Çevre Yolu MTS Sınav Parkuru Oluyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Çevre Yolu MTS Sınav Parkuru Oluyor
 :
/ 1.213 Kez Okundu
| |

27-28 Temmuz 2013 Cumartesi ve Pazar günü sürücü adaylarının direksiyon sınavlarının yapılacağını ifade eden Milli Eğitim Şube Müdürü Özer Yılmaz, bin 442 sürücü adayının direksiyon sınavlarının Ahmet Türkel Çevre yolunda akan trafikte yapılacağını belirtti.

SINAVLAR İKİYE AYRILDI
Direksiyon sınavları için Ahmet Türkel Çevre yolunun tamamının bir parkur gibi kullanacağını belirten Özer Yılmaz, "Son yapılan değişiklikle motorlu taşıtlar sürücü kurslarından ehliyet almak amacıyla kurslara giden kursiyerlerin, direksiyon sınavlarının yapılması amacıyla 27-28 Temmuz 2013 tarihinde, 2 oturum halinde sınav yapacağız. Bu sınavda kursiyerleri, eski ve yeni kursiyer olarak ikiye ayırmak durumunda kaldık. Çünkü yönetmelik yeni yayınlandığı için yönetmelikten önce kursa kayıtlı olanlar eski kursiyerdir. Yönetmelik yayınlandıktan sonra kayıtlı olanlar ise yeni kursiyerdir. Tabi bu 2 kursiyerin gireceği sınav formatı farklı. Bu farklılığın birbirine karışmaması için eski kursiyerleri 27 Temmuz 2013 Cumartesi günü Çevre yolunda 15er dakikalık sınava tabi olacaklar. Yeni kursiyerler ise, 28 Temmuz 2013 Pazar günü yine Çevre yolunun tamamını kapsayan ve 30ar dakikalık bir sınava tabi olacaklar. Yeni kursiyerler için güzergah ise, Ahmet Türkel Çevre Yolu üzerindeki Gözde Kır Bahçesinin olduğu yerden başlıyor. Buradan hareket edecek sürücü adayları Müşerref Muzaffer Samda İlk ve Ortaokulunun bulunduğu yerdeki köprüye (Deydinler Köprüsü) kadar gelecekler, oradan geri dönüp İtfaiye Müdürlüğüne gelecekler. İtfaiyenin önünde Özel Medi-ce Hastanesine oradan da İnegöl Devlet Hastanesi yeni binalarının inşaatına, oradan tekrar dönüp Gözde Kır Bahçesine gelerek parkuru tamamlamış olacaklar. Bu tamamen düz bir sürüş olmayacak. Sürücü adayları, müsait yerlerde geri gidişler, iki aracın arasına park etmek ve rampa kalkışı da yapacaklar" dedi.


HATAYA YER YOK!
Eskiden 31 puan ve altında kötü puan alan kursiyerlerin başarısız kabul edildiğini ifade eden Yılmaz, "Yeni değerlendirmede ise, ölçek ikiye bölündü. 20 ölçekli ve 7 ölçekli bir değerlendirme kısmı var. 20 ölçekli değerlendirme de şunlar var; emniyet kemerini takmıyor, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmiyor. Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor. Emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor. Yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlayamıyor. Kontrolsüz ve sinyal vermeden çıkış yapıyor. Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymuyor. Hız kurallarına uymuyor. Takip mesafesini kurallara uygun olarak ayarlayamıyor. Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor. Kavşak yaklaşımında ve kavşaklarda kurallara uygun davranış sergilemiyor. Dönüşlerde (sağa-sola) dönüş kurallarına ve işaretlerine uymuyor, dönüş öncesinde sinyal vermiyor. Trafik ışık ve işaretlerine dikkat etmiyor, trafiğin polis tarafından yönlendirildiği durumlarda yönlendirmelere uymuyor. Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanıyor. Araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemiyor. Vites değiştirme becerisi ve vites değiştirmede araç kontrolü zayıf, direksiyon hâkimiyeti zayıf, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı, eğimli yolda aracı durdurma ve kaldırma becerisi yetersiz, aracı geri viteste kullanma kurallarına uymuyor, araçların arasına park etme kurallarına uymuyor, şeklindeki bu 20 ölçekli değerlendirme kısmından birinde hata yapan kursiyer otomatikman başarısız sayılıyor. 7 ölçekli değerlendirmede ise, kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor. Işık, ısıtma ve havalandırma sistemlerine ait kumanda yerlerini bilmiyor ve kullanamıyor, akıt, yağ, şarj ve hararet göstergelerini ve anlamlarını bilmiyor, durma, duraklama, indirme ve park etme kurallarına uymuyor, yaya, okul ve hemzemin geçitlerinde geçiş kurallarına uymuyor, diğer yol kullanıcılarına (çocuk, yaşlı, engelli ve bisikletli) geçiş hakkı vermiyor, geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan araçlara geçiş izni vermiyor, çevreye duyarlı (korna-gürültü) ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde araç kullanamıyor gibi bu 7 ölçekli değerlendirmede ise, diyelim ki 20 ölçekli bölümde hiçbir hata yapmadı, ancak 7 ölçekli değerlendirmeden ise 2 hata yaparsa, bu sefer de başarısız sayılıyor. Ben buradan sınava girecek bütün kursiyerlerin başarılı olmalarını temenni ediyorum. Ayrıca sınav esnasında kursiyerler, Ahmet Türkel Çevre yolunda sınavda iken Çevre yolu trafiğe kapanmayacaktır. Kursiyerler akan trafikte sınava gireceklerdir. Ayrıca E ve D sürücü belgesi almak isteyen kursiyerlerimiz de var. Bunlar da Müşerref Muzaffer Samda İlk ve Ortaokulunun önünden parkurları başlayacaktır. Hafta sonu yapılacak olan sınavlara eski sistemde 866 kişi, yeni sistemde 576 kişi sınava girecek" şeklinde konuştu.
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.