Çilek Üreticisi Bilinçlendiriliyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Çilek Üreticisi Bilinçlendiriliyor
17 Şub 2017 / Cum 16:29
/ 450 Kez Okundu
| |

Kırmızı altın olarak tabir edilen çileğin başkenti Kurşunlu’da üreticilerin daha bilinçli üretim yapabilmesi için İnegöl Belediyesi tarafından çilek hastalıklarıyla ilgili seminer düzenlendi.

Kurşunlu’nun kırmızı çileğin başkenti olması adına yaptığı çalışmalarla daha kaliteli ve verimli ürün elde etmeyi hedefleyen İnegöl Belediyesi, bu doğrultuda üreticilerin daha bilinçli üretim yapabilmesi adına eğitim semineri düzenledi. Uludağ Üniversitesinden gelen Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, üreticilere çilek üretiminde karşılaşılan hastalıklara ilişkin bilgiler verdi. Seminerde Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ile İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren’de hazır bulundu.

ÇİLEK ARTIK İNEGÖL İÇİN BİR MARKA
Seminer öncesi bir konuşma yapan İlçe Tarım Müdürü Ekren, çileğin artık Kurşunlu ve İnegöl için bir marka olduğuna dikkat çekerek “Çok güzel bir organizasyonda bir araya geldik. Uludağ Üniversitesi’nin duyarlılığıyla inşallah bölgemizde ciddi katkılar sağlayacağına inandığımız bir panel gerçekleştiriyoruz. Çilek artık Kurşunlu ve İnegöl için bir marka. Bugün hangi ilçeye giderseniz gidin sektörde çilek dendiğinde İnegöl akla geliyor. Bu ürünün daha önceleri dağ bölgelerinde yaygın bir ekimi vardı. Dağ yöresindeki ekilişler daha çok kokulu dediğimiz Osmanlı çileği dediğimiz yöresel bir çilekti. Bu direk sanayiye gidiyordu. Yalnız burada gerçekten zamanında İlçe Müdürlüğümüz ve Belediyemiz ile zamanında buraya çilek sokulmuş ve gerçekten üst düzey bir üretim ortaya çıkmış. Haliyle üretim yoğunluğuyla beraber zamanla bazı hastalıklar ve sıkıntılar da ortaya çıkıyor. İnşallah biz sektörün paydaşlarıyla beraber bu sorunları en aza indirerek daha güzel pazarlar bulmanıza yardımcı olacağız” dedi.

ÇİLEĞİ NASIL GELİŞTİRİRİZİN DERDİNDEYİZ
Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ise 2014 yılının Nisan ayından itibaren Bursa’da Büyükşehir kanununun uygulanmaya konulduğunu ifade ederek “Kurşunlumuz da diğer beldelerimiz gibi İnegöl’e bağlandı. Bu süreçten sonra Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’ın da özellikle Kurşunlu ile alakalı çilekle ilgili düşünceleri var. Buradaki mahalle teşkilatımızla yapmış olduğumuz tüm görüşmelerde çilekle ilgili ne yapabiliriz, çileği Kurşunlu’da nasıl geliştirebiliriz bunun derdi tasası içerisindeyiz. Biz de bununla alakalı bazı çalışmalar yapıyoruz. Anamur’a seracılık ile alakalı bir inceleme gezisi düzenledik. Yaklaşık 35-40 üretici kardeşimiz katıldı. Yine burada eski hal binamız var. Onu da modernleştirmek için eski binayı yıktık. İnşallah daha modern bir binamız olacak” diye konuştu.

8 BİN DÖNÜM ÇİLEK EKİLİYOR
Çileğin Kurşunlu’da azımsanmayacak kadar çok olduğuna da dikkat çeken Yiğit, “Yaklaşık 8 bin dönüm. Nüfusun 4’te 3’ünü de ilgilendiriyor. Gerçekten Kurşunlu için çilek çok önemli. Biz de Belediye olarak bu kırmızı altını nasıl daha fazla değerli hale getiririz onun derdi içerisindeyiz. Ben hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Bizleri kırmayıp geldiler” diye konuştu.

Eşref Yiğit, kırsal mahallelerde çiftçi bilgilendirme seminerlerine başladıklarını da hatırlatarak “Kurşunlu’da da özellikle çilek hastalıklarıyla ilgili bir bilgilendirme programı tertip edelim istedik. İnşallah çilek bu yıl beklenen verimi verir. Zor bir ürün. Allah bereketli ürünler versin” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri; Doç. Dr. Sema Gençer, Yrd. Doç. Dr. Kadir İlhan ve Araştırma Görevlisi Dr. Serhat Güler çiftçilere çilek üretimindeki zararlılar, hastalıklar ve besin elementi eksikliklerine ilişkin üreticilere bilgiler verdi. Ayrıca program sonunda Öğretim Görevlilerine protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.