Ekmeğe zam sinyali! Ekmek fiyatı artacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Ekmeğe zam sinyali! Ekmek fiyatı artacak
#İnegöl | Haber Merkezi
19 Şub 2024 / Pzt 15:00
/ 11.151 Kez Okundu
| |

Türkiye'nin temel gıdalarından biri olan ekmek, zam haberleriyle bir kez daha gündeme geldi. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, buğday alım fiyatlarının denge seviyesine ulaştığını ve bu fiyatın üzerine çıkılması halinde ekmek fiyatlarının artacağını söyledi.

Tezcan, unun dar gelirli vatandaşlar için temel bir gıda maddesi olduğunu ve ekmek fiyatlarının artmasının bu kesimi doğrudan etkileyeceğini vurguladı. 9.5-10 lira bandının dengeli bir fiyat seviyesi olduğunu ve bu fiyatın üzerine çıkılmaması gerektiğini savundu.

GELİR DÜŞÜK KESİM ZORLANACAK
Tezcan, "Gelir durumu düşük olan kesim un tüketimi çok yüksek. Makul bir fiyat olmazsa bu kesim zorlanır" dedi. Buğday fiyatının 9.5-10 liranın üzerine çıkmasının ekmek fiyatlarına zam olarak yansıyacağını ve dar gelirli vatandaşları zorlayacağını kaydetti.

ÇİFTÇİYE DESTEK NASIL OLMALI?
Tezcan, buğday fiyatının artması için çiftçinin de desteklenmesi gerektiğini, ancak bu desteğin alım fiyatlarını yükseltmek yerine devlet desteklerinin artırılması yoluyla yapılması gerektiğini savundu. Buğday ton fiyatının dünyada 220 dolar seviyesindeyken Türkiye'de 320 dolara ulaştığını hatırlatan Tezcan, çiftçinin üretimden kopmaması için desteklenmesi gerektiğini, ancak bu desteğin alım fiyatları yerine devlet desteklerinin artırılması yoluyla yapılmasının bütün toplum için daha yerinde olacağını söyledi.

GENÇLER EKMEK TÜKETMİYOR
Tezcan, ilginç bir veriyi de paylaşarak, genç neslin un tüketimini azalttığını söyledi. İç piyasada tahminlerin aksine un tüketiminde artış olmadığını belirten Tezcan, özellikle genç neslin fit kalmak için ekmek ve makarna gibi karbonhidratlı yiyecekleri kestiğini ve bunun da un tüketiminin azalmasına neden olduğunu belirtti.

UN İHRACATI ZORLAŞTIRILIYOR
Tezcan ayrıca Türkiye'nin un ihracatını engellemek için ABD ve Fransa gibi rakip ülkelerin sürekli zorluk çıkardığını da sözlerine ekledi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.