse, belediye meclis toplantısında ekibimizle beraber bölge ve katlı otopark alanlarımızın yerlerini belirleyip -şuanda ekibimizle beraber İnegöl’ün imar planlarını ve mevcut yapılaşmasını sokak sokak inceleyip bu çalışmaları yapıyoruz- bu imar planı değişikliklerini yapıp belirlenen bu bölge ve katlı otopark inşaatlarından birinci öncelikli olanları bunlarda; Atatürk Bulvarı ve Nuri Doğrul Caddesi üzerine park eden tüm araçları alabilecek büyüklükte bodrum+3 kat+teras katlı otopark inşaatlarını ve teras katlarda da bu fotoğrafta görüldüğü gibi iki kat hidrolikli otopark düzeneği ile bu binayı altı katlı otopark inşaatı gibi kullanma imkanı olacaktır. Katlı otopark yapma imkanı olmayan açık otopark alanlarında da Bursa da İnönü Caddesindeki eski bıçakçılar çarşısında olduğu gibi mekanik olarak kullanılan hidrolikli park etme düzeneği ile boş arsa da bir aracın park ettiği yere üst üste beş aracı park etme imkanı sağlayan fotoğrafta görüldüğü gibi bu otoparkların da katlı otopark inşaatı yapamadığımız, ya da yapılması uygun olmayan bölgelerde yaparak, inşaata başlama tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde bölge otoparklarının inşaatlarını tamamlayıp, bu caddelerde park eden araçlarımızı bu otoparklara koyarak bu yollarımızı ulaşabilir hale getirerek trafik sorununu çözeceğiz.”

 

ATATÜRK BULVARINA ÇİFT YÖN

“Bu yollarda araç parkının önlenmesinin ardından trafiğin rahatlamasıyla beraber Atatürk Bulvarını çift yönlü olarak trafiğe açacağız. Bulvarın dönüşünden Nuri Doğrul Caddesine gelen trafik yükü ise park yapılamayacağından Atatürk bulvarından gelen trafiğin yükünü kaldırabilecek kapasiteye ulaşacaktır. Yapacağımız bu otoparklarla çarşıya gelen hemşerilerimiz araçlarını daha rahat park edebileceklerinden AVM’lere mahkûm olmayıp çarşı esnafımızdan alışverişlerini daha rahat yapabilecekler, dolayısıyla esnafımızın iş potansiyeli artacaktır. Başta bu yolların kenarlarındaki tretuvarlarda ve İnegöl’ümüzün tüm yollarında güvenli bisiklet yolları yapılacak İnegöl’ün en önemli iki aksında bisiklet ulaşımı sağlanacaktır. Bu gün Avrupa’nın göbeğinde Viyana’nın ve Amsterdam’ın merkezinde halkın büyük bölümü ulaşımını bisikletle sağlamaktadır. Bisiklet kullanımı o kadar yaygındır ki Amsterdam’da üç katlı bisiklet park yerleri yapılmıştır. Yollarda park eden araçlar kaldırıldığında trafik normale girecek esnafımızın iş potansiyeli artacaktır. Atatürk Caddesinin 2 yönlü trafiğe açılması ile araçlar şehrin içinde daha az yol alacağından Ulaşacağı noktaya daha kısa zamanda ulaşacaktır.”

 

BİSİKLET KULLANIMINA TEŞVİK

“Şuanda İnegöl’ün ulaşım konusunda çektiği temel sıkıntı araçların, yolların, her iki tarafa park etmesinden dolayı, araç trafiğinin gidiş-dönüş olarak iki yönlü yapılamaması zorunlu olarak tek yönde yapılmak zorunda kalmasıdır. Böyle olunca da ulaşım hem daha yavaş hem de daha uzun yol kat edilerek yapılmaktadır. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız sayın Necati Şahin ile tam bir fikir birliği içinde bulunmaktayız. İnegöl’ümüze aracı ile diğer il ve ilçelerden gelen misafirler İnegöle girmesine giriyor da ulaşımın tek yön olmasından dolayı çıkış yolunu bir türlü bulamıyor İnegöl de kayboluyor. Bu durumda araçlar daha fazla yakıt tükettiğinden hem milli ekonomimize zararı olmakta, hava kirliliği olarak bize geri dönmektedir. Ulaşım mastır planı yapılıncaya kadar öncelikle bölge otoparklarının inşaatlarını tamamlayıp araçları caddelerin istilasından kurtararak yollarımızı ulaşılabilir hale getireceğiz. Bu caddelerde güvenli bisiklet yollarını tesis ederek, hemşerilerimize 30 yıl önceki gibi bisiklet kullanımını özendirip teşvik edeceğiz”

 

