Bu köyde roller değişti; Kadınlar kahvede, erkekler evde

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bu köyde roller değişti; Kadınlar kahvede, erkekler evde
#İnegöl | Haber Merkezi
27 Şub 2024 / Sal 16:14
/ 4.680 Kez Okundu
| |

Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Dipsizgöl mahallesinde yüzyıllardır devam eden 'erkekler evlere, kadınlar kahvehaneye' geleneği. Yılda bir kez yaşanan bu deneyimde empati kurma duygusu ön plana çıkıyor.

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Dipsizgöl mahallesinde yüzyıllardır devam eden "erkekler evlere, kadınlar kahvehaneye" geleneği bu sene de yaşatıldı. Yılda bir kez, mahalledeki kadınlar ve erkekler rolleri değiştiriyor ve bu sayede empati kurma duygusu geliştiriliyor.

GELENEK NASIL İŞLİYOR?
Gelenek kapsamında, kadınlar bir gün boyunca evden çıkıp kahvehaneye gidiyor, okey oynuyor ve sohbet ediyor. Erkekler ise evde kalarak temizlik ve yemek yapıyor. Bu şekilde, her iki taraf da diğerinin günlük hayatının zorluklarını deneyimleme şansı yakalıyor.

4 YILDIR TÜBİTAK DESTEĞİYLE
Bu anlamlı gelenek, 4 yıldır Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sıla Yavuz'un "Kıraatanne: Dipsizgöl de yılda bir gün rol mekan değişimi" projesi kapsamında TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

BU SENE DE GELENEK YAŞATILDI

Bu sene de gelenek bozulmadı ve mahalledeki kadınlar kahvehanede keyifli bir gün geçirirken, erkekler ev işleri ile uğraştı. Kahvehanede çay eşliğinde okey oynayan kadınlar, doyasıya bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadılar.

EMPATİ KURMA DUYGUSU GELİŞİYOR
Rol değişiminin en önemli getirisi ise empati kurma duygusu. Bu sayede, her iki taraf da diğerinin hayatının zorluklarını ve değerini daha iyi anlıyor.

BAŞKAN TABAN’DA KATILDI
Programa katılan İnegöl Belediye Başkan Taban “Dipsizgöl'de erkekler evde, kadınlar meydanda. Eskiden kalan gelenek şimdi de TÜBİTAK projesi kapsamında mahalle kahvesi ve meydanı kadınlara kaldı. Dedikodu yok, birlik ve beraberlik var.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.