Fırsatçılar sektörü krize sokuyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Fırsatçılar sektörü krize sokuyor
#İnegöl | Haber Merkezi
23 May 2022 / Pzt 17:13
/ 4.825 Kez Okundu
| |

İnegöl’de son günlerde artış gösteren kereste fiyatları ile ilgili ismini vermeden açıklamalarda bulunan bir sektör temsilcisi, ‘Fırsatçılık’ yapıldığını belirtti. Farklı sektörlerden iş insanlarının, ihalelerden bazı firmaların aracılığı ile kereste satın alması ve fahiş fiyatlarla ihaleleri alması, ‘Fırsatçılık’ iddialarının konuşulmasına neden oldu.

Son günlerde artan kereste fiyatlarının ardından birçok sektörde sıkıntılar yaşanıyor. Yaşanılan sıkıntıların ardından fiyatlardaki yükselmenin nedenlerini sektör temsilcilerinden biri açıkladı. 

Kış ayları ile birlikte bazı kereste sektörü ve kırsal kesimlerde ikamet eden bazı vatandaşların etrafındaki insanlara, ‘Kereste satın alın, fiyatlar yükselecek’ ifadelerinin ardından farklı sektörlerdeki insanlarda iddiaya göre bazı kereste firmaları üzerinden ihalelere girerek kereste satın aldı.

Kışa ayları nedeni ile piyasadaki kereste yoğunluğunda azalma ve ihalelerde başlangıç bedelinin çok üzerinde fiyatlara kerestelerin satın alınması ile İnegöllü mobilyacılarda sıkıntı soktu.

Konuya ilişkin ismini vermek istemeyen sektör temsilcilerinden biri, şu ifadeleri kullandı:

“İnegöl’de son zamanlarda kereste fiyatlarındaki artış hat safhaya ulaştı. Öyle bir noktaya geldi ki bizlerde bu konuyu irdeledik. Yaptığımız araştırmalarda ise önümüze çıkanlar açıkçası bizleri çok üzdü. Birinci konu şu; orman bölgelerindeki vatandaşlar ve kereste sektöründe hizmet veren bazı firma temsilcileri, etrafındaki farklı sektörlerden iş insanlarına, ‘Kereste alın fiyatlar yükselecek’ diyor. Kereste sektörü ile uzaktan yakından alakası olmayan insanlar, bazı kereste sektörü temsilcilerinin aracılığı ile ihalelerde kereste satın alıyor. Piyasadan mal çekiliyor. Aynı zamanda depolar kereste ile dolduruluyor” dedi.

Kereste sektöründe, ‘Fırsatçılık’ döndüğünü belirten sektör temsilcisi, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“İhale boyutunda daha farklı şeyler yaşanıyor. Onu da anlatayım. İhale fiyatının nereden baksanız 8-9 kat fazla fiyat verilerek keresteler satın alınıyor. İhaleden satın alınan kereste o fiyata satışa sunulamıyor, neden çünkü pahalı. Ama diğer taraftan adamın deposu dolu. Fahiş fiyat vererek tüm kereste sektörünün de aslında fiyatını arttırıyor. 9 milyona aldığı malı 6 milyona satıyor. Ama depoda bulunan 4 milyonluk malın fiyatını da otomatik olarak 6 milyona çıkarıyor. Bu da fırsatçılığa dönüşüyor. Bizlerde bu sektörün içindeyiz. Devlet serbest piyasa diye bir şey yapamıyor. İhalede fahiş fiyat öne sürülüyor, devlet burada hayır sen fazla fiyat verdin diyemez. Bunun önüne nasıl geçilir bilemiyorum ama bir türlü önüne geçilmesi lazım. Bugün bu fahiş fiyatlardan bütün İnegöl etkileniyor. Mobilyacısı, osu, busu herkes etkileniyor”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.