YAĞMUR SUYU VE KANALİZASYON AYRILACAK

“Bölge otopark yerlerinin belirlenmesi ve inşaatı devam ederken uzun yıllar önce yapılan Atatürk Bulvarı ve Ahmet Akyollu Bulvarının kanalizasyonu son yağışlarda yağmur suları da aynı kanala bağlı olduğundan giderleri taşıyamamış Ahmet Akyollu Bulvarı üzerindeki bodrum katlı binalarda bodrum kattaki kalorifer daireleri kanalizasyon sularının istilasına uğramıştır. Bu kanalizasyon büzlerinin içi eğimin az olması nedeni ile şuanda biriken tortularla mevcut kapasitesi yüzde 50lere kadar düşmüştür. Korkarım ki bir sonraki yoğun yağışlarda kanalizasyonlar binaların zemin katlarından fışkırırsa şaşmamak gerekir. Belediyeyi bize verdiğinizde Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Necati Şahin’den İnegöl’ün kanalizasyon ve yağmur suyu konusunda öncelik vereceğine dair söz aldım. İnegöl’ümüzün bu sorununu çözdüreceğiz. Ayrıca bu sorunla beraber bugüne kadar yapılmayan yağmur suyu ile kanalizasyonu ayırarak da arıtmanın yükünü hafifletmemiz gerekiyor. Aksi takdirde gelen yağmur suları arıtmanın yükünü artıracağından, yeterli arıtmayı yapamazsa, arıtmadan çıkan sular Boğazköy barajımızı kirletir. Bu kirlilik bizim Yenişehir ovasındaki tarım ürünlerine yansır. Bize de kanser olarak geri döner”

 

BODRUM KATA OTOPARK

“Yine seçimi aldığımızda belediye meclis toplantısında bugüne kadar çözüm bulunamayan bina otoparkları konusunu ele alarak, o günden sonra belediyeden inşaat ruhsatı talep edenlere yada inşaat ruhsatı almasına rağmen inşaatına başlamayanlara, proje tadilatı yaparak otopark sorunlarını çözebilmeleri için İnegöl’ün imar planlarının tamamına ‘’Bodrum katta sadece otopark yapmak amacı ile bodrum katta otopark girişinin ve çıkışının rahat yapılabilmesi için su basman kotu+2.00 metre kotuna kadar çıkarılabilir iki kat inşaat izni olan yerlerde bina yüksekliği h=7.25 mt. Üç kat inşaat izni olan yerlerde ise bina yüksekliği h:10.25 metre yapılabilir. ‘’ şeklinde plan notu konulacaktır. Burada bodrum derken binanın yol kotu altında tamamen gömülü olarak inşa edilecek bir bodrumdan bahsetmiyorum. İmar mevzuatı gereğince binanın yol kotundan 0,50 mt. Toprak altında kalan katı bodrum kat sayılmaktadır. Bu nedenle bizde otopark yapılabilmesi ve imar planında belirlenen kat nizamını bozmaması için, bundan sonra İnegöl’ümüzde yapılacak binaların otopark sorunlarını bu şekilde çözerek, mevcut olan yaşanmakta olan otopark sorununa artı bir yük gelmesini önlemiş olacağız. Binaların tretuvardan iki metre yükseltilerek yapılması zemin kattaki dairelerin değerini normal kattaki daire değerine yükseltecek binalar otoparklı olacağından daireler değer kazanacaktır. Zemindeki daireler rutubetten kurtulacaktır”

 

KENT MERKEZİNİ TERK EDECEKLER

“2. Mobilya OSB tam olarak devreye girdiğinde, İnegöl’ümüz tekrar göç alacağından kent merkezine giren araç sayısı daha da artacağından bu sorunun daha da artması kaçınılmaz olacaktır. 1987 yılında İnegöl Belediye Meclis Üyesi arkadaşıma bu sorunun çözümü için belediye meclisine verdirdiğim önerge, o gün belediye meclis üyelerinin bu bodrum katlara sonra dükkân yaparlar endişesi ile reddedilmişti. Eğer önergem o gün kabul edilseydi İnegöl’ümüz bugün bu sorunları yaşamayacaktı. Eğer İnegöllü hemşerilerim ulaşım trafik ve otopark sorunundan kurtulmak istiyorlarsa 27 yıl gecikme ile de olsa bana bu yetkiyi verirlerse İnegöl’ümüzün her sorununu çözmeye adayım. İşi ve mesleği imar mevzuatında ve belediyecilikte çözüm üretmek ve bu işin uzmanı olarak İnegöl’lü heşehrilerime otopark ulaşım ve trafik konusunda çözüm projemi sunuyorum. Aksi takdirde 10 yıl sonra araç sayısı bu hızla artmaya devam ettiğinde hemşerilerim İnegöl kent merkezini terk etmek zorunda kalmaları kaçınılmaz olacaktır”

 

FİKRET FİDAN’A TAŞ ATTI

“Birileri sahaya çıkmış belediye tarafından bugüne kadar hiç yapılmayan otopark yerlerinin satıldığından, caddelerimizin genişletilmesi gerektiğinden bahsediyor. Bu genişletme işleminin yaya kaldırımlarının daraltılarak mı? Yoksa binaları kamulaştırma yaparak mı? Caddeleri genişleteceğini söylemiyor. Eğer yaya kaldırımlarını daraltarak bu işi yapmayı düşünüyorsa durum vahim demektir. İnegöl’ümüzde belediye tarafından bölge katlı otoparkları yapılmadığından, çaresizlikten yaya kaldırımları iyice daraltılarak yolların fiilen yarısı otopark haline getirilmiş kadınlarımızın çocuk arabası ile gidebileceği yaya kaldırımları bile yok. Engellilerimiz Allah’a emanet, bisikletlilerimiz ise zaten düşünülmemiştir. Yok! Binalarımızı kamulaştırarak caddeleri genişletmek istiyorsa, kendisine sormak lazım… Bu kadar sorunu olan İnegöl’ümüzün birinci öncelikli sorunu bu mudur?, bununla ilgili ayıracağınız bütçe ile bu işi kaç yıl sonra gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.