CHP Şeker pancarı üreticisinin yanında

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
CHP Şeker pancarı üreticisinin yanında
15 Mar 2018 / Per 18:37
/ 1.100 Kez Okundu
| |

CHP İlçe başkanı Necmi Demir yaptığı yazılı açıklama ile Şeker Fabrikalarının özelleştirmesini eleştirdi.

“Yıllık ortalama 2 milyon ton pancar şekeri üretimi yapılan Türkiye’de 25’i bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (Türk Şeker) ve 8’i de özel sektöre ait olmak üzere toplam 33 şeker fabrikası vardır. Ayrıca 5 adet nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticisi şirket bulunmaktadır.”

“Türk Şeker’in özelleştirme gündemine girmesi ilk kez 22 Haziran 2000 tarihinde IMF’ye verilen niyet mektubu ile olmuş ve kuruluş, ÖYK’nin 20 Aralık 2000 tarih, 2000/92 sayılı kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştır.”

“IMF ve Dünya Bankası’na verilen niyet mektuplarındaki taahhütlere uyularak 4 Nisan 2001 tarihinde Şeker Kanunu kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla Türk Şeker’e bağlı şeker fabrikalarının özelleştirilmesine zemin hazırlanmış; şekerpancarı üretimine kota getirilmiş, şeker satış fiyatlarının serbestçe belirlenmesi hükmü getirilmiştir. Geçen sürede kamu şeker fabrikalarının özelleştirilmesi amacıyla birçok kez ihaleye çıkılmış; ancak ihale sonuçları Danıştay tarafından iptal edilmiştir.”

“Ülkemizde NBŞ üreten ABD’li gıda devi Cargill, Ocak 2018’de şeker piyasasına ilişkin bir rapor hazırladı. Bu raporda şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi ve piyasanın serbestleştirilmemesinin hem ekonomik hem de tüketici boyutlarında çok ciddi sorunlar yarattığı belirtildi.”

“Cargill’in düğmeye basması üzerine AKP hükümeti 20 Şubat 2018 tarihinde Türk Şeker’e bağlı Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan, Muş Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için ihale açtı.”

“Tarımı ve sanayisi ile birlikte yaklaşık 10 milyona yakın insanın geçimini sağlayan şeker pancarı tarımı ve sanayisi, sağladığı çevresel ve sosyal faydaların yanı sıra ülke ekonomisine toplam 17,4 milyar TL değerinde katkı yapmaktadır.”

“2017 yılında şekerpancarı üretimi %22 artışla 2002den beri en yüksek üretimi yakalamıştır. Fiyat-verimlilik oranına bakıldığında da üretim başarılıdır.”

“İnegöl’de ise 2017 yılı üretimi 40.000 tondur. Özellikle İnegöl’e yakın köylerde üretim yapılmaktadır. “

“Hasanpaşa, Alibeyköy, Ortaköy,Bilal,Kulaca,Süpürtü,Akhisar,Sungurpaşa,Hamzabey,Alanyurt,Boğazköy ve sayamadığım nice köyün çiftçisi pancar ekimi yapmaktadır.Pancar hayvancılık sektörü için de önemli bir üründür.Küspesi hayvancılıkta kullanılmaktadır.Ayrıca pancarın ekildiği toprak daha verimli olur.”

“Türk Şeker’in özelleştirilmesi şekerpancarı ekicisini perişan edecek, Türkiye’yi şekerde dışa bağımlı hale getirecek, istihdam düşecek, kırdan kente göç hızlanacaktır. Şeker ihtiyacını pancar şekeri yerine nişasta bazlı şekerden (NBŞ) karşılama yönündeki politikalar ise, yerli ve yabancı NBŞ tekellerine kaynak aktarmaktan başka bir şey değildir.”

“Zaten NBŞ üretimimiz AB ülkelerinin 8 katıdır ki bu halk sağlığı açısından da tehlikelidir. Görülüyor ki iktidar yine saray itibarından tasarruf etmek yerine üreten çiftçiyi gözüne kestirmiş zarar ediyor diye ülkenin değerlerine göz dikmiştir. Oysa köprülerden de zarar ettiklerini göz ardı etmiştir. CHP milletvekilleri mecliste gerekli açıklamaları yapmıştır. Ancak ilçemiz üreticisinin de bu konuda meclise iletmek istedikleri ayrıntılar varsa aracı olmaya hazırız. CHP olarak her zaman pancar üreticilerimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz.”

 





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.