İlaç krizi kapıda! Büyük zam geldi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İlaç krizi kapıda! Büyük zam geldi
#İnegöl | Haber Merkezi
20 Ara 2023 / Çar 21:12
/ 8.586 Kez Okundu
| |

Türkiye'de 25 Aralık'tan itibaren tüm ilaç gruplarına yüzde 25 oranında zam geleceği duyurusu yapıldı.

İlaç fiyatlarına yüzde 25 oranında zam geleceğine yönelik kararnamenin açıklanmasının ardından eczanelerde ilaç sorunu başladı. Bursa'da eczacılar, ilaç firmalarının ve depolarının ilaç temin etmediğinden yakınırken, kronik hastaların ilaçlarını bulmakta sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Erakın ise zam duyurusunun 10 gün önceden yapılmasının eczacılara büyük zorluk yaşattığını vurguladı.Eczanelerde ilaç sıkıntısının yaşandığını belirten Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, "İlaç firmalarından, depolara, depolardan da eczanelere akış konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Zam duyurusu çıktıktan sonra arada 10 günlük bir boşluk olduğu için eczanelerimiz ilaç temini konusunda sıkıntıya girdi" şeklinde konuştu.

"DEPOLAR VE FİRMALAR ARASINDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

Zam duyurusunun daha önce bu kadar erken tarihte duyurulmadığını söyleyen Erakın, "Zam yapılacağı Cuma günü söylenir, Pazartesi günüde uygulanırdı. Böyle olduğunda, şu anda yaşadığımız sıkıntılarla karşılaşmıyorduk. Bu kez 10 gün önceden zam duyurusu yapıldığından depolar ve firmalar arasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz" diye anlattı.

"DAHA ÖNCE 50-100 TANE ALDIĞIMIZ İLAÇLARI ŞİMDİ 3'ER, 5'ER TANEYLE SINIRLANDIRIYORLAR"

İlaç bulma sorunun şu anda neredeyse bütün ilaçlarda yaşandığını vurgulayan Erakın, yüzde 25 oranınla yapılacak zam nedeniyle ilaç sevkiyatının durdurulma ihtimali olduğunun altını çizdi. Bursa Eczacı Kooperatifi'nin de elinde sınırlı sayıda stok olduğunu söyleyen Erakın, "Daha önce 50-100 adet aldığımız ilaçları şimdi 3'er, 5'er taneyle sınırlandırarak bütün eczanelere dağıtmaya çalışıyorlar" dedi.

"İLAÇ FİYAR KARARNAMESİ YILDA BİR KEZ YAPILMAMALI"

Eczanelerdeki ilaç sıkıntısının nasıl çözülmesi gerektiği hakkında düşüncelerini aktaran Erakın, "Biz ilaç fiyat kararnamesinin yılda bir kere yapılmasının yeterli olmadığını, hatta daha sık aralıklarla düzenlemesinin yapılması gerektiğini, mümkünse eczane karlarıyla ilgili düzenlemeler yapılmasını savunuyoruz. Şu anda eczanelerimizle ilgili bir işlem yapılmamış oldu, sadece enflasyona karşı zam oranında bir iyileştirme yapıldı" ifadelerini kullandı. 

"KEŞKE BU ZAM BİR GECEDE YAPILSAYDI"

İlaç krizi ile alakalı Bursada Bugün'e konuşan Eczacı Pınar Kansu, zam geleceği bilgisinin ardından ilaç firmalarından ve depolarından ilaç temin etmekte sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Hastanın ilaca ulaşamama sebebinin eczaneler olmadığının altını çizen Kansu, "Bizim ilaç temin kanallarımızda bir sıkıntı var. Buralardan ilaç istesek de vermiyorlar. Keşke bu zam bir gecede olsaydı bu sayede bir hafta, 10 gün önceden vatandaş mağdur olmazdı. İlaçlarını bekleyen kronik hastalarımız var. Bu sorunu bir hastamızla yaşadık. İlacı ne firma tarafından ne de depo tarafından verilmiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bursadabugün - Simlanur İnce


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.