Haritada İnegöl'de yer alıyor! 24 şehir, 110 ilçe için korkutan açıklama

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Haritada İnegöl'de yer alıyor! 24 şehir, 110 ilçe için korkutan açıklama
#İnegöl | Haber Merkezi
08 Ara 2023 / Cum 15:43
/ 5.644 Kez Okundu
| |

Gemlik’te meydana 5.1'lik deprem, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu üzerinde meydana geldi. Deprem, Türkiye'nin deprem tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 24 şehir, 110 ilçe ve 500'ü aşkın mahallenin 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığını söyledi.

Aykan, "Ülkemizde, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bingöl, Aksaray, Aydın, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat, Osmaniye, İzmir illerimiz diri fay üzerindedir. Özellikle sismik boşluk olarak tanımladığımız yani kırılma zamanı gelmiş olan, yerleşim yerlerinden geçen diri faylar büyük risk oluşturmaktadır" dedi.

Aykan, Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde beklenen büyük depremin her an olabileceğini belirterek, "Bu deprem, Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm illeri ağır bir şekilde etkileyecektir. Bu nedenle depreme karşı gerekli önlemleri almak için vakit kaybetmemeliyiz" dedi.

Aykan, depreme karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

  • Deprem master planları yapılması
  • Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi
  • Yapıların deprem etkilerine karşı sağlam yapılması
  • Zemine uygun yapı yapılması

Aykan, Türkiye'nin en büyük sorunlarından bir tanesinin zemine uygun yapı yapılmaması olduğunu belirterek, "Depremlerde yıkımların çoğunun zemin ile binanın uyumsuz olmasından kaynaklandığını görüyoruz. Sadece binanın sağlam olması yetmiyor; zemin özelliklerinin dikkate alınarak zemine uygun bina yapılması gerekiyor" dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.