Et ve süt üreticileri isyanda, zam istiyorlar

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Et ve süt üreticileri isyanda, zam istiyorlar
#İnegöl | Haber Merkezi
19 Ağu 2020 / Çar 10:35
/ 2.514 Kez Okundu
| |

Et ve süt üreticileri artan maliyetler karşısında dayanamadıklarını belirterek, hem süt fiyatlarının hem de et fiyatlarına zam yapılmasını istiyor.

Süt üreticileri 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren Çiğ Süt Fiyatlarına asgari yüzde 17 zamlanmasını talep ediyorlar.

HEM FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ HEM DE DEVLET DESTEKLERİ BİRAN ÖNCE ÖDENMELİ

Konu hakkında açıklama yapan Bursa-Bilecik-Yalova Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği (HAYKOOP) Başkanı Nurettin Çakır, “2019 yılının 15 Kasım tarihinden beri USK çiğ süt tavsiye fiyatı 2,30 TL/litre. Yılbaşından itibaren yem fiyatları yüzde 15-23 mertebesinde zam görmüştür. Bilindiği üzere kaba yem fiyatları adeta 2019 yılı sezon fiyatlarını katlamıştır. Saman fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra silajlık mısır çiftlik maliyetleri bölgelere göre 350 -420 TL arasında değişmektedir. Maalesef, süt/yem paritesi 1’lere gelmiştir. Yılbaşından itibaren ilaç masraflarımız yüzde 14 artmış, kimyasal ve medikal girdilerimizde de büyük artışlar olmuştur. Buzağı maması satışları artık dövize bağlanmış günlük fiyat değişmektedir. Yedirdiğimiz kesif yemlerinin neredeyse yarısı yurtdışından ithal edilmektedir. Bu durum dövizin artışı ile tüm çiftçilerimizi olumsuz etkilemektedir. Süt üreticilerimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Sütümüzü maliyetinin altında satmaktayız. Şu dönem banka kredi faizleri 1,5-2 puan arttı ve artmaya devam etme olasılığı yüksek. Mazot zamlarının yanı sıra pandemi dönemi aldığımız olağan dışı biyogüvenlik önlemleri maliyet baskısı yaratıyor. Özellikle yaz aylarında hayvan refahını dikkate alarak yaptığımız uygulamalarla elektrik faturalarımız halen çok yüklü gelmektedir. Talebimiz; acilen Ulusal Süt Konseyi (USK)'nın süt fiyat müzakere yetkisinin geri verilmesi ile beraber yetkilerinin toplanması, 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren uygulanacak şekilde Çiğ Süt Fiyatlarının asgari yüzde 17 zamlanmasını sağlayacak tavsiyede bulunmasıdır. Henüz ödenmeyen aylara ait Süt Desteklerimiz 0,25 TL olarak ödenmesini istiyoruz” dedi.

ET FİYATLARINA DA ZAM TALEBİ

Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Aynı şekilde besicilerimiz de istikrarsız et fiyatları yönünde maliyet sıkıntısı çekmektedir. Et fiyatlarının da zamlanması gerekmektedir. Bu konuda Et-Süt Kurumunun piyasayı bozan anlık aksonlarından vazgeçmesi ve görevini icra ederken şeffaflık ilkesi ve herkesin takip edebileceği bir plan çerçevesinde satışları yapması önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki, enflasyon üretici fiyatları baskılanarak kontrol edilemez. Zararına ürettirmek üretimi düşürür ve ülkemizin ithalata bağımlılığı artar. Gıda konusunda kendine yeter bir ülke olmanın şartı, üretimin karlı ve istikrarlı olmasından geçer.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.