Depremden hemen önce İnegöllülere bu mesaj gitti

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Depremden hemen önce İnegöllülere bu mesaj gitti
#İnegöl | Haber Merkezi
04 Ara 2023 / Pzt 12:56
/ 14.838 Kez Okundu
| |

Bursa’nın Gemlik ilçesinde dün meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Depremden saniyeler önce Google’dan yapılan bir uyarı ile Android telefonları olan kullanıcılara gönderildi. Söz konusu uyarı depremden yaklaşık 20 saniye önce gönderildi.

Depremde en ilginç olan ise Android telefonlara İstanbul’da deprem sinyallerinin 7 saniye önce gelmesi oldu. Android kullanıcıları depremi yaklaşık 20 saniye önce öğrendi. Cep telefonlarına “Deprem M4.5 (tahmini) 15 km Bursa, Türkiye uzaklıkta tespit edildi.” uyarısı geldi. 7 saniye sonra İstanbul sallandı.
Bu durum, Android deprem uyarı sisteminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Depremden birkaç saniye önce uyarı alan vatandaşlar, kendilerini korumak için gerekli önlemleri alabildi.

Android deprem uyarıları nasıl çalışıyor?
Android deprem uyarıları, Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nun (USGS) ShakeAlert projesinden alınan verilerle oluşturuluyor. ShakeAlert, depremlerin ilk işaretlerini tespit etmeyi amaçlayan bir sistem.
Deprem meydana geldiğinde, P dalgası ve S dalgası olarak bilinen bazı titreşimler yayılıyor. İlk dalgalar birçok farklı faktöre bağlı olarak insanlar tarafından hemen hissedilemiyor fakat titreşimlere duyarlı sensörler tarafından algılanabiliyor. ShakeAlert’in belirli sayıdaki sensörleri eş zamanlı olarak tetiklendiğinde, veri işleme merkezine bir uyarı gönderiyor.
ShakeAlert sistemi gelen ilk veriler ışığında daha sonra oluşabilecek daha güçlü dalgaları hesaplıyor. Bu durumda Google’ın MyShake adlı uygulaması gibi uyarı sistemleri ya da Federal Acil Durum Yönetim Ajansı ve transit sistemler gibi devlet kurumları verileri yorumlayarak ilgili kişi ya da kurumlara uyarılar gönderiyor.

Android deprem uyarıları nasıl açılır?

Android deprem uyarı sistemini kullanabilmek için veri bağlantısı ve kablosuz ağ bağlantısı açık olmalı. Özelliği aktif hale getirmek için telefonun “Ayarlar” menüsüne gidin. Daha sonra Konum-Gelişmiş-Deprem Uyarıları adımlarını takip ederek deprem uyarı sistemini açabilirsiniz.

Android deprem uyarıları hayat kurtarabilir

Android deprem uyarı sistemi, depremden birkaç saniye önce uyarı alarak hayat kurtarabilecek bir sistem. Bu nedenle, Android telefon kullanan herkesin bu sistemi aktif hale getirmesi gerekiyor.
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.