İnegöl Adana’ya benzeyecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl Adana’ya benzeyecek
#İnegöl | Haber Merkezi
15 Tem, 2019 / Pzt 10:56
/ 10.531 Kez Okundu
| |

İsviçre’de yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin 2050’ye kadar 520 kenti nasıl etkileyeceğini mercek altına aldı. Buna göre, hava sıcaklıkları açısından İstanbul Roma’ya, İzmir ve Bursa ve çevresi Adana’ya, Ankara ise Taşkent’e benzeyecek.

İsviçre'nin Zürih kentindeki ETH Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünyanın başlıca 520 kentini nasıl etkileyeceği incelendi. 

Crowther Laboratuarı'nda yapılan, küresel sıcaklıklardaki 2 derecelik artışın dünyadaki kentleri nasıl etkileyeceğine yönelik araştırmaya göre 30 yıl içinde Bursa İnegöl ve çevre bölgelerin havası Adana'ya, Gaziantep'inki Erbil'e, Adana'nınki de Lefkoşa'ya benzeyecek.

SANAYİLEŞME ÖNCESİ DÖNEM BAZ ALINDI

Araştırma ekibinin başkanı Jean-Francois Bastin "Tarih bize tekrar tekrar şunu gösterdi; gerçekler ve veriler insanların inançlarını ya da hareketlerini değiştirmiyor" dedi. İngiltere Meteoroloji Kurumu'ndan Profesör Richard Betts de, çalışmanın "iklim değişikliğini, insan deneyimi bağlamına oturttuğunu" vurguladı. Betts, "Daha da önemlisi, çok sayıda yerin daha önce insanların görmediği iklimlerle karşılaşacağını göstermesi" dedi.

2050 itibarıyla 2 derecelik sıcaklık artışında baz alınan, "sanayileşme öncesi" dönem. Bu da genelde fosil yakıtların henüz iklimi değiştirmeye başlamadığı 19. yüzyılın ikinci yarısı olarak tarif ediliyor. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, (IPCC) sıcaklıkların şimdiden sanayileşme öncesi döneme göre 1 derece arttığını söylüyor.

Şu anda ise her 10 yılda bir 0,2 derece artan sıcaklıkla, artışın 2030 ila 2052 arasında 1,5 dereceye ulaşması bekleniyor. IPCC 1,5 derecelik artışın ötesine geçmesinin, bizi "çok belirsiz bir dünyaya götüreceğini" söylüyor ve "şu andaki karbon salımı kesme taahütlerinin, 1,5 derece bir yana, 2 derecelik artışın bile ötesine geçmemizi önleyemeyeceğini" ekliyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.