İnegöl ekibi mucizenin nasıl gerçekleştiğini anlattı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
15 Şub 2023 / Çar 11:32
/ 5.165 Kez Okundu
| |

Depremin 222. saatinde Melike İmamoğlu'nu enkaz altından kurtaran İNDAK üyesi Eyüp Köksal İnegöl Online’nın canlı yayınına konuk oldu.

Deprem felaketinin ardından depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta arama kurtarma çalışmalarına devam eden İNDAK ekipleri, depremin 222. saatinde Melike İmamoğlu'nun enkaz altından kurtarmayı başardı.

Kurtarma faaliyetinin hemen sonrası İnegöl Online canlı yayınına konuk olan İNDAK Arama Kurtarma Üyesi ve 10 gündür bölgede aralıksız çalışan Eyüp Köksal psikolojik olarak yorulduklarını ama ümitlerini hiçbir zaman kaybetmediklerini söyledi.
Melike İmamoğlu’nun kurtulma sürecini anlatan Köksal “Dün gece çalışmalara başladık. 100’e yakın vatandaşımızı çalıştığımız binadan çıkardık. Son 4 kişi kalmıştı. Melike İmamoğlu eşi ve bir genç ile bir çocuk kalmıştı. İlerleyen saatlerde karanlık oluyordu kepçeler göremiyordu ekipler yorulmuştu çalışmaları durdurmuştuk. Sabah erken saatlerden çalışmalara başladık. 10 gün boyunca burada operatörlerle çalıştık. Enkazın sol tarafında bir yaşam boşluğu gördük, Hasan Alemdar kardeşimiz içeri girdi dinleme yaptı ve içeriden ses geldiğini söyledi. O kadar cenaze çıkardık ki insan ümitsizliğe kapılabiliyor. Sesi duyunca çok sevindik kepçeleri durdurduk melikenin sesine odaklandık. 3 kişilik aileden tek melike kalmıştı hayatta kızını ve eşini kaybetmişti. 2 gündür Sıla’nın tüm belgelerine ulaştık, günlüklerine ulaştık. Melike’nin kız kardeşi geldi ablamın bir yazmasını bulsanız hatırası kalsa demişti. Biz Melike’yi canlı olarak çıkardık. 2 gündür gidelim mi gitmeyelim mi diye düşündük cenaze çıkarmaktan ekibin psikolojisi bozulabiliyor, Allah’tan gitmemişiz Melike’nin hayata tutunmasına vesile olduk.  Melike çekyatın yanına düşmüştü yaşam boşluğu oluştu oradan kurtardık”

İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ
“İlk 72 saat çok önemli. 72 saat sonra yaşam boşluğu olan herkesin yaşama ihtimali çok yüksek. Çıkardığımız insanların hepsi ile bu süreci gördük. “

VATANDAŞLARA VE MÜTEAHİTLERE SESLENİYORUM
“2 gün önce Kahramanmaraş’ta dolaşma imkânımız oldu. Maraş eski ve yeni diye ikiye ayrılıyor. Biz insanlara sürekli anlatıyoruz. Yeni Maraş’ta hiçbir yıkım yok. Çok katlı binalar olmasına rağmen sıkıntı görmedik. Ben özellikle İnegöl’de ki müteahhitlerimize vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum, bu manzarayı yaşamak istemiyorlarsa sağlam binalara geçmek zorundalar. Biliyorum maddi anlamda bazı zahmetlere katlanmak zorundayız ama İnegöl’ün durumunu biliyorsunuz. Yeni yapılan binalar 8 şiddetinde depreme kadar dayanıklı olabiliyor. Bizim çalıştığımız binalar çok katlı eski binalar 8’er katlı binalar ve ne yazık ki İnegöl’de ki gibi bataklık ve sulak arazilerin üzerine yapıldı.”

ÇALIŞMALARDA SONA YAKLAŞILDI
“4 kişiden 2 kişiyi çıkardık 2 kişi daha kaldı. Ümit varız termal arama ile alakalı çalışma yapıyoruz. Bir canlı varsa ona zarar vermeyelim. Çalışmaların sonuna yaklaştık yakında enkaz kaldırma çalışmaları olacak.”

SADECE AFET ZAMANI BİZİ HATIRLAMAYIN
“Biz çok dile getirdik 2016 yılından beri insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Sadece İNDAK yada diğer arama kurtarma ekiplerinin değeri bu tarz vakitlerde anlaşılmasın. Biz Elazığ ve İzmir depreminde ihtiyaçlarımız var. Bizim bu enkaz altındaki insanlara yetişebilme ile alakalı ekipmana araca ihtiyacımız var. Bunu dile getirdik kapı kapı dolaştık bize dilenci muamelesi yaptılar. Biz buraya belediyemizin imkânları ile geldik. Belediye olmasa idi kendi imkânlarımız ile gelirdik. Buradan belediye başkanımıza ve personeline teşekkür ediyorum. Bizim ilk amacımız koltuk erzak göndermek değil buradaki enkaz altındaki insanları kurtarmak. Bu önceliği uygulayacak olan isimler bizleriz. “


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.