Baraj Manzaralı Tripleks Köy

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Baraj Manzaralı Tripleks Köy
 :
/ 1.039 Kez Okundu
| |

Ev yapacak arsa kalmayan Boğazköy’de baraj kıyısına imar onayı çıktı. 181 adet 450 metrekarelik arsaya 3 kata kadar ev yapılabilecek. 100 milyon TL’lik projeyle köy nüfusunun da artması bekleniyor.

 

 

İnegöl’ün en modern köylerinden biri olan Boğazköy, barajın su tutmaya başlamasıyla birlikte görsel güzelliği ile de ilçe halkının uğrak yerlerinden bir haline gelmişti. Ancak baraj inşaatı sırasında su altında kalan 9 köy sakininin köyde yeni ev yapacak asra kalmaması nedeni ile zor durumda kalması ve arsa bulunamadığı için özellikle genç nüfusun şehre yerleşmesi, köy muhtarlığını harekete geçirdi. Boğazköy Muhtarlığı 2 buçuk yıl önce hem köy nüfusunun azalmasının önüne geçmek, hem de baraj altında kalan ev sahiplerine çözüm bulmak amacıyla yeni bir yerleşim yeri oluşturmak için kolları sıvadı. Barajın cazibesini de kullanmak isteyen Boğazköy muhtarlığı, barajın karşı kıyısının imara açılması için Valiliğe başvuru yaptı. Muhtarlığın bu başvurusu, gerekli incelemelerin tamamlanmasının ardından kısa bir süre önce kabul edildi.

 

 

 

İNEGÖLLÜLERİN İLGİSİNİ ÇEKECEK

Boğaz manzaralı yeni bir yerleşim yeri oluşturmak için harekete geçen muhtarlık, bir hafriyat firmasıyla anlaşıp çıkan malzemeni firmaya vermek kaydıyla baraj kıyısındaki tepelerde ticari alanların ve yolların açılması konusunda anlaştı. Ücret almadan çıkan toprağı almak şartıyla firma, çalışmalarına başladı. 181 adet 450’şer metrekarelik arsanın bulunduğu toplam alanı 150 dönüm olan arazide arsaların yerleri belirlendi. Boğaz manzarası ile sadece köy halkının değil, İnegöllülerin de ilgisini çekmesi beklenen alanda dün köy muhtarı Salih Tekin bir açıklama yaptı.

 

2 BUÇUK YIL SONRA KAZMA VURULDU

Alanda gazetecilerle birlikte inceleme yapıp projelerini tanıtan Boğazköy Muhtarı Salih Tekin, “Köyümüzde baraj çalışması nedeni ile barajın köyümüz evlerinin üzerinde kalması sonucu yeni bir yerleşim alanına ihtiyaç duyuldu. Bu durumu eski Kaymakamımız Durmuş Gencer ile paylaşmıştık. Ondan sonra Valiliğe bunu aktardık. Sağ olsun onlar da köyümüzdeki 6 hane ile daha sonradan istimlak edilen 3 hane için köyde ev yapacak arsa bulunmadığından, ayrıca köyümüzde baraj nedeni ile rutubet olması düşünülerek yeni bir köy yerleşim alanı açmak durumunda kaldık. Bunu resmi dairelerle paylaştık. Onlar da uygun gördüler ve 2 buçuk yıldır uğraştığımız yerleşim alanında sona gelmiş bulunmaktayız” dedi.

 

2 AY İÇERİSİNDE TAPULAR DAĞITILACAK

“Bugün itibariyle arsaların yerleri belirleniyor, ölçümleri yapılıyor” diyen Muhtar Salih Tekin, “181 tane arsamızın projesi bitti, Valimiz onayladı. Boğazköy kütüğüne kayıtlı olan kişilere, hak sahiplerine bunların tapularını 2 ay içerisinde dağıtmak istiyoruz. Hak sahiplerinin bulundukları arsalara evlerini yapabilmeleri için yol çalışmalarını da başlattık. İnşallah en kısa sürede bitirip köy halkımıza teslim etmek istiyoruz” diye konuştu.

