TBMM’de kabul edilen 10. Yargı Paketi ile 19 bin 800 mahkuma tahliye yolu açıldı. Yeni infaz düzenlemesiyle suça teşebbüs ve kasten yaralama cezaları artırıldı.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve “10. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. 30 maddeden oluşan kanun teklifinden 8 madde çıkarılarak 22 madde Meclis'ten geçti.
19 BİN 800 MAHKUMA TAHLİYE YOLU AÇILDI
Yeni düzenleme ile birlikte 19 bin 800 mahkuma tahliye yolu açılırken, tahliyelerin bugün başlaması bekleniyor. Özellikle mükerrer suç işleyen ve ağır hasta ya da yaşlı olan hükümlüler, bu düzenlemeden faydalanarak cezaevinden çıkabilecek.
suça teşebbüs VE kasten yaralama CEZALARI ARTIRILDI
Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle suça teşebbüs ve kasten yaralama suçlarına verilen hapis cezalarının alt ve üst sınırları artırıldı. Suça teşebbüs halinde ağırlaştırılmış müebbet yerine 14 yıldan 21 yıla kadar, müebbet yerine ise 10 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Kasten yaralama suçlarının da cezaları yükseltildi.
TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKANLARA AĞIR CEZA
trafik güvenliğini tehlikeye sokanlara verilen hapis cezaları da artırıldı. Alkol veya uyuşturucu etkisiyle araç kullananlar için alt sınır 3 aydan 6 aya çıkarıldı. Trafikte can ve mal güvenliğini tehdit eden sürücülere verilen cezalar daha caydırıcı hale getirildi.
NOTERLİK KANUNU'NDA DİSİPLİN DÜZENLEMESİ
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda noterlik kanunu’nda da önemli değişiklikler yapıldı. Noterlere uyarma, kınama, para cezası, geçici işten çıkarma ve meslekten çıkarma cezaları ayrı ayrı düzenlenerek uygulama esasları netleştirildi.
AĞIR HASTA VE YAŞLILARA EVDE İNFAZ
80 yaşını doldurmuş hükümlüler için konutta infaz düzenlemesi getirildi. Ayrıca kadın, çocuk ve 65 yaşını doldurmuş hükümlüler için belli sürelerde cezanın evde infazı da mümkün olacak.
DİĞER DÜZENLEMELER
Kanun teklifi ile İcra ve İflas Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu’nda da önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle parasal sınırların yeniden değerlendirilmesi ve disiplin cezalarının uygulanmasına ilişkin yeni hükümler getirildi.