İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi adı altında 30 milyar dolarlık rant iddiası

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi adı altında 30 milyar dolarlık rant iddiası
#İnegöl | Haber Merkezi
27 May 2024 / Pzt 16:17
2 dk okuma / 8.554 Kez Okundu
| |

İnegöl-Kestel-Yenişehir’in kesişiminde yapılması planlanan İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi hakkında gazeteci-yazar Yüksel Baysal'dan çok sert açıklamalar geldi. Bursa Haber TV’de gazeteci Cihat Özkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda konuşan Baysal, projede 30 milyar dolarlık bir rant olduğunu iddia etti.

YALANLAR ZİNCİRİ VE BÜYÜK RANT

Yüksel Baysal, projenin adında "ileri teknoloji" ifadesinin kullanıldığını ancak gerçekte böyle bir teknoloji bulunmadığını belirtti. Baysal, "Ortada büyük bir rant var ve bunu bir grup iş insanı peşinde. Proje adı altında yalanlar zinciri oluşturulmuş durumda. Bursa’da yeni bir rant alanı yaratılmaya çalışılıyor," dedi.

 

İLERİ TEKNOLOJİ BÖLGESİ GERÇEKTEN İLERİ TEKNOLOJİ Mİ?

Baysal, yönetmeliklere göre bir şehirde sanayi bölgelerinin doluluğu yüzde 70’in altındaysa yeni bir sanayi bölgesi açılamayacağını vurguladı. Bursa'da mevcut doluluk oranının yüzde 62 civarında olduğunu belirten Baysal, bu durumda ancak ihtisas sanayi bölgesi yapılabileceğini söyledi. Baysal, "Tarım olmaz, o zaman teknoloji sanayi bölgesi yapalım dediler. Ancak burada gerçek bir teknoloji yok," diyerek eleştirilerini dile getirdi.

 

İŞ İNSANLARI VE RANT İDDİALARI

Baysal, İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi’nde milyar dolarlık rantın ortaya çıktığını ve bu rantın arkasında BTSO (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetimi’nin olmadığını, belirli bir grup iş insanının olduğunu ifade etti. Bu grupta yer alan isimler arasında Faik Çelik, Durmazlar, Hüseyin Özdilek ve Ertuğrul Kaplan gibi tanınmış iş insanları bulunuyor.

 

30 MİLYAR DOLARLIK RANT

Baysal, projede 30 milyar dolarlık bir rant olduğunu iddia ederek, "Böyle bir para yok! Peki bu konu nereden çıktı? İş insanları yıllardır Bursa’nın batı tarafına göz dikmişlerdi. Bursa ile Karacabey arasında sanayi bölgeleri kurabilir miyiz diye düşünüyorlardı. Evlerini ve fabrikalarını bu bölgeye taşımak istiyorlardı," dedi.

 

ULUABAT GÖLÜ VE RAMSAR SÖZLEŞMESİ

İş insanlarının, Uluabat Gölü’nün kenarındaki alanı sanayi bölgesi olarak kullanma girişimlerinin Ramsar Sözleşmesi'ne takıldığını belirten Baysal, "Uluabat Gölü’nün kenarında 6 kilometre boyunca yapılaşma yapılamaz. İlk bölge Uluabat Gölü ile Kayapa arasındaydı, ancak başarılı olamadılar. Sonrasında bu grup 6 kilometrelik kıyı sınırına yaklaşmadan yeni yerler buldular," diye ekledi.

 

BURSA SANAYİYE DOYDU

Baysal, Bursa’nın sanayi yatırımlarına doyduğunu belirterek, "Soğuksu Bölgesi’nde Durmazlar’ın iki yeri var, ayrıca Burkay’ın da yeri bulunuyor. Sanayi bölgeleri hava kirliliği, göç ve çevre kirliliği demek. Türkiye’nin en kirli iki ilçesi Kestel ve Nilüfer. Bursa sanayiye doydu," ifadelerini kullandı.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.