Bu köyün erkekleri savaşta hayatını kaybetti

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bu köyün erkekleri savaşta hayatını kaybetti
#İnegöl | Haber Merkezi
30 Ağu 2019 / Cum 15:47
/ 6.223 Kez Okundu
| |

İnegöl’de bulunan Şehitler köyünün erkekleri Kurtuluş ve Çanakkale savaşında 159 şehit verdi.

26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasının ardından ilan edilen ve zaferi betimleyen 30 Ağustos Zafer Bayramı, 97. yıl dönümünde coşkuyla kutlanacak. Bu zaferi farklı kutlayan İnegöl’de bir mahalle var; o da Şehitler Mahallesi.

KÜLLERİNDEN DOĞDU

Şehitler Mahallesi, Çanakkale ve İstiklal savaşlarında erkeklerini şehit verdi. 6’sı asker olmak üzere 159 kişinin şehit olduğu mahalle adeta küllerinden çoğaldı.

AĞAÇ VE MİNARE KALDI

Savaş sırasında yetişkin erkeklerin şehit olduğu Şehitler Mahallesi’nde savaşın bitmesinden 10 sene sonra yetişkin olan çocukların evlenmeye başlamasıyla nüfusun artmaya başladığı bildirildi. İstiklal ve Çanakkale harplerinde yakılan köyde sadece yanmış vaziyetteki ağaç ile minare kaldı.

YUNANLILAR HER YERİ YAKTI

Köyün en yaşlısı 87 yaşındaki Nezir Erdil, “Osmanlı zamanında köyümüz kurulmuş. Kurtuluş ve Çanakkale harplerinde Yunanlılar her yeri yakmışlar. Köyde sadece bir minare ve karaağaç kalmış. Erkekleri yakmışlar. 159 şehit vermişiz” diye konuştu.

ADI DEĞİŞTİRİLDİ

Eski adı Doma ve Bekçeviz olarak adlandırılan mahallenin adı; Kurtuluş Savaşı sırasında çok şehit vermesinden dolayı 1970’li yıllarda Şehitler olarak değiştirildi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.