Hastanenin çatısına baz istasyonları kurdular

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Hastanenin çatısına baz istasyonları kurdular
#İnegöl | Haber Merkezi
05 Ağu 2020 / Çar 10:47
/ 19.487 Kez Okundu
| |

İnegöl’de her gün binlerce vatandaşın şifa bulmak için gittiği İnegöl Devlet Hastanesi’nde cep telefonlarının çekmediği gerekçesi ile baz istasyonları kuruldu.

Türkiye’de bir dönem kanser yapıyor diye karşı çıkılan GSM operatörlerinin baz istasyonlarına bir yenisi daha eklendi. Her gün binlerce hastanın şifa bulmak için gittiği İnegöl Devlet Hastanesi’nin çatısının bazı bölümlerine baz istasyonları takıldı.
 
Hastanede telefonların çekmediği için baz istasyonu takıldığı öne sürülse de, hava kirliliği yüzünden kanser oranının yüksek olduğu ilçemizde vatandaşların şifa bulmak için gittiği hastanede baz istasyonu kurulması ise tepki çekti.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Hastanenin çatısına kurulan 2 tane baz istasyonu için insan sağlığına ne kadar zarar verdiğine dair ölçüm yaptırıldı mı? Yaptırıldı ise ölçüm belgeleri kamuoyu ile paylaşılacak mı?
Kurulan bu baz istasyonları hastanede bulunan yaydığı manyetik dalgalar, hastanede bulunan tıbbi cihazlara zarar veriyor mu? Veriyorsa bu zararı kim karşılayacak ?
En önemlisi insanların şifa bulmak için geldiği hastanede sağlığına en ufak zarar verebilecek olan cihazların kurulması şart mıydı?

GÜVENLİ MESAFE 300 METRE
Üsküdar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Profesör Doktor Selim Şeker ise baz istasyonlarının insanlara zarar vereceğini dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı;
Belirli şartlarda evet, belirli şartlarda hayır. Baz istasyonu aynı cep telefonu gibi veya televizyon, radyo gibi radyofrekans dediğimiz yüksek frekanslarda bir elektromanyetik enerjiyi kullanır. Baz istasyonlarının üzerinde BTK (Bilişim Teknolojileri Kuruluşu) der ki, baz istasyonlarının üzerinde bir güvenlik mesafesi vardır. Güvenlik mesafesinin anlamı şudur: o güvenlik mesafesi içindeki radyasyon seviyesi standartların kat kat üstündedir. En fazla baz istasyonuna güvenlik mesafesine kadar yaklaşabilirsiniz. Riski çoktur, bunu zaten kendileri de kabul ederler. Yapılan araştırmalar şunu göstermektedir. Yaklaşık olarak 300 metreden sonra güvenli ve radyasyonun etkileri çok azalmaktadır. İnsan biyolojisini etkilemeyecek seviyeye indiği söyleniyor. “

DANIŞTAYIN KARARI VAR
Bu ve benzeri durumlarla ilgili 2015 yılının eylül ayında Çevre Mühendisleri Odasının (ÇMO) yaptığı şikayeti karara bağlayan Danıştay 13. Daire Başkanlığı kararında ''İnsanların yoğun bulunduğu yaşam alanlarına, eğitim kurumları ve çocuk parklarına baz istasyonu ve radyo, televizyon vericisi kurulamaz, kurulmuş olanlarında hemen kaldırılması gerekir'' ifadeleri yer alıyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.