İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fikret Doyan, Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in 20. ölüm yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
 İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fikret Doyan, Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in 20. ölüm yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
#İnegöl | Haber Merkezi
20 Eki 2023 / Cum 10:22
/ 1.533 Kez Okundu
| |

Doyan, mesajında, Aliya İzzetbegoviç'in cesaretli duruşu sayesinde Bosna halkının kaderinin değiştiğini belirterek, 'Aliya, kendi tarihinin ve değerlerinin çok farkında, Batı coğrafyasının içerisinde İslamiyet'i anlamaya, anlatmaya çalışmış ve tüm hayatını bu değerlere bağlı olarak yaşamış bir liderdir. Bu inançlı bir duruşun, milletini ardına alarak hayallerini nasıl gerçekleştirebildiğinin yakın çağdaki en büyük örneğidir' dedi.

Bosna halkının Aliya önderliğinde, tüm dünyaya karşı, bir savaş yürüttüğünü ifade eden Doyan, "Kardeşimiz Bosna halkı, özgürlüğün kendileri için ölümden öte olduğunu her gün binlerce şehit vererek göstermiştir. Vatan millet din sevgisini Bosna halkına aşılamış olan bilge kral Aliya'nın tüm idealleri bugün Avrupa'nın kalbinde bağımsız bir Bosna Hersek Cumhuriyeti olarak yaşamaktadır. Vefatının sene-i devriyesinde bir kez daha rahmet ve hürmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Doyan, mesajında ayrıca, Aliya İzzetbegoviç'in Bosna Hersek'in bağımsızlığı ve özgürlüğü için verdiği mücadelenin, tüm dünya mazlumları için bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Aliya İzzetbegoviç, 1925 yılında Bosna Hersek'in Yakova kasabasında doğdu. 1943 yılında Yugoslavya Komünist Partisi'ne katıldı. 1949 yılında Yugoslavya Komünist Partisi'nden ihraç edildi. 1960'lı yıllarda İslami düşünceye yöneldi. 1970'li yıllarda İslami hareketin liderlerinden biri haline geldi. 1983 yılında "İslam Deklarasyonu" adlı kitabı nedeniyle 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1990 yılında Bosna-Hersek Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu. 1992 yılında Bosna-Hersek'in bağımsızlığını ilan etti. 1996 yılında Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi tarafından Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olarak atandı. 2000 yılında yapılan seçimlerde ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 2003 yılında hayatını kaybetti.

Aliya İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in bağımsızlığı ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyle tanınmaktadır. Ayrıca, İslami düşüncenin Batı dünyasında tanınmasında önemli bir rol oynamıştır.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.