Havayı kirletene 3 milyon TL’ye varan para cezası kesilecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Havayı kirletene 3 milyon TL’ye varan para cezası kesilecek
#İnegöl | Haber Merkezi
05 Kas 2019 / Sal 12:47
/ 5.401 Kez Okundu
| |

Hava kalitesinin düşük olduğu İnegöl’de tehlikeli atık yakan firmalara yönelik denetimlerin sürdüğü belirtildi. Tehlikeli atık yakan kişi ya da firmalar ağır para cezaları uygulanacak.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban bugün yaptığı açıklamada tutkal, boya, petrol türevleri olan yanık yağ gibi yakıtların hava kirliliğine neden olduğu yakanlara ciddi para cezaları geleceğini ifade etti.

Başkan Taban yaptığı açıklamada  “Kasım ayı itibari ile kış mevsimine geçmiş bulunmaktayız. Şehrimiz güçlü bir sanayi şehri beraberinde turizm ve tarım şehri. Normalde sanayinin olduğu yerde sanayi olmaz ama şehrimizde ender rastlanan bir durum var şehrimizde hem sanayi hem de tarım güçlü. Hava kirliliği ile alakalı daha ziyade kış mevsiminde kullanılan yakıtlardan dolayı havamızdaki hava kalitesi değişim gösteriyor. Göreve geldiğimizden itibaren Uludağ Üniversitesi’nden Sıddık Cindoruk hocamız ile birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Hava kirliliğinin kirleten unsurları nelerdir sadece hava kirli demekten ziyade bu kirliliğe sebep olan unsurları nelerdir bunları çalışmak istedik.  Daha sonrasında da kirleten unsurlar ile alakalı neler yapabiliriz bunları çalışmak istedik. Burak isminde bir kardeşimiz İnegöl’de doktora çalışıyor bununla alakalı İnegöl’de bir dizi ölçümler gerçekleştiriyor. İnegöl’de hava ölçüm istasyonları var bu istasyonlar ile alakalı istasyonların yerlerinin değiştirilmesi ile alakalı talebimizi ilettik. Ayrıca İnegöl Belediyesi eliyle hava ölçüm yapabilmemiz ile alakalı talebimizi de ilettik. Kıymetli hocamız bunla alakalı bize danışmanlık hazırlıyor. “


DENETİMLER SIKLAŞTI

Denetimlerin sıklaştığını belirten başkan Taban “Çevre Şehircilik Müdürlüğümüz, Büyükşehir Çevre Dairemiz, İnegöl Belediyesi zabıtası ile yürüttüğümüz kontrollü denetim var. Bu çalışmalar kış ayları nedeni ile yoğunlaştı. Kirlenmenin temel sebebi kullanılan yakıtlar. Başta Valiliğimizin kömür yakımı ile alakalı almış olduğu karar var. Kömür aslında kullanılabilir özellikle kaliteli yakıt olarak kullanılabilir. Coğrafya olarak ve sanayinin yoğun olduğu bölgede dezavantaj oluşturuyor. Bu tip bölgelerde doğalgaz daha avantajlı olduğunu görüyoruz.  Şehrimizde merkezde doğalgaz %100 yayılım tamamlanmış durumda ancak kullanım oranları %100 değil. Bununla alakalı vatandaşlarımızın kullanımı ile alakalı doğalgaz şirketinin özendirici çalışmaları devam ediyor.” Dedi.

AĞIR PARA CEZALARI VAR

Hava kirliliğine sebep olan atıkların yakanlara ağır para cezaları uygulanacağını belirten Taban “Tutkal boya petrol türevleri olan yanık yağ gibi yakıtlar kesinlikle şehrimizde bir hava kirliliği oluşturuyor. Bunların artık haline dönüştürülen işletmelerin kesinlikle yakmamalarını istiyoruz. Bununla alakalı yapılan denetimlerde şahsi ve kişisel işletmelerde 72 bin TL’den 180 bin TL’ye firmalar açısından da 300 bin TL ile 3 milyon TL’ye kadar ciddi çevre cezaları kesiliyor. Bunların önüne geçilebilmesi adına işletmelerimizin daha dikkatli davranmalarını istiyorum. Hava kirliliğimizin sürdürülebilir seviyede iyi olması için bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. “ dedi.

SANAYİDE ATIK TOPLAMA MERKEZİ YAPILIYOR

Mobilya sanayisinde atık toplama merkezi yapılacağını belirten Taban “Endüstriyel atıklar ile alakalı büyükşehir kanunundan sonra bizim bunları toplama yetkimiz yok ancak çevre şehircilik müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmeler neticesinde şuanda bir hazırlık yapıyoruz. Transfer istasyonumuzun karşı bölgesinde bir alan yapıyoruz. Özelikle sanayideki işletmecilerimizin sunta haricindeki atıkları buraya getirip atmalarını isteyeceğiz.  Bunların sevkini ve naklini biz gerçekleştireceğiz. Sunta ve türevleri atıklar tehlikeli atıklar olduğu için bunlar lisanslı şirketler tarafından yapılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.