İmar barışı, projeye aykırı olan tüm yapıları kapsıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İmar barışı, projeye aykırı olan tüm yapıları kapsıyor
14 May 2018 / Pzt 19:04
/ 9.378 Kez Okundu
| |

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda yapılan oylama ile kanunlaşan imar barışı ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu,"Türkiye’nin uzun dönemden beri problem olan ruhsatsız ya da ruhsatlı olup projeye aykırı olan tüm yapıları kapsıyor" dedi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu,"TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşan imar barışı yaklaşık 13 Milyon yapıyı ilgilendiriyor. Bu noktada özellikle Türkiye’nin uzun dönemden beri problem olan ruhsatsız ya da ruhsatlı olup projeye aykırı olan tüm yapıları kapsıyor.

31 Aralık 2017 öncesinde yapılmış yapıları kapsamaktadır. Sadece konut olmamakla birlikte ticari yapılar da yararlanabilecektir. Başvurular 2018 yılı sonuna kadar alınacaktır. C-15 beton kullanımı altı depreme dayanıksız binalar imar barışından yararlanamayacaktır.

Süreç için kişi ya da kurumların Çevre Bakanlığı İl  Müdürlüklerine  başvurması gerekecektir. Ayrıca yoğunluk olması durumunda bazı kurumlara ilave yetki verilmesi gerekebilecektir. Başvuru sonrasında Yapı Kayıt Belgesi verilecek ve böylece problemli tüm binalar kayıt altına alınacaktır. Yapı kayıt belgesini alanlar Kat Mülkiyeti’ne Geçiş Belgesi ile yapının mülkiyetini alabileceklerdir. Yapı Kayıt Belgesi ile yapı kentsel dönüşüme girene kadar ya da binanın ömrü kadar geçerli olacaktır. Kat mülkiyeti için kayıt belgesinin 2 katı kadar bedel alınacak" şeklinde konuştu.

 

BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTEREİLECEKTİR

"Sürecin kişi yada kurumlara maliyetleri hususu ise şu şekilde olacaktır" diyerek konuşmasını sürdüren Şehitoğlu,"Yapı kayıt belgesi için yer değerinin %3 kadar ücret tahsil edilecektir. Bu bedeller metrekare değer üzerinden tespit edilecek olup bölgelere göre değişiklik gösterebilecektir. Zaten rayiç bedeller şehirlerin bölgelerine göre değişiklik göstermektedir. Bunun dışında örneğin çatı katında 20 metre kare yasal 40 metre kare kaçak yapı olduğunu düşünelim. Yetkili mühendislik bürosu ve yapı denetimler vasıtasıyla çizilecek proje ile sürece başvuru yapılabilecektir" dedi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.