 

EN GÜZEL PROJE BİZİM

Yeni yerleşim yeri alanının daha önce 150 dönümlük bir mera alanı olduğunu da belirten Salih Tekin, “Burayı mera vasfından çıkardık. Zaten çok kullanılmayan ve zemini çok sağlam bir alandı. Köyümüze uygun bir yer olduğu için burayı seçtik. Herkese yerleri dağıtılıp proje dahilinde evleri yapmaları sağlanacak. Burada tek tip proje olacak. 3 kat izni veriliyor. Projemizde 181 arsa, 2 ticari alan, sağlık evi, cami ve park alanı bulunuyor. Projemizi Bursa’da bir şehir plancısına yaptırdık. 450’şer metrekare arsalar var. Belki buraya bir kooperatif alanı da kurulabilir. Satışımız da proje masrafları olarak biner lira para topladık. Ancak bunun değeri komisyon tarafından belirlenecek. Çok yüksek bir fiyat olacağını düşünmüyoruz. Köy halkımızın ödeyeceği vadelerde yapıp yerleri teslime etmek istiyoruz. Projenin benzerini Hamzabey ve Yenişehir Koyunhisar köyü böyle bir proje yaptı. Ama barajdan dolayı görünüm açısından en güzel proje bizim projemizdir diye düşünüyorum” dedi.

 

KÖY NÜFUSUNUN ARTMASINI SAĞLAYACAK

Salih Tekin, köylerinde evlenen çiftlerin aileleri ile birlikte kaldıklarını aktararak; “Bu projeden sonra belki herkes kendine ev yapacak. Ayrıca köyde yeri olmayan vatandaşlar da İnegöl’de yaşamak zorunda kalıyor, çünkü arsa yok. Bizim köylümüz, köy nüfusuna kayıtlı, anne-babası burada ikamet ediyor. Yeni bir yerleşim alanı ya da arsa olmadığından ev yapamıyorlar. Burayı onlara ve istimlakten dolayı evleri su altında kalan 9 kişiye hazırlıyoruz. Köyün tamamı buraya taşınmayacak, ancak köyü birleştirmek istiyoruz. İleride nüfus arttığında, insanlar ben nereye gideceğim demesin. Başbakanımızın da dediği gibi köyden kente göçü önlemek adına bu projenin destekleneceğini düşünüyorum. İnegöl’de yaşayan insanların bile gelip köylerinde kalacaklarını düşünüyoruz. Artık ulaşım da sorun değil. 100 milyon liraya mal ettiğimiz bu proje, aynı zamanda köy nüfusunun artmasını da sağlayacak” diye konuştu.

MEZARLIĞA 70 BİN TL’LİK YATIRIM

Öte yandan, Boğazköy muhtarlığı köy mezarlığına da 70 bin TL gibi önemli bir yatırım yaparak köy mezarlığını şehirdeki mezarlıklardan daha modern bir hale getirdi. Tretuarları, parke taşları ve musallasıyla, dikilen fidanlarla çehresi değişen mezarlık hakkında da konuşan Muhtar Tekin, “Köyümüzün en önemli yeri olan mezarlığımızı da düzenlemek istedik. 70 bin TL’lik bir bütçe ayırarak mezarlıklarımızı en güzel şekilde düzenledik. Cenaze namazı duasını bilmeyenler için bir tabelada cenaze duamızı yazdık. Mezarlığımızın etrafını da ağaç fidanları ile çevirdik. İnşallah bunların bakımını da çok iyi bir şekilde yapacağız. 3 bin 500 metrekare parke taşı ve bin metrekare tretuar döşendi. Hayırlı uğurlu olsun. Bu bütçe köyümüzde vardı. Burası hepimizin en son geleceği yer. Köyleri temsil eden yerlerden biri de mezarlıklar. O yüzden böyle bir proje düşündük” dedi.

HaberYorum





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.