İnegöl darphanesi nerede?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl darphanesi nerede?
#İnegöl | Haber Merkezi
11 Haz 2019 / Sal 18:06
/ 5.335 Kez Okundu
| |

Osmanlı dönemi kayıtlarına göre İnegöl’de bir darphane yer alırken, aradan geçen yıllar sonrası İnegöl’e ait bu darphane kayboldu.

İnegöl her ne kadar Osmanlı Devleti’nin kuruluş toprakları içinde yer alsa da, içinde bulunduğu değerleri gün yüzüne çıkaramaması nedeni ile elinde buldurduğu değerleri topluma yansıtamıyor.

İNEGÖL’DE DARP EDİLDİ

Kent Müzesi’nde bulunan gümüş akçenin ön yüzünde Azze Nesrühü Düribe İnegöl 982 (Allah Aziz Yardımları ile Galip Kılsın. İnegöl’de darp edildi sene 982) yazmakta. Arka yüzünde ise Sultan Murad Bin Selim Han yazmakta.

DARPHANE NEREDE ?

1574 yılında Sultan 3. Murat döneminde basılan İnegöl darplı gümüş akçe İnegöl Kent Müzesi içinde sergileniyor.  İnegöl’e bağlı birçok köyün, maden yatağı olması sebebiyle Osmanlı döneminde İnegöl’de darphane kurulmuştu. Aradan geçen yıllar sonrası İnegöl’de bulunan darphane tarihin karanlık sayfalarına karışırken, İnegöl’e ait bir değer de yok olmuş oldu.

İNEGÖL’DE MADEN TARİHİ

Tarihî kaynaklarda İnegöl’de Turguteli diye anılan bölge de, hem demir cevheri hem de gümüş madeninin çıkarıldığı yöre olarak biliniyor. Özellikle Tahtaköprü’den Baba Sultan’a kadar Domaniç Dağlarının ve Uludağ’ın İnegöl’e bakan topraklarında demir ve gümüş gibi yer altı zenginliğinin olduğu yazılıyor. Yer altı zenginliğinin var olduğu bilinen diğer yer ise, İnegöl’e bağlı Maden mahallesi. Bu yer Turguteli bölgesindeki maden zenginliklerinin merkezi olarak gösteriliyordu. Tarihî kaynaklarda geçen Cevher Lala Karyesi, Kırmiç Karyesi, Kırağu Pazarlu, Hordonî ve Demirci Pazarlu adıyla bilinen mezra ve karyeler de bu bölge içinde bulunmaktadır. Ayrıca, bu bölge dışında Çardak Deresi’nde bakır, kurşun, çinko, Sülüklügöl mahallesi de antinon ve altın, Tahtaköprü bölgesinde ise vollastonit maden cevherine rastlanmıştı.
Bursa çevresinde yapılan araştırmalar sonucu birçok bölgede darphaneyi besleyecek bakır, gümüş ve altın madenlerinin bulunup değerlendirildiği tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Örneğin, 1572’de İnegöl’de gümüş madeni çıkmış ve senelerce Bursa darphanesini idare etmiştir.
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.