Huzurevi sakinleri eski ramazanları anlattılar

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Huzurevi sakinleri eski ramazanları anlattılar
#İnegöl | Haber Merkezi
18 May 2019 / Cmt 15:36
/ 1.758 Kez Okundu
| |

İnegöl Belediyesi Fatma Göztepe huzurevi sakinleri eski dönemlerdeki ramazan aylarını anlattılar.

İnegöl Belediyesi Fatma Göztepe Huzurevinde kalan eski topraklar, “Ah şu eski Ramazanlar” diyerek eski Ramazanları anlattılar.
Eskiden çok zor şartlar olmasına rağmen insanların oruçlarını tuttuklarını belirten huzurevi sakinleri eski dönemde manevi havanın daha yüksek olduğunu söylediler.

ESKİDEN KOMŞULUK VARDI
Eskiden komşuluk olduğunu şimdi ise komşulukların bittiğini söyleyen 95 yaşındaki Rukiye Öz “Eskiden ramazanlar çok güzeldi, 2 senedir huzurevinde ikamet ediyorum. Burada ramazanlar güzel geçiyor. Ben aslen Cerrahlıyım şimdi kırk ambar oldu her yöreden insan var. Eskiden komşuluk vardı herkes birbirinin evine girip çıkardı. Eskiden komşularımızı iftara çağırırdık onlarda bizi iftara çağırırlardı.”

YOKSULLUĞA DİKKAT ÇEKTİ
Eski dönemlerde yaşanan yoksulluklara dikkat çeken 84 yaşındaki Nurettin Aydın “Bilal köyündenim, eskiden ramazan nasıl dediğin zaman iş maddiyata geliyor. Fakirsen çoğu tutamıyor, ama halin vaktin yerindeysen oruç tutabiliyordun ramazan iyi geçerdi. O zaman bayramı beklersin.  Fakirsen üstün yok başın yok yiyeceğin yoksa çoğu zaman oruç tutamazdık.  Bayramda karanlık gelirdi, ya ayakkabın yok ya da kıyafetin yok. Eskiden yardımlaşma daha fazlaydı ama yardım edecek adam yoktu. Bilal köyü 55 hane ben sünnet olduğumda 5 kuruş verdiler bana, şimdi 500 TL veriyorlar. Şimdi fakir yok herkesin cebinde para, o zamanlar 30 kuruşu birleştirmek için hayvan güderdim 1 hafta beklerdim. 30 kuruş oldu mu İnegöl’e sinemaya giderdik.  6 km yolu koşa koşa giderdik. Benim ayaklar 45 numara neden yalın ayak gezdim hep. ”

EVLERDE SOHBET EDERDİK
Eskiden insanların evlerde toplanıp sohbetler ettiğini belirten 75 yaşındaki Sami Çelik ise “Komşuluk bitti apartmanlar geldi kimse kimsenin evine girmez oldu. Komşuluk bitti kimse kimsenin halinden anlamaz oldu. Eski ramazanlarda orucumuzu açtık mı evlerde sohbet ederdik birbirimizin hallerini sorardık. İnsanlar eskinden birbirlerini tutardı.”

HUZUREVİNDE RAMAZAN GÜZEL GEÇİYOR
Huzurevinde ramazanın güzel geçtiğini söyleyen 70 yaşındaki Ömer Çakır “Ben Yenice kasabasında ikamet ediyordum. Çoğu köye göre bizim buralar gelişmiş yerler olduğu için çok ekonomik sıkıntılar yaşamazdık.  Ramazanlarda komşulara yardım ederdik. Huzurevinde de ramazan güzel geçiyor. Bizim sağlık problemlerimiz olduğu için oruç tutamıyoruz ama burada tutan arkadaşlarımız var. Sahura kaldırıyorlar onları, yemekleri önlerine geliyor. Camiye gitmek isteyen gidiyor. ”

ESKİ TATLAR YOK
Eskiden yemeklerin tadı ile şimdiki yemeklerin tadının aynı olmadığını söyleyen 70 yaşındaki Adem Şen ise “Eskiden insanlar birbirine gidip geliyordu, şimdi televizyon seyrediyorlar. Eskiden annem ekmek yapardı onları yerdik o ekmeğin tadı başka oluyordu.  Şimdiki ekmeklerde tat yok, eskiler daha tatlıydı. Kurban kesilirdi eti konu komşuya dağıtılırdı biz böyle gördük.  ”

EKŞİ ŞERBETİ İLE ORUÇ TUTARDIK
Ekşi şerbeti ile oruç tuttuklarını ifade eden 69 yaşındaki Osman Alyörük “İnegöl’ün Kayapınar mahallesindenim, Nurettin amcanın dediği gibi eskiden ramazanlarda sefillik vardı, garibanlık vardı. Ekşi şerbeti ile oruç tutardık.  Allah’a şükür şimdi yok diye bir şey yok her şey var. Benim köyümde 80 senesinde babamın evinden ayrıldım, komşunun evine taşındık gündüz işe gittim akşam geldiğimde hanım iki tane yüklük getirmiş içinde yepyeni yorgan yataklar kap kaçak getirmişler. Bizim köyümüzde garibanı tutarlardı.   ”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.