Bosna’nın bağımsızlığı için panel düzenleniyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bosna’nın bağımsızlığı için panel düzenleniyor
01 Mar 2018 / Per 18:26
/ 793 Kez Okundu
| |

Uluslararası Alija Düşünce Derneği Bosna Bağımsızlık günü anısına Bosna Herseğin uluslararası Sarajova Üniversitesinde 09 Mart 2018 panel düzenliyor.

Panel konusu Türkiye bakışı ile Bosna Hersek ve Alija İzetbegovic ‘in bağımsızlık özgürlük mücadelesi anlatılacak.

Uluslararası Alija Düşünce Derneği başkanı Ahmet Sert yaptığı açıklamada;

Dört sunum ile gerçekleştirilecek panel Türkiye’den iki Doç.Dr katılacağı, Bosna Hersek’tende iki Dr. sunumu gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda dernek başkanı çalışmalarını yapmak üzere Bosna Hersek’te bulunmaktadır.

BOSNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜNÜ KUTLUYOR

Eski Yugoslavya'dan ayrılarak 29 Şubat-1 Mart 1992'de yapılan referandumla bağımsız bir devlet olan Bosna Hersek 26. yaşını kutluyor.

Çeyrek asır önce yapılan ve ülkedeki Sırpların büyük çoğunluğunun boykot ettiği referanduma halkın yüzde 64,3'ü katılmış, referandumda oy kullananların yüzde 99,44'ünün bağımsızlık için "evet" oyu kullanmasıyla Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etmişti.

Referandumun sonucu Bosna Hersek'i bağımsız bir devlet yapmıştı ancak aynı zamanda yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği, bir milyondan fazla insanın göç etmek zorunda kaldığı 3,5 yıl süren kanlı savaşın da başlangıcı olmuştu.

Bağımsızlık referandumunun hemen ardından, Yugoslavya'nın silahlandırdığı Bosnalı Sırplar, ülkede etnik temizlik başlattı. Boşnaklar, kurulan toplama kamplarında katledildi, işkence ve tecavüze maruz kaldı.

Avrupa'nın ortasında, uluslararası toplumun gözü önünde 3,5 yıl süren ve birçok katliamın yanı sıra Srebrenitsa'da soykırım yapıldığı savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Barış Antlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi.

Savaş boyunca yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti, bir milyondan fazla insan evini terk etti, on binlerce kadına tecavüz edildi. Savaş öncesinde nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslüman Boşnakların oluşturduğu Srebrenitsa, Foça, Vişegrad, Zvornik gibi birçok şehirde yapılan katliamlar sonucunda neredeyse hiç Müslüman kalmadı.

Dayton Barış Antlaşması, ülkede silahları sustursa da karmaşık bir siyasi yapının temellerini attı. Anlaşmaya göre, 3,5 yıl boyunca birbiriyle savaşan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar ülkenin "kurucu unsurları" olarak belirlendi.

Ülkedeki "üç başlı" bu siyasi yapı, Bosna Hersek'i dünyanın en karmaşık yönetiminin hüküm sürdüğü ülkelerden biri yaptı. Ülke, Sırp Cumhuriyeti (RS) ve Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) olmak üzere iki entiteye ve özerk bir yapıya sahip .

Anlaşmaya göre, Bosna Hersek Federasyonu kendi içinde ayrıca 10 kantona bölündü. Devlet ve entiteler düzeyinde ayrı başkan, başbakan ve bakanları olan Bosna Hersek'te, her kantonun da ayrı meclisi, hükümeti ve başbakanı bulunuyor.

Öte yandan "Bağımsızlık Günü" Bosna Hersek Federasyonu'nda milli bayram olarak kutlanırken, Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Sırp Cumhuriyeti'nde yılın "herhangi bir iş günü" olarak kabul ediliyor.

"Aliya, savaşı engellemek için çok çalıştı"

İşte tablo bu  şimdi size sorsam Bosna bağımsız mı?ne kadar bağımsız,diye...cevabınızı duyar gibiyim ,olsa olsa köle edilmeye çalışılan bir halk, tüm özgürlüğü  Sırplar ,Batılılar ,Haçlılar tarafından kısıtlanan bir ülke ....Alija boşuna demiyordu.Asla köle olmayacağız işte mucadele devam ediyor ,devam edecek hatta kıyamete kadar devam edecek,bu onurlu özgürlük mucadelesini Adil müslüman Bosnalılar kazanacak ve üstün gelecektir.Çünkü bosnalılar buna yürekten inamaktadır.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.