Evliya Çelebi Yolunun Önemi Anlatıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Evliya Çelebi Yolunun Önemi Anlatıldı
13 Şub 2017 / Pzt 17:41
/ 538 Kez Okundu
| |

Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında Kültür Rotaları Derneği (KRD) tarafından, Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF) ortaklığında yürütülen ‘Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz’ projesinin Kapanış Konferansı, 01-02 Şubat 2017 tarihleri arasında Antalya Demre’de gerçekleştirildi.

İnegöl Belediyesi, Antalya Demre Belediyesi ve Isparta Eğirdir Belediyesi iştirakçiliğinde yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz’ projesinin yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası paydaşlara proje çıktıları ve sonrasında yapılacaklar hakkında bilgilendirilmelerin yapıldığı kapanış konferansına İnegöl Belediyesinden Kültür Sosyal İşler Müdürü Ensar Macit ile Kent Müzesi Sorumlusu Önder Kılıç katılım gösterdi.

AVRUPA’DAN TÜRKİYE’YE YÜRÜYORUZ PROJESİ KAPANIŞ KONFERANSI
Projenin paydaşlarının katılım gösterdiği kapanış konferansın ilk günü, AB Bakanlığı Antalya temsilcisi Sn. Selman Çetin’in Sivil Toplum Diyaloğu programı, programın diyalog unsuruyla insanları bir araya getirmesindeki önemi ve Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz projesinin değerleri hakkında vermiş olduğu bilgilerle başladı. Program daha sonra Kültür Rotaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kate Clow’un sunumuyla devam etti. Clow, konuşmasında kültür rotalarının Türkiye ve Türk turizmine kültürel ve ekonomik faydalarına değinirken, Likya Yolu’nun açıldığı 1999 yılından bu yana bu rotaların popülerliğinin ve karakterinin nasıl bir değişim geçirdiğini anlattı. Kate Clow’un konuşması, ulusal ve yerel yönetimlerin aktif katılımı ve kullanıcı sayıları gibi konularda, Türkiye’deki rotaların Avrupa ve Kore gibi yerlerle mukayese edilmesi ile sona erdi.

Faydalı ve verimli geçen konferansta Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Nevzat Çevik, Anadolu uygarlıkları üzerinden, günümüz Avrupa ve Türkiye topraklarında bir zamanlar yaşamış olan halklar arasındaki tarihi bağlantılar hakkında bir konuşma yaptı. Konferansa İtalya’dan canlı Skype bağlantısı ile katılım sağlayan Avrupa Via Francigena Birliği İtalyan Proje Koordinatörü olan Silvia Lecci, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü’nün 1987 yılındaki kuruluşu, enstitünün ortak değerleri tanıtma görevi ve mevcut çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kültür Rotaları Derneği Proje Koordinatörü Hüseyin Eryurt ise, Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz proje uygulama süreci, çıktıları ve hem Türkiye hem de İtalya’daki ortakların işbirliği sayesinde edinilen başarısı hakkında bir sunum yaptı. Mimar Luca Faravelli, ‘Test Bölümün Değerlendirilmesi’ faaliyeti katılımcısı’ olarak proje kapsamında gerçekleşen Evliya Çelebi Yolu ve Aziz Paul Yolu’ndaki test yürüyüşündeki tecrübelerini ve bu çalışmanın Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü ekseninde Türkiye ve İtalya’daki ilgilileri bir araya getirmesinin önemini anlattı.

EVLİYA ÇELEBİ YOLUNUN ÖNEMİ
Konferansta Evliya Çelebi Yolu sorumlusu, Kültür Rotaları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Caroline Finkel, İnegöl bölgesindeki Evliya Çelebi Yolu’nun kırsal kesimlerindeki güncel durum hakkında bilgiler vererek, dernek tarafından proje kapsamında İnegöl Belediyesi için hazırlanan rehber kitapçık ile haritayı tanıttı. Ardından, rota üzerindeki diğer turizm cazibelerinin tanıtılarak, yerel halkın teşvik edilmesinin önemine de değindi.

KÜLTÜR ROTALARININ DESTEKLENMESİ GEREKİYOR
Yürüyüşçü Altuğ Şenel’in Türkiye’deki kültür rotalarını kullanan Türk yürüyüşçülerin profilleri ile bu yürüyüşçülerin Avrupalılara kıyasla ne çeşit farklı beklentileri olduğu hakkında bilgiler vermesinden sonra konferansın kapanış konuşmasını Kültür Rotaları Derneği Yön Kur Bşk, Kate Clow yaptı. Clow, yetkili mercilerin kültür rotası yapımı ve yönetimini desteklemesi gerektiğini belirterek, Avrupa’daki durumu özetledikten sonra bunun benzer bir modelinin yerel yönetimlerin de müdahil olmasıyla ülkemize nasıl uyarlanabileceğini anlattı. Ulusal Turizm Strateji Eylem Planı ve Bölgesel Kalkınma Planları olmak üzere, bu tarz yatırımlarda maliyeti az ama ekonomik ve kültürel getirisi çok olan kültür rotalarının acilen eklenmesi gerektiğinin altını çizen Kate Clow, katılımcılara teşekkür ederek konferansın ilk gününü sonlandırdı.
Antalya Demre’de gerçekleşen ‘Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyoruz’ projesinin Kapanış Konferansının 2.gününde katılımcılar, Çayağzı-Kekova bölgesini gezdikten sonra Likya hakkında detaylı bilgiler aldılar. Ayrıca yeni açılan Likya Uygarlıkları Müzesi, Aziz Nikolaos Kilisesi ve Myra antik kenti de ziyaret edildi.

inegolonline.com/ haber_diger/5394_21486990302.jpg" style="height:300px; width:450px" />


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.