Elektrikte Yeni Dönem Başlıyor! Tüm Aboneleri Kapsayacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Elektrikte Yeni Dönem Başlıyor! Tüm Aboneleri Kapsayacak
#İnegöl | Haber Merkezi
10 Şub 2024 / Cmt 23:34
2 dk okuma / 5.053 Kez Okundu
| |

Elektrik fatura ölçümlerinde yeni bir sisteme geçiliyor. Milli Akıllı Sayaç Sistemi ile tüketim, kesinti, aşırı kullanım uyarısı abonelerin ‘cebine’ gelecek. Aboneler faturalarında ‘komşum ne kadar harcamış’ kontrolü de yapabilecek.

Milliyet gazetesi yazarı Mithat Yurdakul'un haberine göre, evlerde elektrik aboneliğiyle ilgili pek çok işlemin cep telefonundan yapılmasını sağlayacak yeni bir sistem devreye giriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) hazırladığı taslağa göre, akıllı elektrik sayaçları üzerinden Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) oluşturulacak ve tüm sayaçlar bu sisteme bağlanacak.

MASS Sistemi Nedir?

MASS sistemi, elektrik sayacı ve merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü haberleşmeyle elektrik tüketim verilerini doğrulanıp saklayabilecek. Sistem, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşacak.

MASS Sisteminin Avantajları:

  • Kolaylık: Aboneler, elektrik aboneliğiyle ilgili pek çok işlemi cep telefonundan yapabilecek.
  • Tasarruf: Aboneler, günlük ve aylık ortalama elektrik tüketimlerini takip ederek tasarruf yapabilecek.
  • Bilgi: Aboneler, elektrik arızaları ve kesintiler hakkında anlık bilgi alabilecek.
  • Güvenlik: Kaçak elektrik kullanımı önlenebilecek.
MASS Sistemine Kimler Dahil Olacak?
 
MASS sistemine öncelikli olarak yeni sayaçlar, yıllık tüketimi 10 megavatsaatin üzerinde olan sayaçlar, arıza nedeniyle değiştirilmesi gereken sayaçlar ve kaçak elektrik şüphesiyle değiştirilen sayaçlar dahil olacak. Zamanla bütün elektrik şebekesinde yeni sistem yaygınlaştırılacak.
 
Halihazırda kullanılan ve uzaktan okumaya imkan veren elektrik sayaçları, MASS ile uyumlu olarak çalışmak ve sistemlerin veri güvenliğini tehlikeye sokmamak kaydıyla kullanılmaya devam edebilecek.
 
MASS Sisteminin Uygulanması:
 
Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ile mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda olacak.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.