Günah keçisi biz olduk
14 Ara 2018 / Cum 12:55
/ 32.994 Kez Okundu
| |

Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac elektrik faturalarındaki birçok kalemin bakanlıklar tarafından alındığını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aytac, yüksek gelen elektrik faturaları hakkında gelen soruya “Elektrik faturaları çok şeffaf. Yani içinde 5 tane kalem görüyorsunuz. Bunlar; dağıtım bedeli, enerji tüketim bedeli, BTV, enerji fonu ve TRT payı. Dağıtım bedeli, dağıtım şirketlerinin bölgelerdeki kapasite artırımından dolayı yatırımlar yapması, hatların yenilenmesi gibi unsurları içeriyor. Bu bedel elektriğin, kaynaktan kullanıcılara kadar ulaştırılması, bu sistemin altyapısı, bakım ve onarımı için alınmaktadır. Şehirlerimiz gelişiyor buralarda yeni yatırım yapılması gerekiyor. Bu yeni yatırımların sağlıklı şekilde ilerlemesi için EPDK’nın belirlediği ve tüketilen kWh üzerinden müşterilere yansıtılan bir bedel. Dolayısıyla az harcayanın dağıtım bedeli daha düşük. Enerji fonu ise, Enerji Bakanlığına gönderdiğimiz bedel, Belediye Tüketim Vergisi ilgili ilçe belediyesine yatırılan bedel. En sonunda da KDV var o da Maliye Bakanlığına yatırdığımız bedel. “

Faturadaki bedellerin bir çoğunun kendilerine ait olmadığı ilgili bakanlıklar tarafından alındığını beliren Aytac “Burada faturayı kesen kurum olarak, bu bedellerin tahsilini yapmak bile ilgili kuruma bu ücreti göndermek zorundayız. Bunların hepsi yasal mevzuata dayalı olduğu için bizim arttırıp düşürmek gibi bir şansımız yok”

GÜNAH KEÇİSİ BİZ OLDUK

Faturadaki bedellerin bir çoğunun kendilerine ait olmadığı ilgili bakanlıklar tarafından alındığını beliren Aytaç günah keçilerinin kendileri olduğunu ifade ederek “Burada faturayı kesen kurum olarak bir nevi günah keçisi oluyoruz ama bu bedellerin tahsilini yapmak bile ilgili kuruma bu ücreti göndermek zorundayız. Bunların hepsi yasal mevzuata dayalı olduğu için bizim arttırıp düşürmek gibi bir şansımız yok”

TEPKİLER SONRASI TRT PAYI DÜŞTÜ

TRT payının gelen tepkiler sonrası düştüğünü belirten Aytac “TRT payı eskiden %5 civarındaydı şimdi bu pay %2’lere düştü. Sanayi tesislerinde TRT payı kalkmış durumda vatandaşlardan müşterilerden gelen tepkilerden sonra kanun koyucular bu konularda düzenleme yapması gerekiyor. Siz kamunun temsilcileri olarak doğru muhatabın biz olmadığını söylemek istiyorum. Talepler gerekli yerlere iletildiğinde yavaş da olsa adımların atıldığını görüyoruz.”


 





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.