Güleç'ten enflasyon sorusu; Türkiye’de enflasyon %66 mı?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Güleç'ten enflasyon sorusu; Türkiye’de enflasyon %66 mı?
#İnegöl | Haber Merkezi
21 Mar 2022 / Pzt 17:49
/ 4.361 Kez Okundu
| |

İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç MODEF açılışında yaptığı konuşmada Orman Genel Müdürlüğünün orman emvaline %66 zam yapmasına tepki gösterdi. 2021 yılında enflasyon oranın %66 mı ki diye soran Güleç, enflasyonu düşürme mücadelesi verirken özel sektör gibi kamunun da kendine yeni bir kurgu yapması gerektiğini kaydetti.

Hammadde fiyatlarındaki afakî artış MODEF fuarının ana gündem maddesi oldu. Hem Ahmet Güleç hem de Yavuz Uğurdağ zamlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
%66 ZAM YAPMASININ MANTIĞI NE?
İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Dünya mobilya sektörüne baktığımızda Türkiye bu pastadan pay almaya başlamış durumda. 12 milyar dolarını Türkiye olarak biz üretiyoruz. Dünyada ilk 10 ülke arasında, ihracatta da 8. sırada yer alıyoruz. Bugün Fransa ve Almanya gibi gelişmiş ülkeler de Türkiye mobilyasını alma yolunda ilerliyor. Mobilya hikâyesinde çok fazla büyüdük. Rakip olan ülkelerimiz bizim gibi büyüyemiyorlar. Türkiye mobilya sektörü tüm imalat sektörünün müşterisi olarak büyüyor ve bu anlamda ABD, Çin ve İtalya’dan sonra aslında dünyada 4. sırada yer almakta. Geleceğimiz var. Çok önemli bir noktadayız. 36 bin tane müteşebbisimiz var ve bunun 12 bin tanesi ihracat yapıyor. İstihdam dostu bu sektörümüzün ciddi anlamda yan sanayi ihtiyacı var. Bunu kamu politikası haline getirmemiz lazım. Sürdürülebilirliği sağlamamız lazım aksi takdirde gemiyi kaçırırız. Sektör temsilcileri olarak yan sanayimizle bir holdingin iki parçası gibiyiz. Türkiye hammaddesi güçlü olmasaydı mobilya bu duruma gelmezdi ancak bu hikâyeyi sürdürmemiz lazım. 36 bin üreticimizi motive ediyoruz ama öyle bir yere geldik ki artık herkesin biraz düşünmesi lazım. Bazı projelere ihtiyacımız var. Özellikle Orman Genel Müdürlüğünün %66 zam yapmasının mantığı ne? Türkiye’de enflasyon %66 mı ki 2021 için? Enflasyonu düşürme mücadelesi verirken önce kamu sonra özel sektör hikâyesini yeniden kurgulamalı. 3 ayda 1 milyar doları aştık. Geçen sene 4. ayın 10’unda aşmıştık, bu sene 1 ay erken aştık. Türkiye mobilya sektörü her anlamda üretimini gerçekleştiriyor ama bu sürdürülebilirliği sağlamamız lazım. Bakırköy Belediye Başkanını İnegöl’e davet ediyorum. Bir Belediye Başkanının fuarlara nasıl etkisi olduğunu gelip görsün. Ülkemiz için, ihracat ve fuarların bu kadar önemli olduğu bu dönemde kendisini insafa davet ediyorum. Fuarımızın hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
 
REEL FİYATLARA UYMAYAN FİYATLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Konuşmasının bir bölümünü hammadde krizine ayıran İnegöl Ticaret Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ ise şunları kaydetti: Hammadde krizleriyle karşı karşıyayız. Şikâyet etmiyoruz ama problemlerimiz var, çözüm ortaya koymaya çalışıyoruz. Ciddi fiyat artışları ve hammadde temin sorunuyla karşı karşıyayız. Yine birkaç gündür MDF ile ilgili zamlardan bahsediliyor. Reel fiyatlara uymayan fiyatlarla karşı karşıyayız. Şikâyetten ziyade tespit ortaya koymaya çalışıyoruz. Hammadde üreticileri ve biz üreticiler aynı gemideyiz. Lütfen ona göre hareket edelim. Reel rakamların üzerinde emtia fiyatlarıyla karşı karşıya kalıyoruz, bu da bizim gücümüzü düşürüyor. Buna dikkat etmeliyiz.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.